Blog

19.03.2016 13:43
I když velkou část batalionu Ajdar tvoří intelektuálové, proslula tato dobrovolnická jednotka svou bojovností. Členové ukrajinského praporu si na své pověsti zakládají, horliví jsou ale zřejmě až příliš. Ajdar totiž čelí nařčením z toho, že se dopouští únosů, rabování a podle Amnesty International možná i válečných zločinů.

Ukrajinský voják ve městě Avdijivka (9. září 2014) | foto: Reuters

Než se jako dobrovolník zapojil do bojů, byl Maxim Kosub překladatel. Dokonce pracoval i pro někdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. V batohu nosí sbírku básní Josifa Brodského. „Večer si básně nahlas předčítáme,“ řekl německému listu Die Welt.

Ukrajinští dobrovolníci

Na Ukrajině v současnosti kromě armády a Národních gard operuje něco přes třicet dobrovolnických praporů. 

Ajdar - stejně jako bataliony Azov, Donbas, Dněpr 1 a Dněpr - zřejmě financuje oligarcha Ihor Kolomojskyj, jenž na jaře nabídl za každého zatčeného ruského „sabotéra“ odměnu 10 tisíc dolarů.

Rusko na oligarchu na oplátku v červenci vydalo zatykač s odůvodněním, že Kolomojskyj „organizoval zabíjení civilistů“ a později znárodnilo i jeho majetek na Krymu. 

Intelektuálové tvoří nezanedbatelnou část batalionu Ajdar (více se dočtete zde). V jednotce pojmenované po místní řece, najdete umělce, studenty i vysokoškolské učitele. 

I když řada z nich tráví volný čas čtením poezie a šachovými partiemi, válku nijak romanticky nevidí a nebezpečí si jsou dobře vědomi. „Mnoho mých přátel zemřelo v prvních střetech,“ říká Kosub.

Zhruba šedesát procent bojovníků pochází z Doněcké a Luhanské oblasti. Kromě intelektuálů a aktivistů z Majdanu jsou však v Ajdaru i krajně pravicoví fotbaloví „ultras“ a mimo rodilých Ukrajinců tu najdete Bělorusy, Armény i občany Ruské federace.

Nezkušenost vynahradí zápal pro věc

Než se zapojili do bojů proti separatistům, měla vojenské zkušenosti podle Kyiv Post jen zhruba desetina z nich. Sami bojovníci ale tvrdí, že vše kompenzuje jejich bojový zápal.

Rádi se chlubí tím, že dobyli město Ščasťa, když armáda právě ustupovala. „Nebezpečnou operaci na vytvoření klíčového koridoru k luhanskému letišti popisují takřka vesele,“ popisuje reportér serveru Mashable Oliver Carroll. Ajdar přitom utrpěl větší ztráty než kterákoli jiná dobrovolnická jednotka. Jen při bojích o letiště zahynulo 23 mužů z jeho řad.

Bez kontroly a dozoru

Idealizovat si Ajdar však není na místě. Podle Amnesty International (AI) se jeho členové dopustili četných únosů, případů nezákonného věznění, loupeží, vydírání a možná dokonce i poprav. 

Fotogalerie

„Členové batalionu Ajdar jednají prakticky bez dozoru a kontroly a místní police je buď neochotná, nebo neschopná se jejich činy zabývat,“ konstatovala AI, podle níž se Ajdar stejně jako separatisté možná dokonce dopustili válečných zločinů. 

Organizace shromáždila svědectví několika desítek lidí. V jejich výpovědích jsou četné nesrovnalosti a je prakticky nemožné vše ověřit, jisté věci však popřít nelze. 

Kořistí napěchovaná auta zaparkovaná před základnou Ajdaru prozrazují, že rabování skutečně není nic neobvyklého. „V čase války je to nutnost,“ řekl Carrollovi jeden z velitelů Ajdaru Jevgen Dykyj, povoláním vysokoškolský učitel. Přesvědčeně u toho ale příliš nevypadal, dodává reportér, který měl možnost prohlédnout si i prostory, kde bojovníci drží své zajatce.

