Kontroverzné vyjadrenie Michala Vašečku k odluke Cirkvi (od štátu)

01.02.2015 14:38

https://i.ytimg.com/vi/WFM7JZtOkpc/maxresdefault.jpg

BRATISLAVA - Nápad Smeru začať hovoriť o odluke cirkvi od štátu zatiaľ nemá medzi ostatnými stranami podporu. Pridali by sa len komunisti. Veľkosť cirkevného majetku, na ktorú chce Smer dať spraviť audit, by však zaujímala napríklad aj ANO.

Poslanec Robert Kaliňák v televízii Joj povedal, že diskusiu o odluke chce Smer otvoriť ešte v tomto volebnom období. V strane sa podľa neho o tom diskutuje. Požiadavke na odluku by mal predchádzať audit cirkevného majetku, ktorý by ukázal, či cirkev skutočne potrebuje príspevky od štátu.

Otvoriť tému cirkevného majetku treba, je presvedčený i poslanec za ANO Jirko Malchárek. Nevidí dôvod, prečo by sa katolícka cirkev mala auditu majetku brániť.

O odluke cirkvi od štátu však ANO zatiaľ hovoriť nechce. „Je to citlivá téma a otvárať túto otázku v dnešnej situácii je nenáležité,“ povedal jej podpredseda Ľubomír Lintner. Na podobnú diskusiu nie je podľa neho pripravená ani spoločnosť. Šéf aliancie Pavol Rusko potvrdil, že o tejto téme sa už v jeho strane diskutuje. Zdôraznil, že tentoraz treba diskutovať nielen v rámci koalície, ale aj s opozíciou.

Tému odluky nechcú otvárať ani ostatní členovia koalície. Kým je jej súčasťou KDH, o takomto rozhodnutí sa podľa mnohých nedá ani uvažovať.

Milan Hort z SDKÚ hovorí, že Smeru nejde „o vec“. O podobných témach sa podľa neho v spoločnosti diskutuje aj 20 rokov, kým Smer navrhuje odluku práve v ťažkých časoch vládnej koalície.

 

„Niekomu záleží na tom, aby sa koalícia zaoberala vecami, ktoré v nej vyvolajú napätie,“ povedal predseda SMK Béla Bugár. Strana je pripravená pridať sa k diskusii o odluke, ale nie vtedy, keď návrh „vyjde účelovo od jedného politika“. Diskusia by musela byť celospoločenská.

Sociológ Michal Vašečka tvrdí, že z dlhodobého hľadiska bude v čoraz sekularizovanejšom svete treba oddeľovať život cirkví od štátu a zaviesť ich financovanie priamo veriacimi.

Odluke dnes bráni aj zmluva medzi Slovenskom a Vatikánom. Slovensko sa v nej zaviazalo, že prijme i čiastkovú zmluvu o financovaní katolíckej cirkvi. Zmluvu uzavrelo aj s ostatnými registrovanými cirkvami, dohoda o ich financovaní má nasledovať.

Odluke cirkvi od štátu by muselo predchádzať vypovedanie zmlúv. „V tom prípade by trpel viac štát ako cirkev,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda. Upozornil na prípad Francúzska, kde bola cirkev po odluke „nútená upustiť od činností, ktorými pomáhala štátu“. Zo štátneho rozpočtu dostávajú registrované cirkvi ročne asi 660-miliónov, najviac katolícka - asi 380-miliónov. (sita, tasr, haj)