Blog

02.02.2015 13:45

Rodáka z poľského mesta Nowy Targ, ktorý sa doteraz mohol neobmedzene pohybovať po Vatikáne, čaká po nadobudnutí právoplatnosti cirkevného trestu civilný proces.

Josef Wesolowski na snímke z marca 2013

Vatikán 27. júna (TASR) - Bývalý nuncius Svätej stolice v Dominikánskej republike Józef Wesolowski už nie je duchovným. Prvostupňový tribunál Kongregácie pre náuku viery ho uznal vinným zo sexuálneho zneužívania a uplatnil v jeho prípade najťažší možný trest za pedofíliu podľa kanonického práva, teda vylúčenie z radov duchovných.

Wesolowski má teraz dva mesiace na odvolanie sa proti tomuto verdiktu. Informovali o tom poľská spravodajská televízia TVN24 a nemecká agentúra DPA.

Rodáka z poľského mesta Nowy Targ, ktorý sa doteraz mohol neobmedzene pohybovať po Vatikáne, čaká po nadobudnutí právoplatnosti cirkevného trestu civilný proces. V prípade potvrdenia viny súdom mu hrozí až desať rokov väzenia. Vzhľadom na vážnosť podozrení však Vatikán už teraz uplatní špeciálne opatrenia, ktoré podľa slov jeho hovorcu Federica Lombardiho budú spočívať v obmedzení Wesolowského slobody pohybu.

Nezákonné aktivity duchovného sú predmetom vyšetrovania tak v Dominikánskej republike, ako aj v jeho rodnom Poľsku. Wesolowski pred pôsobením v Dominikánskej republike zastupoval Vatikán v mnohých iných štátoch, vrátane Bolívie, Dánska, Indie, Juhoafrickej republiky, Japonska, Kazachstanu, Švajčiarska, Turkménska či Uzbekistanu.

Lombardi vlani v septembri informoval o odvolaní nuncia z Dominikánskej republiky, ktorého tamojšie médiá obvinili zo sexuálneho zneužívania detí, a jeho povolaní späť do Vatikánu, ako aj o otvorení vyšetrovania.

Duchovný mal podľa dominikánskeho investigatívneho novinára Nuria Pieru opakovane vyhľadávať platený pohlavný styk s nedospelými osobami v Santo Domingu, uviedli noviny Dominican Today.

Podľa poľskej prokuratúry dnešné správy z Vatikánu neovplyvnia jej ďalší postup. V prípade jedného poľského duchovného už vo februári dospela k obvineniu, v prípade bývalého nuncia si počká na detailnú správu o verdikte vatikánskeho tribunálu. Svätá stolica však už skôr dala najavo, že svojho občana na trestné stíhanie do Poľska nevydá. Za pedofíliu hrozí v Poľsku podľa platnej legislatívy až 12-ročné väzenie.

Už obvinený poľský duchovný Wojciech G. pôsobil do mája 2013 tiež v Dominikánskej republike, keď ho zbavili funkcie po tom, čo sa miestni obyvatelia sťažovali, že zneužíval miništrantov. Dve obvinenia sa týkajú jeho pôsobenia v Dominikánskej republike a dve ďalšie činnosti v Poľsku.

01.02.2015 20:05
Referenda o ochrane rodiny sa nezúčastní ani Monika Flašíková Beňová. Tá totiž považuje blížiace sa hlasovanie za principiálne nemorálne.
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch Viacerí europoslanci sa rozhodli blížiaceho sa referenda nezúčastniť. Foto: archívne-SITA/Ján Slovák
BRATISLAVA 4. januára (WEBNOVINY) – Názory slovenských europoslancov na blížiace sa referendum o ochrane rodiny sa rôznia. Agentúra SITA oslovila všetkých 13 slovenských zástupcov v Bruseli, desiati z nich prezradili, čo si o plebiscite myslia.

Jednoznačne proti referendu vystúpil Richard Sulík (SaS), ktorý sa na ňom nezúčastní a považuje ho za zbytočné. "Žiadna z otázok nemení existujúci právny stav. Je úplne jedno, či nepríde 50 percent voličov alebo či 50 percent voličov príde a väčšina z nich povie nie alebo či 50 percent voličov príde a väčšina z nich povie áno - nezmení sa vôbec nič. Preto toto referendum považujem za vyhodených šesť miliónov eur," myslí si Sulík.


Flašíková Beňová považuje referendum za nemorálne

Na referendum určite nepôjde ani Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). "Považujem za principiálne nemorálne hlasovať o právach menšiny, ktorými navyše na Slovensku predmetná menšina ani nedisponuje. Ide len o zasievanie nenávisti voči určitej skupine ľudí v spoločnosti," hovorí.

Na referende sa nezúčastní ani ďalší europoslanec Smeru Boris Zala. "Všetky otázky v referende sú už upravené zákonom. A túto úpravu pokladám za dostatočnú a zodpovedajúcu súčasnému spôsobu premýšľania v slovenskej spoločnosti."