Zkazky o týrání a nelidských podmínkách se při jeho návštěvě v polovině srpna nepotvrdily, ačkoli návštěva „vězení“ byla neplánovaná.

Krize na Ukrajině

„Podmínky byly překvapivě civilizované: místnost nebyla přeplněná, bylo tam čisto a dostatek světla,“ popsal Carroll. „Byly tam žíněnky na spaní i elektrická konvice a potřeby na přípravu čaje. Krátce jsem mluvil s vězni a zeptal se jich, jak se jim daří. Vypadali úzkostně, ale ne vyděšeně: Někteří měli zranění od šrapnelu nebo jiné šrámy z bojů.“

„Tady nejsme v Evropě“

O tom, jakým způsobem se členové praporu zmocňují svých protivníků, to ovšem nevypovídá. „Tady nejsme v Evropě, je to tu trošku jiné,“ citovala velitele Ajdaru ve své zprávě Amnesty International. 

„Jsme ve válce. Zákon se změnil, procedury se zjednodušily. Když se rozhodnu, můžu vás hned zatknout, přetáhnout pytel přes hlavu a strčit do cely na třicet dnů pro podezření z pomoci separatistům.“

Vedení Ajdaru by se nicméně zřejmě rádo zapojilo do výměny zajatců mezi provládními jednotkami a proruskými separatisty. Osmnáctého června totiž vzbouřenci zajali vojenskou pilotku Nadiju Savčenkovou, která se k Ajdaru také připojila. Následně ji předali do Ruska, kde čelí obvinění ze zabití dvou ruských novinářů. O propuštění pilotky usilují i ukrajinské politické špičky v čele s prezidentem Porošenkem.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/batalion-ajdar-intelktualove-celi-obvineni-z-valecnych-zlocinu-ps6-/zahranicni.aspx?c=A140912_134644_zahranicni_vez

19.03.2016 12:51

Sankční seznamy připraveny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že Kyjev, v souvislosti s případem Naděždy Savčenkové, koordinuje s EU a USA přípravu dalšího sankčního seznamu. Po tomto startovním výstřelu se kola propagandy rozjela naplno na všech úrovních. Apel prezidenta Obamy, jenž vyzval Rusko k jejímu propuštění, udal potřebný tón. Výzvy europoslanců směřující k evropské "ministryni zahraničí" Federice Mogheriniové i rozhořčené dopisy "bruselských pracujících" včetně našich poslanců jsou jen zahřívacím kolem před hlavním karnevalem, který nás čeká po závěrečném verdiktu soudu. Ten se očekává začátkem příštího týdne. 

Už současný průběh soudu a zejména závěrečná řeč, kde se slečna Naděžda předvedla v celé své "duševní bohatosti", ukázaly mnohé. Pozornému divákovi neuniklo, že ta mladá žena nepotřebuje ani tak špičkové právníky, jako spíše exorcistu. Výstup, který předvedla při své závěrečné řeči, nenechal nikoho na pochybách, že jde o nebezpečného psychopata. Což ostatně plně odpovídá skutečnostem, které vycházely v průběhu líčení najevo. Zdaleka přitom nejde jen o podíl na vraždě dvou ruských novinářů na Donbasu, z níž je obviněna.

Vražedkyně v akci

Savčenková byla zadržena v červnu 2014 nedaleko města Metalist v Luhanské oblasti na Ukrajině. Kromě jiného byla vybavena americkým laserovým naváděčem pro řízení palby od firmy Elbit Systems. Ten se používá pro optické zaměření objektů a bojových vozidel nepřítele k navádění střel typu země-země nebo vzduch-země. Savčenková podle výpovědi zajatých spolubojovníků působila v nechvalně známé jednotce Ajdar jako "návodčí" pro koordinaci palby minometů a pěchotních řízených střel. Právě navedení střel na pozice domobrany, kde se vyskytovali i zmínění ruští žurnalisté, je jedním ze zločinů, z nichž je viněna.

V průběhu soudního procesu však vyšly najevo i další zločiny, jichž se dopustila. Starosta Užgorodu Sergej Ratušňak zveřejnil například informace o tom, jak Savčenková týrala a mučila zajatce. "Osobně jsem mluvil s jedním učitelem a knězem, kteří zázrakem přežili bestiální týrání a mučení Savčenkové."

