Blog

09.02.2015 12:31

https://strategie.hnonline.sk/sites/default/files/styles/obsah-obrazok-275/public/obrazky/sprava/kalinak.jpg

Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy.

"Zatiaľ všetky informácie nám napovedajú, že ako takmer všetky, až na jedno, ani toto nebude úspešné. Čiže rozhodli sa asi aj občania, že to prejavenie hlasovania, že neprídem, sa ráta za hlasovanie proti otázkam, ktoré sú v referende," povedal Kaliňák.

www.teraz.sk/slovensko/referendum-politici-ucast-statusy/119114-clanok.html

09.02.2015 12:22

Nastal čas na otvorenie zmlúv Slovenska s Vatikánom a systémovú odluku cirkvi od štátu. V reakcii na výsledky sobotňajšieho (7. 2.) referenda na to dnes vyzvali predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii v Liberálnom dome uviedol, že referendum je prehrou pre jeho organizátorov. Podotkol, že účasť bola nižšia ako pri všeľudovom plebiscite, ktorý jeho strana organizovala v roku 2010.

Pre Sulíka z referenda vyplynuli štyri poznatky. Slováci majú podľa neho „dosť rozumu, aby zvážili, za čo sa oplatí hlasovať“. Líder liberálov poukázal ďalej na to, že občania maďarskej národnosti referendum „viac-menej kompletne odignorovali“, rovnako ako aj elity, na rozdiel od politických strán. „Po štvrté sa ukázalo, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. Toto je tiež dobrá správa a možno naozaj nastal čas na poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu,“ domnieva sa Sulík.

www.teraz.sk/slovensko/referendum-politici-ucast-statusy/119114-clanok.html

09.02.2015 12:13

Podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) treba po nenávistnej kampani zmieriť krajinu, čomu má pomôcť aj odluka cirkví od štátu. "Ľudia na Slovensku odmietli nenávisť a netolerantnosť," povedal predseda prípravného výboru strany Juraj Miškov s tým, že výsledok preto hodnotí pozitívne.

www.teraz.sk/slovensko/referendum-politici-ucast-statusy/119114-clanok.html

09.02.2015 12:05

Slovensko podľa mimoparlamentnej strany TIP potrebuje spoluprácu a nie napätie ako počas kampane pred referendom o ochrane rodiny. "Referendum rozdeľovalo Slovensko a jeho výsledky ukázali, že voliči túto tému odmietli," povedal šéf strany Tomáš Hudec.

Strana verí, že výsledky referenda budú dostatočným signálom pre politikov, aby sa zaoberali riešeniami, ktoré slovenským rodinám skutočne pomôžu. "Slovensko potrebuje spoluprácu a nie napätie, také, ako počas referendovej kampane," doplnil Hudec.

www.teraz.sk/slovensko/referendum-politici-ucast-statusy/119114-clanok.html

09.02.2015 11:59

Poslanec NR SR Daniel Krajcer (nezaradený) víta každú stranu, ktorá prejaví záujem pridať sa k iniciatíve dosiahnuť odluku cirkvi od štátu. Uviedol to s pripomenutím, že túto tému otvoril ešte ako minister kultúry a zaoberal sa ňou aj potom. O potrebe odluky cirkvi od štátu hovorili predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii.

"Oslovil som všetky parlamentné strany a ponúkol som im účasť v pracovnej skupine. Zatiaľ len dve strany neprejavili záujem, a to Smer-SD a SaS. Som preto rád, že SaS prehodnocuje svoj postoj a jej zástupca bude v tejto pracovnej skupine, samozrejme, vítaný," odkázal Krajcer s tým, že ponuka platí, aj keď SaS prišla na dôležitosť tejto témy až po referende.

www.teraz.sk/slovensko/referendum-politici-ucast-statusy/119114-clanok.html

05.02.2015 13:22

Ján Čarnogurský (odpovedal 11.02.2014)

carnogursky

1. Čo pre Vás znamená sekularizmus?
Riešenie spoločenských problémov na základe ideológie odvodzujúcej sa od svetských vecí s vylúčením náboženstva. Presnejšiu definíciu možno nájsť v niektorom zo slovníkov.

2. Aké je podľa Vás miesto cirkví a náboženských spoločností v demokratickom štáte a jeho politickom živote?
Sú strážcami morálky a existujú na základe želania občanov.

3. Ste za odluku cirkvi od štátu? Ak áno, aký typ odluky pri financovaní cirkví uprednostňujete (asignačný model, cirkevná daň)?
Áno, ak sa na tom dohodnú štát a všetky registrované cirkvi. Pri rozhodovaní netreba zabúdať ani na historickú skúsenosť, že niet historického príkladu v dejinách, kedy by sa zachovala morálka bez existencie cirkví. Bez zachovania morálky za zase nezachová spoločnosť, ani štát. O modeli financovania som sa nezamýšľal.