Zala je presvedčený, že prezident Andrej Kiska nemusel referendum vyhlásiť. Europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) si síce váži rodinné hodnoty, na referendum však nepôjde. "Tento postoj tiež vysvetľuje to, čo si o tomto referende myslím."

Pál Csáky (SMK) zasa nie je presvedčený o tom, že referendum je skutočne potrebné a navyše práve teraz. Obáva sa, že plebiscit bude silne polarizovať našu spoločnosť, a teda bude skôr kontraproduktívny. "Sám som za ochranu tradičnej rodiny, vychoval som štyri dcéry. Súčasné zákony SR považujem v tomto smere za dostačujúce. Z uvedeného vyplýva, že som sa ešte nerozhodol, či sa zúčastním na referende," vysvetlil.


Záborská má kladnú odpoveď na všetky otázky

Na druhej strane, zástancami referenda sú poslanci za KDH. Miroslav Mikolášik podľa vlastných slov nemá čo riešiť. "Rodinu, postavenú na manželstve jedného muža a jednej ženy, jednoznačne podporím aj v referende, na ktorom sa určite zúčastním. Bude to pre mňa samozrejmosť a veľká česť."

Odpovedať na všetky tri otázky kladne sa chystá aj Anna Záborská. "Definícia manželstva v zákone ako zväzku jedného muža a jednej ženy nikoho nediskriminuje – takto naše zákony chápu manželstvo od nepamäti až dodnes a napríklad ani aktivisti, ktorí referendum odmietajú, doteraz nespochybnili definíciu manželstva v platnom zákone," tvrdí.

Požiadavka na zákonné zadefinovanie vzťahu dvoch alebo viacerých ľudí, ktorí by chceli na seba vziať verejný záväzok vzájomnej starostlivosti, ale nespĺňajú podmienku "jeden muž a jedna žena”, nie je pre Záborskú dostatočným dôvodom na zásadnú zmenu tak dôležitého inštitútu, akým je manželstvo.


Nagy vníma referendum pozitívne

Pozitívne vníma referendum aj József Nagy (Most-Híd). Prirodzená tradičná rodina si podľa neho zaslúži zvýšenú pomoc a ochranu. "Keďže schválené tri otázky referenda nikomu nezhoršujú postavenie a neznižujú práva, je legitímne overiť si názor ľudí a zároveň to posunie politiku rodiny do popredia a dúfam, že neostaneme len pri slovách," hovorí s tým, že aj ako otec štyroch detí sa na referende zúčastní.

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) rešpektuje vôľu ľudí a všetky demokratické nástroje, ktorými občania vyjadrujú svoje názory. Na referendum pôjde. "Budem hlasovať podľa svojho svedomia a hodnôt, ktoré sú založené na ochrane rodiny," ukončil.

Trikrát áno chce v referende povedať Branislav Škripek (OĽaNO). "Myslím si, že je potrebné sa vyjadriť k tomu, aby manželstvo muža a ženy a aj deti boli chránené pred vplyvom nezmyselných záverov rodovej ideológie, ktorá sa na nás valí z EÚ."


Odpovedať sa bude na tri otázky

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať sa bude 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR.

Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?"


Aliancia za rodinu požadovala štyri otázky

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"
www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/907531-europoslanci-sa-vyjadrili-k-referendu-proti-je-aj-kukan/

 

01.02.2015 17:53

Sexuálna kauza Referenda o ochrane rodiny

aidfs6

Slovensko 29. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

Žena – žena, muž – muž, muž – žena

V pondelok, 1. decembra vlaňajšieho roka, počas “Dňa boja proti AIDS”, sa na niektorých školách uskutočnili prednášky s témou Prevencia proti AIDS, v rámci plnenia Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2013-2016. Vzdelávanie sa uskutočnilo aj na základnej škole na Gemerskej ulici v Košiciach. Prednášku lektorovali pracovníčky regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Absolvovali ju deviataci.

Avšak obsah prednášky mnohých rodičov šokoval. „Názornými ukážkami na obrázkoch im vysvetľovali spôsoby sexuálnych praktík. Boli tam polohy a rôzne kombinácie ako žena – žena, muž – muž, muž – žena. Na obrázkoch im ukazovali druhy sexu – normálny, orálny, análny. Potom boli deti nútené pantomímou v dvojiciach ukázať, či správne jednotlivé pojmy pochopili,“ zverejnil svoj postoj k prednáške jeden z rodičov.

https://www.hlavnespravy.sk/sexualna-kauza-referenda-o-ochrane-rodiny/527559

01.02.2015 15:32
Zástupcovia LGBTI organizácií minulý týždeň pod vplyvom vývoja kampane deklarovali, že nechcú byť jej súčasťou, a preto nepôjdu do priamych konfrontácií v médiách s podporovateľmi plebiscitu.