Zde jsou jejich slova: "Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela. Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigarety v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: 'Prodám tě na orgány jako tamty, nebo tě rozstřílím!'"

O tom, že bojovníci Ajdaru brutálně mučí zajatce, vyprávěl již dříve kněz Svatonikolského chrámu Vladimir Mareckij, osvobozený z ukrajinského zajetí. "Když řeknu, že nás bili - tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku," vzpomíná Mareckij (video s výpověďmi mučených zde - v ruském jazyce).

Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou vyznačovala právě "krvavá Naděžda". Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Jako dobrý byznys navrhovala prodávat orgány zajatců. A když ostatní členové batalionu nesouhlasili s vydáváním zajatců na orgány, navrhla je tedy zabít, "aby se neutrácelo za dopravu do věznic SBU".

Čtěte ZDE: Jaceňuk se zmýlil jen v detailu: Nepostavil vládu sebevrahů, ale vrahů. Inspekce loutkovodičů má zabránit válce oligarchů. Tvůrčí diktatura vymyslela opravdový originál! Pustí ČT Masky revoluce?

Zbraň na Porošenka?

Slova kněze potvrdil i jiný osvobozený zajatec, člen domobrany Stanislav Stankevič, který po svém zatčení odmítl převést diverzní skupinu do Šachťorsku. Po dlouhou dobu ho mučili, bili, a trápili hladem. A aby na hrozné mučení v ukrajinském zajetí nezapomněl, vypálili mu ajdarovci na tělo svastiku. Zázrakem přežil. Tisíce dalších ruskojazyčných zajatců skončilo umučených k smrti v masových hrobech. Na těchto zvěrstvech se podle svědků podílela s velkou chutí právě Savčenková, kterou zajatci nazývali "krvavá Naděžda".

Je otázkou, zda všichni její obhajovatelé opravdu vědí, jaké monstrum hájí. Z nějakého důvodu si "západní spravedlnost" takovéto zrůdy bere pod ochranná křídla opakovaně. Existuje zde snad nějaké pouto podprahové solidarity ze strany některých západních politiků, kteří často také nejsou duševně zdrávi, podobně jako tito "vykonavatelé spravedlnosti" ve válkou rozvrácených regionech? Vypadá to, že v době míru se toto jim společné pnutí pouze ventiluje jiným způsobem, než potěšením z mučení a vraždění jako je tomu u Savčenkové.

Případné propuštění Savčenkové, o které Západ usiluje formou výměny za dva ruské zajatce, by ale rozhodně nebylo bezproblémové. I když by pro Rusko podle některých komentátorů byla taková výměna výhodná. Návrat Naděždy by v současné politické krizi znamenal mimo jiné posílení pozice "plynové princezny" a předsedkyně strany Vlast Julie Tymošenkové, která nejenže Savčenkovou udělala ikonou své kandidátky a zajistila jí místo v ukrajinském parlamentu, ale rovněž s ní cíleně pracuje jako s nástrojem vzpoury proti Porošenkovi.

Její případný "triumfální" návrat do Kyjeva by ještě více oslabil Porošenkovu a Jaceňukovu pozici a posílil Tymošenkovou v jinak zatím dosti beznadějném boji o moc. Porošenko si proto paradoxně musí i přes deklarovaná prohlášení přát, aby "krvavá Naděžda" zůstala v ruském vězení co nejdéle.

protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2317-ukrajinske-vrazdici-a-mucici-monstrum-pred-soudem-topak-sobotka-s-kartou-savcenkova-v-bruselu-pohorel-nove-kolo-protiruske-hysterie-krvava-nadezda-potrebuje-spise-exorcistu-nez-pravniky.htm