4. Podporili by ste revíziu platných vatikánskych zmlúv? Ste za ratifikáciu ostatných?
Nie. Podporil by som ratifikáciu zmluvy o výhrade svedomia, pretože rozširuje ľudské práva. Pokiaľ viem, text ostatných ešte nie je dohodnutý.

5. Súhlasili by ste s obmedzením povinnej náboženskej výchovy na štátnych školách v prospech etickej a občianskej výchovy?
Neviem o povinnej náboženskej výchove. Rodičia detí majú možnosť voliť medzi náboženstvom a etikou. Tento model považujem za vyhovujúci. Občianska výchova má inú náplň.

6. Súhlasíte s aktuálne platnou právnou úpravou ohľadom umelého prerušenia tehotenstva, alebo ste za jeho obmedzenie? Ak áno, do akej miery?
Nazdávam sa, že by bolo vhodné novelizovať zákon o umelom prerušení tehotenstva, vychádzať z medzinárodných skúseností a širokej spoločenskej diskusie.

7. Ste za uzákonenie registrovaného partnerstva osôb rovnakého pohlavia?
Nie.

8. Súhlasili by ste s uzákonením možnosti využitia eutanázie, v určitých predom jasne vymedzených prípadoch, napríklad v poslednom štádiu beznádejne smrteľnej choroby, ak pacient trpí veľkými bolesťami?
Nie.

9. Prezidenti majú zaužívané na začiatku roka pozývať na rozhovor predstaviteľov cirkví. Budete ako prezident pozývať aj predstaviteľa organizácie zastupujúcu občanov bez vierovyznania? Na Slovensku je to druhá najväčšia svetonázorová skupina občanov, hneď po rímokatolíkoch.
Nie spolu so zástupcami cirkví. Ak požiadajú o prijatie a budú mať väčší počet členov, áno.

04.02.2015 00:00

https://img.cas.sk/img/12/bigArticle/1937048_sylvia-porubanova.jpg?time=1385984193&hash=06578c7b2480e4b5e3fd3e017a61ed31

7. február 2015. Zdá sa to síce ešte ďaleko, ale bude to kľúčový deň. Po vôbec prvýkrát dostanú Slováci možnosť hlasovať o právach iných. Konkrétne napríklad o tom, či homosexuálne páry budú môcť uzatvárať manželstvá či adoptovať si deti. Definitívny termín referenda, o ktoré žiadala kresťanská organizácia Aliancia za rodinu, oznámil včera prezident Andrej Kiska. „Je to jediný termín, keď rodiny s deťmi necestujú na jarné prázdniny,“ zdôvodnil.

Kiska vyhlásil plebiscit po tom, čo ho odobril Ústavný súd. Sociologička Silvia Porubänová toto rozhodnutie spochybnila. „Ústava deklaruje, že o ľudských právach sa nehlasuje,“ reagovala. Referendum bude platné len v prípade, ak sa na ňom zúčastní viac ako polovica oprávnených voličov, teda viac ako dva milióny ľudí. V histórii sme o osude krajiny v referende mohli rozhodovať už osemkrát. Podarilo sa to však len raz – pri hlasovaní o vstupe Slovenska do Európskej únie.

 

 

03.02.2015 12:06

https://imgbank.cz/images/2003877970.jpg

"Nebojím sa toho, že by homosexuálne partnerstvá mohli nejako ohroziť moju alebo akúkoľvek cudziu rodinu. Nabojím sa toho, že by rodinu mohli ohroziť adopcie detí homosexuálnymi pármi. Nebojím sa ani sexuálnej výchovy, ktorá sa na Slovensku ako samostatný predmet nevyučuje a ani neplánuje. Nebojím sa toho, že môjho syna niekto bude v škôlke ako trojročného nútiť počas povinnej sexuálnej výchovy masturbovať, lebo veriť takýmto bludom je rovnako absurdné ako veriť tomu, že zem je plochá doska. Jediná vec, ktorej sa skutočne bojím sú klamstvá, výmysly a úmyselné zavádzanie v rámci tejto témy. Naozaj sa bojím našej neschopnosti a neochote overovať si fakty a uspokojiť sa s vysvetlením jednej strany, našej neochoty používať kritický rozum. Veľmi sa bojím toho, čo z týchto klamstiev vzišlo. Bojím sa toho, keď tí, ktorí majú hlásať o láske a porozumení rozosievajú nenávisť. Bojím sa toho, keď sa hádže kameňom. Už som sa k tomu nechcela vyjadrovať, ale z každej strany som obťažovaná veľmi jednostrannou proreferendovou kampaňou. Nechcem si vyberať letáky zo schránky ani si ich vyťahovať spoza stierača, dostávať maily a pod. Naozaj sa začínam cítiť atakovaná... V sobotu sa moja tradičná rodina referenda nezúčastní. Je totiž proti našej viere, nášmu presvedčeniu, proti hodnotám a princípom, ktorými sa snažíme ako rodina riadiť a podľa ktorých sa snažíme fungovať. Prajem nám všetkým, aby sme sa nikdy nemuseli uhýbať hodeným kameňom,"
Katarína Koščová, speváčka