Zástupcovia LGBTI spustili webový portál nejdeme.sk Iniciatíva Inakosť a predstavitelia ľudskoprávnych organizácií spustili portál nejdeme.sk, na ktorom budú postupne uverejnené stanoviská a postoje ľudí z rôznych spoločenských sfér k predreferendovej kampani a predmetu samotného referenda o ochrane rodiny. Bratislava, 29. január 2015. Foto: SITA/Katarína Acél - Gáliková
BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Predstavitelia LGBTI organizácií trvajú na tom, že nebudú robiť žiadnu kampaň k blížiacemu sa referendu o rodine. Vo štvrtok však spustili portál nejdeme.sk so stanoviskami ľudí z rôznych sfér spoločnosti, ktorých spája odmietavý postoj k referendu.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE -----> TU.



Zástupcovia LGBTI organizácií minulý týždeň pod vplyvom vývoja kampane deklarovali, že nechcú byť jej súčasťou, a preto nepôjdu do priamych konfrontácií v médiách s podporovateľmi plebiscitu.

Obrazom: Zástupcovia LGBTI spustili webový portál nejdeme.sk



Postoj sa dá vyjadriť aj neúčasťou

"Zároveň sme si ale vedomí, že musíme vysvetliť svoj postoj a predložiť argumenty verejnosti. Oslovilo nás aj množstvo ľudí a organizácií, ktorí sa rovnako ako my na referende nezúčastnia a odmietajú spôsob vedenia kampane. Rozhodli sme sa preto vytvoriť stránku nejdeme.sk, ktorá splní tieto úlohy," povedal na štvrtkovej tlačovej besede Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Referendum je podľa Jany Jablonickej z Inakosti dôležitým nástrojom účasti občanov na správe vecí verejných, ale občiansky postoj sa dá podľa nej rovnako vyjadriť aj neúčasťou. "A to najmä v prípade, ak otázky referenda sú nezmyselné a nemôžu nič zmeniť na súčasnom stave," dodala Jablonická.

Odporúčame:

KDH mobilizovalo svoje štruktúry pred referendom

Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku o referende

Aliancii za rodinu vadí projekt na školách Hrou proti AIDS

Nitrania sa budú sedem dní nepretržite modliť za referendum



"Na zlé otázky totiž neexistujú správne odpovede. Akýkoľvek výsledok referenda nevyrieši žiadny problém, ktorému dnes rodiny na Slovensku čelia". Manželstvo bude podľa predstaviteľov Inakosti aj po referende zadefinované ako zväzok muža a ženy a deti, ktoré dnes z rôznych dôvodov nemajú otca alebo matku, ich nebudú mať ani po referende. Podobne rodičia budú mať v prípade, ak nesúhlasia so spôsobom alebo niektorou z metód vyučovania, právo svoj názor odkonzultovať s vedením školy.

Zástupcovia LGBTI spustili webový portál nejdeme.sk
Zľava: Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku, Jana Jablonická Zezulová a Martin Macko z Iniciatívy Inakosť a Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry počas TB Iniciatívy Inakosť. Bratislava, 29. január 2015. Foto: SITA/Katarína Acél - Gáliková



Obetným baránkom je jedna menšina

Proti referendu vystupuje aj Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku. "V tomto referende ide o to, či bude demokratický inštitút referenda použitý na postupné podkopávanie samotnej demokracie. Väčšinový názor ešte nemusí byť pravdivý ani spravodlivý. Dnes je obetným baránkom referendovej kampane jedna menšina, zajtra to môžu byť oní," myslí si Petőcz.

Podobný postoj má aj riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová. "Myslím, že hlasovať o ľudských právach nie je v poriadku. Ja na referendum nepôjdem," poznamenala.

Podľa Eleny Gallovej Kriglerovej z Centra pre výskum etnicity a kultúry sa dnes čoraz viac hovorí o potrebe väčšej sociálnej súdržnosti a vzájomnej podpory. "Zaujímavé pritom je, že sú to práve zástancovia tradičného usporiadania sveta, ktorí dnes spoločnosť najviac rozdeľujú," konštatovala.

Zástupcovia LGBTI spustili webový portál nejdeme.sk Spoluzakladateľka Queer Leaders Forum Romana Schlesinger prišla vyjadriť svoj odmietavý postoj k februárovému referendu o ochrane rodiny počas TB Iniciatívy Inakosť. Bratislava, 29. január 2015. Foto: SITA/Katarína Acél - Gáliková


Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/917326-lgbti-aktivisti-spustili-portal-s-postojmi-proti-referendu/

01.02.2015 15:17

Košice 27. septembra 2014 (HSP/Foto:HSP)

 

Minuloročné fiasko sa v Košiciach zopakovalo  

Košický Gay Pride pochod aj tento rok začal s miernym oneskorením pri Dolnej bráne v centre mesta. Hlavná rečníčka, homosexuálna aktivistka Romana Schlesingerová sa pochodu nezúčastnila, a prihovorila sa účastníkom ale aj pískajúcim odporcom prostredníctvom telefónneho spojenia. Svoju neúčasť ospravedlnila podlomeným zdravím.