09.03.2016 11:49

https://i1.wp.com/slovensko.co.uk/wp-content/uploads/2016/03/b7icTi_1v4I2.jpg?fit=1024%2C1024

www.youtube.VIDEOcom/watch?v=b7icTi_1v4I

Zverejnené: 3. 3. 2016

Potom, ako GINN poukázal na nezákonnosti, ktoré sa dejú na Najvyššom súde od nástupu predsedníčky Daniely Švecovej prišiel od nej náhle ďalší zvláštny príkaz: "Zakazuje sa sudcom a zamestnancom súdu komunikovať s verejnosťou a médiami" - čo to ale znamená? Kde je sloboda prejavu? Také praktiky tu neboli ani v dobách najvyššej totality...
Zákaz prišiel v čase, keď Svecová prikázala prapodivným spôsobom vypratať byt sudcu VIliama Dohňanského a ďalší dvaja zamestnanci súdu boli amorálnymi praktikami obmedzení v pracovnej činnosti a keď sa na súd dostali rôzne pochybné osoby napojené na SMER-SD a Roberta Kaliňáka - Ivan Solej, či nový hovorca súdu Boris Urbančík.
Vedeniu Najvyššieho súdu sa nepáči, že niektorí sudovia sa vyjadrovali k nezákonnostiam, čo sa tam dejú, čo poburovalo široku verejnosť a vyvolávalo otázky o kompetentnosti Daniely Švecovej viesť túto inštitúciu.
------
Čo sa deje na najvyššom súde?
* Nezákonným spôsobom sa prepúšťajú ľudia nepohodlní vládnej strane SMER
* Konajú sa súkromné akcie firiem v pojednávaích miestnostiach súdu
* Do funkcií sa presadzujú ľudia blízky vládnej strane a ich rodinní príslušníci a priatelia (klientelizmus a rodinkárstvo)
* Nezákonným spôsobom sa vstupuje do služobných bytov sudcov
* pracovníčka súdu Tomeková, sudca Viliam Dohňanský a zamestnanec súdu Miroslav Líška
* Pokútne výberové konania
* Zníženie dôveryhodnosti súdu
* Manipulácia so spismi
* Nezákonné prideľovanie spisov
* Zamedzovanie prístupu občanov k súdu a svojvôľa sudcov
* Predĺženie súdnych konaní
* Odmietanie občanov v podateľni súdu
* Obstarávanie bez výberového konania
* Neochota stíhať sudcov z kauzy Biele kone
..atd... atd.. atd...
------
Existuje zákaz hovoriť, ale nie zákaz myslieť. Nórske príslovia
------
GINN podporujú občania https://www.ginn.press/podpora
aj spoločnosť Regiojet / Student Agency
------
Miesto: Najvyšší súd SR, Bratislava
Dátum: 29. Február 2016 a 3. Marec 2016
Účinkujú: Jana Bajánková, Daniela Švecová, Tomáš Borec, Andrej Kiska, Štefan Harabín, Ivan Solej, Martin Daňo
https://www.youtube.com/watch?v=IO38x...
Ďalšie kľúčové slová: megalodon, gorila, nakrúcanie, politika, vláda, parlament, SMER-SD, demokracia, totalita, smrť, genocída, národ, Panasonic HX-A500, Panasonic HC-WX979, OK Google, sloboda, záznam, nakrúcanie, politika, pokuta, polícia,
Produkcia: GINN a Martin Daňo © 2016
Séria: Gorila, Megalodon, Slovensko, Slovakia

www.youtube.com/watch?v=b7icTi_1v4I

 

27.02.2016 18:45

Policajné správy uvádzajú, že 38-ročný Martin Peter Trenneborg, ktorý zadržiaval istú ženu v zajatí šesť dní, sa priznal k jej únosu, ale odmieta obvinenie zo znásilnenia.

 
Ilustračné foto
 
Štokholm 25. januára (TASR) - Súd v Štokholme začal dnes pojednávať v prípade švédskeho lekára, ktorého obvinili z únosu a znásilnenia ženy. O vypočúvaní muža prirovnávaného k rakúskemu trýzniteľovi Josefovi Fritzlovi informuje agentúra Reuters.

Policajné správy uvádzajú, že 38-ročný Martin Peter Trenneborg, ktorý zadržiaval istú ženu v zajatí šesť dní, sa priznal k jej únosu, ale odmieta obvinenie zo znásilnenia. Podľa prokurátorov Trenneborg plánoval svoju obeť väzniť niekoľko rokov v špeciálnom zvukotesnom úkryte. Prokurátori tiež veria, že plánoval uniesť aj ďalšie ženy.