02.02.2015 22:58

https://www.eikernytt.no/images/Nyhetsbilder/Illustrasjon%20barnevernet.jpg

V I D E O

Barnevernet v Norsku je kontroverzná súkromná inštitucia, ktorá odoberá deti rodinám na základe nespravodlivých zákonov, takže pred odobratí deti - sa nemusí skúmať stav rodiny ani uskutočniť súdny proces

Táto súkromná inštitucia zneužíva svoje postavenie podobne ako exekútori, ktorí vymáhajú peniaze od ľudí bez náležitého skúmania, či súdneho procesu.  

Podobne ako exekútori, aj Barenevernet sú motivovaní finančným obohacovaním na úkor ľudí, ktorých ešte neboli právne rozhodnuté súdmi daného štátu. 

02.02.2015 16:55

Vízia pohromy Magdy Vášáryovej

Keďže už zrejme nepomáhajú nijaké pseudoargumenty, aby ľudia neprišli 7. Februára 2015 k urnám, stavia sa Magda Vášáryová (SME, 31. Januára 2015, článok Snehová búrka strachu prechádza Slovenskom) k masám so zdvihnutým prstom a s falošným „bôľom“ prorokuje spoločenskú a sociálnu katastrofu, ktorú referendum prináša:


„ Po 7. Februári budeme čeliť rozopoltenej a znepriatelenej spoločnosti a na jej prekonanie budeme potrebovať roky, ak nie desaťročie…” (!) Ďalej Magda Vášáryová smúti nad „vymoženosťami „ genderideológie, o ktoré mizivá časť našej spoločnosti zrejme príde:

„Nenávisť voči niektorým z našich detí, voči nám, ktoré nebudeme tolerovať bitky, budeme sa usilovať o kariéry a sami sa budeme rozhodovať, koľkými deťmi sa obklopíme, sa na roky prenesie nielen medzi príbuzných, ale aj na ulice, do chrámov, škôl, komunít, v ktorých sme sa cítili bezpečne. A tak okrem bezpečnosti svojho štátu zásadných problémov okolo našej zahraničnopolitickej orientácie a nedostatkami v modernizácii škôl pre naše deti (!!!) …. sa budeme zmáhať aj s kultúrnou rozpoltenosťou na Slovensku… Viem, že to prežijeme, ako všetky búrky a vojny predtým….”

S „búrkou“ – s blížiacim sa referendom – sa zrejme blíži absolútna totalita pre našich chudákov gayov a lesby, ktorých asi vo vízii Magdy Vášáryovej pošleme na mučidlá a do koncentračných táborov. Akú „búrku“ to prorokuje vlastne táto pani poslankyňa, herečka , akú víziu hrôzy – ona, ktorá si užíva plným priehrštím demokraciu, za ktorú sa na Slovensku v minulosti zasadzovala a za ktorú trpela najmä Katolícka Cirkev?Táto pani poslankyňa plače, a hovorí nevieme za koho, že „utrpeli sme v týchto búrkach plných predsudkov, zlej vôle, závisti – mnoho šrámov, stratili sme veľa družiek, ktoré zomreli na nepochopenie…“

Milá pani Vášáryová, čo tak spomenúť si na tisíce väznených zásadových kresťanov, stovky popravených, čo tak spomenúť smrť katolíckych biskupov vo väzeniach, ktorí sú dnes na oltári ako svätí? Nad čím to nariekate? Nad tým, že práve vy ste v tom komunistickom totalitnom období hviezdila ako herečka a užívala ste si plným priehrštím slávy – a iných „vymožeností“ ?

Prosíme vás, pani Vášáryová, nestraťte aspoň trocha súdnosti a nehrajte nám túto LGBTI trúchlohru.Možno – ten honorár – asi stál za to (?). Potom ale radšej odíďte z politickej scény… Anton Selecký

<< 20 | 21 | 22 | 23 | 24 >>