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili na protest proti Gay Pride, držali v rukách transparenty s rôznymi heslamiProtestujúci, ktorí sa zhromaždili na protest proti Gay Pride, držali v rukách transparenty s rôznymi heslami

Druhý ročník Gay pochodu opäť charakterizoval hlúčik prevažne stredoškolákov a zopár cudzojazyčných aktivistov. Dúhovými vlajkami kýval odporcom aj jeden pár dvoch homosexuálov v strednom veku.

Hŕstka homoaktivistov a hŕstka anarchistov sa zišli v Košiciach na Gay PrideHŕstka homoaktivistov a hŕstka anarchistov sa zišli v Košiciach na Gay Pride

Hoci tento ročník Dúhového pochodu mal slabú reklamu ako v médiách tak v meste, zišlo sa na ňom aj tentokrát viac zástancov tradičnej rodiny a ochrancov práv detí. Kým samotných účastníkov bolo asi 30, odporcov homosexuálnej propagácie bolo asi trikrát viac. Medzi nimi sa ocitli aj náhodní chodci, ktorí o tejto akcii vopred nevedeli a tiež muži s vyholenými hlavami, ktorí neboli nijako označení a nechceli povedať ani mimo mikrofónu koho zastupujú, a ktorí skandovali heslá: "Rodina je muž a žena". Transparenty, ktoré držali ostatní zástancovia rodiny, mali na sebe heslá: "Potrebujete viac pomoci, nie práv", alebo "Sexualita nie je len rozkoš"; "Nebojujte proti systému, ale proti túžbam", či "Zvrhlosť nie je láska".

Homosexuáli si najali aj vlastnú bezpečnostnú službu, ktorá ich mala chrániť. Polícia bola pripravená vo vedľajšej ulici, ale protest prebehol pokojne z oboch strán. Odporcovia Gay Pride dávali najavo svoj nesúhlas pískaním a pokrikmi.

Ľudia, ktorí prišli protestovať proti Gay Pride dobiehali na poslednú chvíľu a sťažovali sa, že pochod homosexuálov bol tak málo propagovaný, že sa o ňom nebolo odkiaľ dozvedieť. „Homosexuáli sa asi organizovali iba po vlastných linkách, aby sa ich odporcovia o akcii nedozvedeli. Aspoň si teda myslím, lebo inokedy to bola téma masívne pretriasaná v médiách, zatiaľ čo dnes som sa o tom dozvedela iba od kamaráta a rýchlo som pribehla“ – povedala nám jedna z protestujúcich.

Kandidát na starostu mestskej časti Vyšné Opátske a kandidát do mestského zastupiteľstva v Košiciach Tibor Truhan, ktorý prišiel protestovať proti homosexuálom spolu s ďalšími straníkmi zo strany 7 statočných, na otázku, ako by sa postavil k takejto akcii, keby bol zvolený, odpovedal: „Snažil by som sa zakázať jej konanie.“ Zástancovia tradičnej rodiny vyjadrili sklamanie, že protestovať neprišiel ani jeden z konzervatívnych či kresťanských miestnych poslancov, či kandidátov na starostu.

Organizátor pochodu Gay Pride Róbert Furiel vyslovil na tribúne želanie, aby budúce generácie detí mohli vyrastať v prostredí, kde bude homosexualita spoločnosťou plne akceptovaná a podporovaná.

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý bol zverejnený tento týždeň, 90 percent Slovákov je proti tomu, aby osoby rovnakého pohlavia mohli uzatvárať manželstvo. Proti adopciám detí homosexuálmi je 80 percent opýtaných. Proti uzatváraniu registrovaných partnerstiev sa vyslovilo 76 percent respondentov. Proti povinnej účastí detí na výučbe genderizmu, eutanázie, homosexualizmu a podobne sa vyslovilo 68 percent opýtaných.

www.hlavnespravy.sk/potrebujete-viac-pomoci-nie-prav-hlasali-transparenty-na-gay-pride-pochode-v-kosiciach/374015

 

01.02.2015 14:38

https://i.ytimg.com/vi/WFM7JZtOkpc/maxresdefault.jpg

BRATISLAVA - Nápad Smeru začať hovoriť o odluke cirkvi od štátu zatiaľ nemá medzi ostatnými stranami podporu. Pridali by sa len komunisti. Veľkosť cirkevného majetku, na ktorú chce Smer dať spraviť audit, by však zaujímala napríklad aj ANO.

Poslanec Robert Kaliňák v televízii Joj povedal, že diskusiu o odluke chce Smer otvoriť ešte v tomto volebnom období. V strane sa podľa neho o tom diskutuje. Požiadavke na odluku by mal predchádzať audit cirkevného majetku, ktorý by ukázal, či cirkev skutočne potrebuje príspevky od štátu.

Otvoriť tému cirkevného majetku treba, je presvedčený i poslanec za ANO Jirko Malchárek. Nevidí dôvod, prečo by sa katolícka cirkev mala auditu majetku brániť.