Podľa vyjadrenia hlavného žalobcu Petra Claesona pre Reuters lekára obvinili z toho, že svoju obeť omámil drogami, mal s ňou pohlavný styk, zatiaľ čo bola v bezvedomí alebo spala, a uniesol ju do svojej rezidencie v okolí mesta Kristianstad.

"Ten muž nám povedal, že chcel aby sa žena stala jeho priateľkou a mala tam ostať (v zajatí) niekoľko rokov," dodal Claeson.

Jeho plány stroskotali, keď išiel do ženinho bytu po jej veci a zistil, že zámok medzičasom vymenili a ženu hľadajú. Trenneborg ju následne priviezol na políciu s tým, aby povedala, že nie je nezvestná a získala nový kľúč, uvádza sa v policajnej správe. Podľa spravodajskej televízie CNN však žena polícii povedala, že ju Trenneborg uniesol. V správe sa neuvádza, prečo si únosca myslel, že sa žena nepokúsi o útek.

Utrpenie tejto ženy začalo už v jej byte v Štokholme, kde ju lekár nadrogoval jahodami v čokoláde napustenými rohypnolom a následne previezol do odľahlého domu na juhu Švédska vzdialeného približne 550 kilometrov od hlavného mesta.

Žena vo veku okolo 30 rokov povedala polícii, že Trenneborg ju plánoval držať v zajatí niekoľko rokov. "Môžeš kričať koľko chceš, no aj tak ťa nikto nebude počuť," uviedla počas vypočúvania.

Média tento prípad prirovnávali k prípadu Josefa Fritzla, rakúskeho násilníka, ktorý zadržiaval a znásilňoval svoju dcéru v pivnici 24 rokov.

 

27.02.2016 18:37
Aj Švédsko má svojho Fritzla. Za únos ženy ide lekár na roky do basy
V tomto dome švédsky lekár Martin Trenneborg držal ženu týždeň v zajatí. Foto: TASR/AP

 

Utrpenie ženy vo veku okolo 30 rokov sa začalo už v jej byte v Štokholme, kde ju omámil jahodami v čokoláde napustenými rohypnolom.
23. 02 2016 21:22 | ŠTOKHOLM/TASR

Súd v hlavnom meste Švédska poslal v utorok (23. 2.) na desať rokov do väzenia lekára, ktorý uniesol istú ženu a zadržiaval ju takmer týždeň vo zvukotesnom bunkri.

Okresný súd v Štokholme uznal 38-ročného Martina Trenneborga za vinného z dôkladne naplánovaného únosu a vystavenia obete vážnemu riziku v podobe jej omámenia upokojujúcimi prostriedkami a zatvorenia v bunkri, ktorý vybudoval v kôlni pri svojom dome. Pre nedostatok dôkazov ho zároveň zbavil obvinenia zo znásilnenia za priťažujúcich okolností, informuje agentúra AP.

Trenneborg, prirovnávaný k známemu rakúskemu trýzniteľovi Josefovi Fritzlovi, pripustil, že nemenovanú ženu držal v zajatí, odmietal však, že by ju uniesol alebo znásilnil. Prokuratúra uviedla, že lekár plánoval svoju obeť väzniť niekoľko rokov a mohol mať v úmysle uniesť aj ďalšie ženy. Obžalovaný sa obhajoval tvrdením, že konal pod vplyvom duševnej poruchy.

Utrpenie ženy vo veku okolo 30 rokov sa začalo už v jej byte v Štokholme, kde ju lekár omámil jahodami v čokoláde napustenými rohypnolom. Trenneborg ju následne previezol do odľahlého domu na juhu Švédska vzdialeného približne 550 kilometrov od hlavného mesta.

Jeho plány stroskotali, keď sa chcel vrátiť do ženinho bytu po jej veci a zistil, že zámok medzičasom vymenili a ženu hľadajú. Obeť vtedy priviezol na políciu, kde mala povedať, že nie je nezvestná, a vyžiadať si nový kľúč.

