"Potrebujete viac pomoci, nie práv", hlásali transparenty na Gay Pride pochode v Košiciach

01.02.2015 15:17

Košice 27. septembra 2014 (HSP/Foto:HSP)

 

Minuloročné fiasko sa v Košiciach zopakovalo  

Košický Gay Pride pochod aj tento rok začal s miernym oneskorením pri Dolnej bráne v centre mesta. Hlavná rečníčka, homosexuálna aktivistka Romana Schlesingerová sa pochodu nezúčastnila, a prihovorila sa účastníkom ale aj pískajúcim odporcom prostredníctvom telefónneho spojenia. Svoju neúčasť ospravedlnila podlomeným zdravím.

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili na protest proti Gay Pride, držali v rukách transparenty s rôznymi heslamiProtestujúci, ktorí sa zhromaždili na protest proti Gay Pride, držali v rukách transparenty s rôznymi heslami

Druhý ročník Gay pochodu opäť charakterizoval hlúčik prevažne stredoškolákov a zopár cudzojazyčných aktivistov. Dúhovými vlajkami kýval odporcom aj jeden pár dvoch homosexuálov v strednom veku.

Hŕstka homoaktivistov a hŕstka anarchistov sa zišli v Košiciach na Gay PrideHŕstka homoaktivistov a hŕstka anarchistov sa zišli v Košiciach na Gay Pride

Hoci tento ročník Dúhového pochodu mal slabú reklamu ako v médiách tak v meste, zišlo sa na ňom aj tentokrát viac zástancov tradičnej rodiny a ochrancov práv detí. Kým samotných účastníkov bolo asi 30, odporcov homosexuálnej propagácie bolo asi trikrát viac. Medzi nimi sa ocitli aj náhodní chodci, ktorí o tejto akcii vopred nevedeli a tiež muži s vyholenými hlavami, ktorí neboli nijako označení a nechceli povedať ani mimo mikrofónu koho zastupujú, a ktorí skandovali heslá: "Rodina je muž a žena". Transparenty, ktoré držali ostatní zástancovia rodiny, mali na sebe heslá: "Potrebujete viac pomoci, nie práv", alebo "Sexualita nie je len rozkoš"; "Nebojujte proti systému, ale proti túžbam", či "Zvrhlosť nie je láska".

Homosexuáli si najali aj vlastnú bezpečnostnú službu, ktorá ich mala chrániť. Polícia bola pripravená vo vedľajšej ulici, ale protest prebehol pokojne z oboch strán. Odporcovia Gay Pride dávali najavo svoj nesúhlas pískaním a pokrikmi.

Ľudia, ktorí prišli protestovať proti Gay Pride dobiehali na poslednú chvíľu a sťažovali sa, že pochod homosexuálov bol tak málo propagovaný, že sa o ňom nebolo odkiaľ dozvedieť. „Homosexuáli sa asi organizovali iba po vlastných linkách, aby sa ich odporcovia o akcii nedozvedeli. Aspoň si teda myslím, lebo inokedy to bola téma masívne pretriasaná v médiách, zatiaľ čo dnes som sa o tom dozvedela iba od kamaráta a rýchlo som pribehla“ – povedala nám jedna z protestujúcich.

Kandidát na starostu mestskej časti Vyšné Opátske a kandidát do mestského zastupiteľstva v Košiciach Tibor Truhan, ktorý prišiel protestovať proti homosexuálom spolu s ďalšími straníkmi zo strany 7 statočných, na otázku, ako by sa postavil k takejto akcii, keby bol zvolený, odpovedal: „Snažil by som sa zakázať jej konanie.“ Zástancovia tradičnej rodiny vyjadrili sklamanie, že protestovať neprišiel ani jeden z konzervatívnych či kresťanských miestnych poslancov, či kandidátov na starostu.

Organizátor pochodu Gay Pride Róbert Furiel vyslovil na tribúne želanie, aby budúce generácie detí mohli vyrastať v prostredí, kde bude homosexualita spoločnosťou plne akceptovaná a podporovaná.

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý bol zverejnený tento týždeň, 90 percent Slovákov je proti tomu, aby osoby rovnakého pohlavia mohli uzatvárať manželstvo. Proti adopciám detí homosexuálmi je 80 percent opýtaných. Proti uzatváraniu registrovaných partnerstiev sa vyslovilo 76 percent respondentov. Proti povinnej účastí detí na výučbe genderizmu, eutanázie, homosexualizmu a podobne sa vyslovilo 68 percent opýtaných.

www.hlavnespravy.sk/potrebujete-viac-pomoci-nie-prav-hlasali-transparenty-na-gay-pride-pochode-v-kosiciach/374015