O odluke cirkvi od štátu však ANO zatiaľ hovoriť nechce. „Je to citlivá téma a otvárať túto otázku v dnešnej situácii je nenáležité,“ povedal jej podpredseda Ľubomír Lintner. Na podobnú diskusiu nie je podľa neho pripravená ani spoločnosť. Šéf aliancie Pavol Rusko potvrdil, že o tejto téme sa už v jeho strane diskutuje. Zdôraznil, že tentoraz treba diskutovať nielen v rámci koalície, ale aj s opozíciou.

Tému odluky nechcú otvárať ani ostatní členovia koalície. Kým je jej súčasťou KDH, o takomto rozhodnutí sa podľa mnohých nedá ani uvažovať.

Milan Hort z SDKÚ hovorí, že Smeru nejde „o vec“. O podobných témach sa podľa neho v spoločnosti diskutuje aj 20 rokov, kým Smer navrhuje odluku práve v ťažkých časoch vládnej koalície.

 

„Niekomu záleží na tom, aby sa koalícia zaoberala vecami, ktoré v nej vyvolajú napätie,“ povedal predseda SMK Béla Bugár. Strana je pripravená pridať sa k diskusii o odluke, ale nie vtedy, keď návrh „vyjde účelovo od jedného politika“. Diskusia by musela byť celospoločenská.

Sociológ Michal Vašečka tvrdí, že z dlhodobého hľadiska bude v čoraz sekularizovanejšom svete treba oddeľovať život cirkví od štátu a zaviesť ich financovanie priamo veriacimi.

Odluke dnes bráni aj zmluva medzi Slovenskom a Vatikánom. Slovensko sa v nej zaviazalo, že prijme i čiastkovú zmluvu o financovaní katolíckej cirkvi. Zmluvu uzavrelo aj s ostatnými registrovanými cirkvami, dohoda o ich financovaní má nasledovať.

Odluke cirkvi od štátu by muselo predchádzať vypovedanie zmlúv. „V tom prípade by trpel viac štát ako cirkev,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda. Upozornil na prípad Francúzska, kde bola cirkev po odluke „nútená upustiť od činností, ktorými pomáhala štátu“. Zo štátneho rozpočtu dostávajú registrované cirkvi ročne asi 660-miliónov, najviac katolícka - asi 380-miliónov. (sita, tasr, haj)

 

01.02.2015 01:52
Novú stranu zakladá poslanec Juraj Miškov spolu s Danielom Krajcerom. Jej cieľom nie je vypísanie referenda o tejto otázke, ale chce len získať podporu pre predloženie návrhu zákona.

Petícia Bývalý minister kultúry Daniel Krajcer je presvedčený, že pre tuto tému je potrebné získať širšiu spoločenskú a politickú podporu. Foto: Ilustračné, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Strana Skok, ktorú zakladá poslanec NR SR Juraj Miškov, chce finančnú odluku cirkvi od štátu, preto onedlho odštartuje petíciu, ktorá by odluku podporila. Cieľom strany však nie je vypísanie referenda o tejto otázke. Strana chce len získať podporu pre predloženie návrhu zákona.

Spolu s Miškovom stranu zakladá aj ďalší poslanec NR SR Daniel Krajcer, ktorý ako minister kultúry otvoril otázku finančnej odluky cirkvi od štátu. Ako opozičný poslanec pred časom predstavil aj konkrétny model.


Model odluky cirkvi predstavili najvýznamnejším cirkvám

"Avizoval som, že sa pokúsim vytvoriť k tejto otázke platformu v NR SR. Viacerí poslanci potvrdili záujem v nej pôsobiť. Chcem vytvoriť čo najširší priestor pre diskusiu," povedal Krajcer vo štvrtok pre agentúru SITA s tým, že okrem vytvorenia platformy prídu aj ďalšie aktivity. Záujem diskutovať v takejto platforme majú napríklad poslanci NR SR Richard Vašečka (OĽaNO) a Jozef Mikloško (KDH).

Krajcer vlani v októbri pozval na rokovanie o odluke cirkvi od štátu všetkých predsedov poslaneckých klubov v NR SR. Podľa poslancov to nebude prvé stretnutie v súvislosti s ich iniciatívou za finančnú nezávislosť cirkvi.

"Model odluky cirkvi od štátu sme už predstavili niektorým najvýznamnejším cirkvám. Stretnutia by mali pokračovať na expertnej úrovni, rovnako tak aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácii," povedal v októbri Krajcer pre agentúru SITA. Bývalý minister kultúry je presvedčený, že pre tuto tému je potrebné získať širšiu spoločenskú a politickú podporu.
 

daniel krajcer Daniel Krajcer chce vytvoriť čo najširší priestor pre diskusiu. Foto: Archívne, SITA/Diana Černáková




Nemali by sa zvýšiť povinnosti daňovníka

Krajcer v máji minulý rok ako člen NOVA prišiel s ambíciou otvoriť diskusiu o modeli nezávislého financovania cirkví a občianskej spoločnosti. Navrhoval, aby každý daňovník mohol poukázať jedno percento zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia. Sumu by mohol rozdeliť medzi viacerých príjemcov.

Tento model však nemá zvýšiť povinnosti daňovníka. Ak niekto podľa Krajcera nerozhodne o poukázaní jedného percenta, takéto prostriedky sa automaticky presunú do novozriadeného Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva.

Na zabezpečenie plynulého prechodu na nový systém financovania cirkví a náboženských spoločností Krajcer navrhuje prechodné obdobie desať rokov, počas ktorých sa bude cirkvám dorovnávať prípadný rozdiel medzi výnosom z asignácie a výškou adresnej dotácie, ktoré cirkvi dostávajú zo štátneho rozpočtu.

Po piatich rokoch bude dorovnávanie postupne klesať. Nemôže tak podľa Krajcera dôjsť k finančnému znevýhodneniu cirkví v období, kým si daňovníci nezvyknú na nový model ich financovania.

30.01.2015 13:40

Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska! Na Golgote ťa daroval Kristus z kríža ako Matku nielen všetkým ľuďom, ale aj národom, národnostiam a rodinám. Preto sa s dôverou obraciame k tebe zvlášť ako k Matke všetkých národov, národností a rodín žijúcich na Slovensku, a osobitne ako k Matke slovenského národa.
TITULKA_2-737x1024

So synovskou dôverou kladieme do tvojich materinských rúk spoločenskú situáciu na Slovensku v tieto dni, ktoré sú veľmi dôležité pre tvoje deti žijúce v našej krajine. Sme si vedomí, že dnes musíme pred svetom zastávať správne chápanie manželstva, pravý obraz o rodine a tiež chrániť práva detí na lásku otca a matky.

Preto ťa vrúcne prosíme, vypros nám u Boha tú milosť, aby referendum o rodine bolo naozaj úspešné a prinieslo požehnanie pre našu vlasť. Nech sa ľudia rozhodnú voliť usporiadaný rodinný a manželský život a chrániť rodinnú lásku a zdravú výchovu detí.

Matka našej farskej rodiny, v duchovnom spojení s ostatnými farnosťami slovenských diecéz sa preto zasväcujeme tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu a zverujeme ti referendum o rodine ako Matke slovenského národa, ako Matke všetkých národov, národností a rodín žijúcich na Slovensku, aby všetko prispelo k väčšej sláve Boha Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.”

(Imprimatur: Mons. doc. ThDr. Tomáš Galis, PhD., žilinský biskup;

29.01.2015 23:21

Ilustračné foto: SITA/Ivan Fleischer
BRATISLAVA 2. marca (WEBNOVINY) -
Maďaričov rezort hovorí o rokoch

Ministerstvo kultúry síce stále pracuje na novom modeli financovania cirkví, ale podobu navrhovaného riešenia sa verejnosť tak skoro nedozvie.

Podľa odhadu riaditeľa cirkevného odboru ministerstva kultúry Jána Jurana si na to ešte asi niekoľko rokov počkáme.

"Problém spočíva v tom, že ide o veľmi komplikovanú záležitosť," povedal Juran v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, patriaceho pod RTVS.
Opozičné strany v princípe súhlasia s odlukou cirkvi od štátu, pokiaľ ide o jej financovanie.

Odlišné názory majú opozičné strany na to, či súpis cirkevného majetku má vykonať cirkev alebo štát.

SDKÚ, KDH a OĽaNO si myslia, že súpis cirkevného majetku by mal spraviť štát, Most-Híd a SaS sa domnievajú, že tak majú urobiť samotné cirkvi.

"Cirkev je dnes determinovaná štátnymi príspevkami, nový spôsob financovania by mohol zlepšiť jej postavenie v spoločnosti," konštatoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Zároveň sa domnieva, že štát má prostredníctvom katastrálnych úradov a ďalších inštitúcií k dispozícii všetky údaje, súpis cirkevného majetku by preto mal ležať na jeho pleciach.

Aj líder OĽaNO Igor Matovič si myslí, že cirkvám by odluka od štátu pomohla a privítala by to aj podstatná časť cirkevných hodnostárov.

Ak by mali cirkvi robiť súpis svojho majetku sami, Matovič by to považoval za šikanovanie, podobne ako keď štát "preháňa" z úradu na úrad všetkých občanov. Keďže štát disponuje všetkými údajmi, mal by súpis urobiť on. Bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH) si vie predstaviť odluku cirkvi od štátu prostredníctvom asignačnej dane, ktorú by platili všetci občania.

"Kto by neprispieval na cirkvi, tak by dával peniaze na iné kultúrne ciele," poznamenal. Problém by v tomto prípade mohol podľa jeho slov nastať u menších cirkví, ktoré by mohli dostať minimum zdrojov a mal by sa preto hľadať spôsob ich dofinancovania.

Fronc nevidí dôvod na to, aby cirkev robila súpis svojho majetku, ak tak chce, má to vykonať štát. Upozornil však, že aj tu môže nastať problém s prípadným ohodnotením cirkevného majetku, predovšetkým množstvo poľnohospodárskej pôdy je podľa Fronca dnes nepredajnej, respektíve reálne nevyužiteľnej.


Premiér chce pokoj v štáte


Sprava: Premiér SR Robert Fico a predseda Konferencie biskupov Slovenska, arcibiskup Stanislav Zvolenský Archívne foto: SITA/Marián Peiger
Podpredseda SaS Daniel Krajcer zdôraznil, že tému odluky cirkvi od štátu otvoril on.

SaS má podľa Krajcera vypracovaný konkrétny model zrovnoprávnenia financovania cirkví, náboženských spoločností a organizácií pracujúcich v treťom sektore prostredníctvom zavedenia systému asignačnej dane.

Ide o poukázanie časti zaplatenej dane na základe slobodného rozhodnutia daňovníka. Daňovník by v daňovom priznaní mohol rozhodnúť, komu poukáže jedno percento zo základu dane.

"Vnímam to ako základ do širšej diskusie, ktorú budeme iniciovať v najbližšom čase," konštatoval podpredseda liberálov. Smer-SD to podľa Krajcera s odlukou cirkvi od štátu nemyslí vážne, čo dokumentujú aj premiérove slová spred dvoch týždňov.

„Vyvolávať akékoľvek napätie v tomto období by bolo asi dosť nezodpovedné a potrebujeme aj cirkvi a náboženské spoločnosti, aby prispievali k pokoju a zmieru v štáte, pretože budeme prijímať ďalšie a ďalšie rozhodnutia,“ uviedol prednedávnom Robert Fico v SRo.


Zlý príklad je hospodárenie v Trnave


Ilustračné foto: SITA/Marián Peiger
Urobiť súpis svojho majetku by malo byť podľa exministra v záujme samotnej cirkvi, už len preto, aby sa predišlo podozreniam z neefektívneho narábania s majetkom, ako sa ukazuje napríklad v Trnavskej arcidiecéze.

"Cirkev by mala vedieť, čo všetko má v majetku," konštatoval podpredseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Gábor Gál. Súpis majetku je podľa neho pri diskusii o odluke cirkvi od štátu dôležitý, urobiť by ho mala cirkev.

Rezort kultúry podľa ministra Mareka Maďariča pracuje na rôznych návrhoch financovania cirkví. Zástupcov cirkví už ministerstvo kultúry oslovilo, či sú ochotní poskytnúť informácie o stave svojho majetku.

Najväčšia z nich, kresťanská rímskokatolícka cirkev, dlhodobo argumentuje, že súpis majetku nemá, ten majú len jednotlivé biskupstvá respektíve farnosti a jednotlivé rehole. Ak chce štát urobiť súpis cirkevného majetku, má tak urobiť sám, pretože disponuje všetkými údajmi.


Zmluva s Vatikánom nepustí


Ilustračné foto: SITA/AP Photo/Andrew Medichini
Sociológ Ján Bunčák si myslí, že na Slovensku sa nedá prijať český model financovania cirkví - dokončíme reštitúcie a potom poďme každý za svoje.

Slovensko totiž prevzalo základnou zmluvou s Vatikánom oveľa vyššie záväzky aj vo vzťahu k financovaniu cirkví a cirkevným spoločností.

"To bude znamenať, že nejakým spôsobom Slovenská republika bude musieť aj v budúcnosti prispievať na priebežné výdavky cirkví," povedal Bunčák.

V Európskej únii je veľa spôsobov financovania cirkví.

V Taliansku a Španielsku funguje model asignačnej dane, kde si človek zvolí, na ktorú cirkev dá stanovený percentuálny príspevok, a ak si človek nezvolí, tak ich dá štát na kultúru alebo charitu. V Nemecku zas majú cirkevné dane,

V Belgicko financuje štát 85 percent cirkví. Komentátor František Múčka by preferoval asignačný model.

"Vy si poviete, že chcete zo svojich daní platiť cirkev a potom časť z vašich peňazí na tú cirkev ide a kto nechce, kto s tým má problém, tak jeho čiastka by išla na iné ciele," povedal. Podľa Bunčaka, nech bude model financovania cirkví akýkoľvek, musí byť pre ne dostatočný.

 

23.01.2015 20:50

Podľa RTVS hraničila časť liturgie s porušovaním zákona. Rozhlas ju chcel vykrátiť, kňaz s tým nesúhlasil. Cirkev hovorí o cenzúre, nahrávku nezverejnila.

PREŠOV. Emócie pred blížiacim sa referendom sa stupňujú. Na prešovskom gréckokatolíckom arcibiskupstve zostali zaskočení z udalostí posledných dní.

V stredu 14. januára prišli do prešovského gréckokatolíckeho chrámu nahrávať sv. liturgiu v predpríprave z redaktori z Rádia Regina.

Prenos záznamu z nej bol plánovaný na nedeľu 18. januára. Kňaz Rastislav Baka tomu prispôsobil aj obsah homílie.

„Vo svojej homílii som rozobral najprv sv. evanjelium, ktoré bolo na danú nedeľu. Bolo to evanjelium o Zachejovi. A potom som jednou vetou povzbudil ľudí k referendu, ktoré bude 7. februára. Aby prišli podporiť rodinu, morálku, čistotu,“ vysvetlil kňaz, ktorý vtedy slúžil liturgiu a zároveň sa prihovoril v kázni.

Na druhý deň ho telefonicky kontaktovali z rádia práve pre krátenie kázne. Chceli ju zostrihať.

Podľa slov kňaza, chceli najprv vystrihnúť jednu vetu, potom dve a nakoniec dve minúty. „Človek nevie, čo vystrihnú a ja som sa obával, ako bude potom kázeň vyzerať.“

V telefonáte mu na prvom mieste vytkli otázku referenda.

„Ďalšie vety, ktoré im nesedeli, som citoval zo životného príbehu, ktorý bol medializovaný,“ vysvetlil Rastislav Baka na margo kázne, ktorú si vždy vopred pripravuje čerpaním z rôznych prameňov.

 

Ako povedal, prial si, aby bola kázeň odvysielaná v podobe, ako ju predniesol v chráme.

S rozhlasom národnostného vysielania vraj nahráva už 14 rokov a nikdy sa s takýmto prístupom nestretol.

Napísal aj list so svojím stanoviskom, liturgia však odvysielaná nebola.

Arcibiskup: Nová totalita?

Pre tieto udalosti kontaktoval telefonicky generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak.

Navrhol mu, aby sa sv. lituriga bola odvysielaná v náhradnom čase v priebehu dvoch dní.

Keďže sa, podľa slov arcibiskupa, Mika vyjadril, že nie je vo veci zorientovaný, dohodli sa, že obdrží z rúk arcibiskupa stanovisko písomne.

K 23. januáru však Ján Babjak nedostal ani oficiálne stanovisko, ani nebola liturgia odvysielaná.

Arcibiskup Ján Babjak vzniknutej situácii nerozumie. Pokladá to za novodobú cenzúru. „Ide predovšetkým o neopodstatnenú cenzúru homílie, aká nemá na Slovensku obdobu,“ zhodnotil Babjak.

„Ide o porušenie náboženskej slobody prejavu, ktorá je zaručená Ústavou SR a tiež ide o porušenie práv národnostnej menšiny Rusínov, pre ktorých mala byť táto liturgia odvysielaná. A zároveň dodávam, že bol porušený aj medzinárodný dohovor medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou,“ vymenoval Babjak.

Spomenul na časy totality, s ktorou má práve gréckokatolícka cirkev bohaté trpké spomienky. „Ako mám tomu rozumieť? Nastala nová totalita po 25 rokoch?“ kladie otázky.

Dosiaľ nikto do kázní nezasahoval

Ako povedal hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík, roky mali plodnú spoluprácu.

Kedysi častejšie, teraz v menšej periodicite mali kňazi homílie.

„Teraz máme raz za dva mesiace my, gréckokatolíci, prístup cez Rádio Regina, kde máme príhovor kňaza a liturgiu v cikrevnoslovankom jazyku. Nikdy sa nám nestalo, aby niekto posudzoval, čo kňaz alebo biskup vo vysielaní povie,“ vysvetlil Petrík.

V nedeľu 18. januára bola podľa jeho slov vysielaná miesto pôvodnej gréckokatolíckej sv. liturgie iná, rímskokatolícka sv. omša.

Arcibiskup Babjak zdôraznil, že už mali v priebehu týždňa spätnú väzbu od veriacich, čo sa vlastne stalo, prečo „svoju“ liturgiu nepočuli.

„Stalo sa to prvýkrát, že si niekto dovolil zasahovať do prejavu kňaza v garantovanom programe vo verejnoprávom vysielaní,“ zhodnotil Petrík.

Arcibiskup zvažuje právne kroky. Bude trvať na tom, aby liturgie boli vysielané v priamom prenose.

RTVS odmieta obvinenia z cenzúry

Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS, uviedla: "RTVS si váži slobodu prejavu a odmieta obvinenia z cenzúry ako aj akúkoľvek formu nátlaku. Spornou bola časť kázne duchovného Rastislava Baka. RTVS v predmetnej veci postupovala striktne podľa zákona a ponúkla duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne."

Podľa nej nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale podľa RTVS bola táto časť homílie v rozpore s platnou legislatívou.

"Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s tzv. „hate speech“, ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy," dodala.

Inkriminovaná časť homílie je podľa nej navyše v rozpore s § 3 ods. 3 zákona o RTVS, podľa ktorého "tvoria programovú službu RTVS spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež, iné programy, ktoré utvárajú podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti."

"K objasneniu celej situácie je nevyhnutné zaoberať sa konkrétnymi formuláciami v predmetnej kázni, preto RTVS požiadala duchovného ako aj gréckokatolícku cirkev o súhlas s jej zverejnením," uzavrela.

<< 20 | 21 | 22 | 23 | 24 >>