Média tento prípad prirovnávali k prípadu Josefa Fritzla, rakúskeho násilníka, ktorý zadržiaval a znásilňoval svoju dcéru v pivnici 24 rokov.

www.tvnoviny.sk/zahranicne/1820520_aj-svedsko-ma-svojho-fritzla-za-unos-zeny-ide-lekar-na-roky-do-basy

 

10.02.2016 10:58
 
V prípade dokázania viny hrozí bývalému poslancovi a šéfovi národniarov trest odňatia slobody až na jeden rok.
Ján Slota Bývalý poslanec a šéf národniarov Ján Slota. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo
ŽILINA 26. januára (WebNoviny.sk) – Bývalého poslanca a šéfa národniarov obvineného z ohrozenia pod vplyvom alkoholu budú stíhať na slobode. V utorok o tom rozhodol Krajský súd v Žiline. "Krajský súd v Žiline nezistil zákonné dôvody na vzatie obvineného do väzby a sťažnosť prokurátora zamietol, pretože nie je dôvodná," uviedol pre agentúru SITA hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Odporúčame:

Ján Slota mal nehodu, policajti mu zadržali vodičský preukaz

Sudkyňa prepustila Jána Slotu, prokurátor podal sťažnosť



Ján S. spôsobil minulý týždeň v pondelok večer nehodu v katastri obce Porúbka v Žilinskom okrese. Na Porsche Cayenne zozadu narazil do pred ním idúceho Audi A6, to po náraze narazilo do Suzuki SX4. Vodiča Audi po nehode ošetrili. Ján S. dychovú aj krvnú skúšku na alkohol odmietol, vodičom Audi a Suzuki (56, 39) alkohol nezistili. Na základe vyjadrenia lekára nemohol byť po nehode umiestnený do policajnej cely a lekár tiež rozhodol o jeho nutnej hospitalizácii. V prípade dokázania viny hrozí 62-ročnému Jánovi S. trest odňatia slobody až na jeden rok.

Po tom, čo polícia spracovala podnet, prokuratúra podala návrh na vzatie do väzby. Sudkyňa pre prípravné konanie však niekdajšieho predsedu SNS prepustila na slobodu. Prokurátor podal voči tomuto rozhodnutiu sťažnosť. Dôvodom mali byť obavy z ovplyvňovania svedkov a tiež, že Ján S. opäť sadne za volant opitý. Súd však nevidel zákonné dôvody na vzatie obvineného do väzby. "Obdobné prípady prokuratúra nerieši návrhom na vzatie do väzby. Preto ani v tomto prípade nemožno rozhodnúť inak len vzhľadom na osobu obvineného," uviedol hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.                 

 

10.02.2016 10:57
 
Ján Slota spôsobil nehodu v katastri obce Porúbka v Žilinskom okrese. Na Porsche Cayenne zozadu narazil do pred ním idúceho Audi A6, to po náraze narazilo do Suzuki SX4.
Ján Slota Bývalý poslanec a predseda SNS Ján Slota. Foto: archívne, SITA/Marián Peiger
BRATISLAVA/ŽILINA 20. januára (WebNoviny.sk) – Sudkyňa pre prípravné konanie dnes prepustila na slobodu bývalého poslanca a šéfa národniarov obvineného z ohrozenia pod vplyvom alkoholu.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor podal voči nemu sťažnosť.

Odporúčame:

Ján Slota mal nehodu, policajti mu zadržali vodičský preukaz



"Súd nevidel zákonné dôvody na vzatie obvineného do väzby. Obdobné prípady prokuratúra nerieši návrhom na vzatie do väzby. Preto ani v tomto prípade nemožno rozhodnúť inak len vzhľadom na osobu obvineného," uviedol pre agentúru SITA hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa. O sťažnosti prokurátora bude rozhodovať Krajský súd v Žiline 26. januára. V prípade dokázania viny hrozí 62-ročnému Jánovi S. trest odňatia slobody až na jeden rok.

Ján S. spôsobil v pondelok podvečer nehodu v katastri obce Porúbka v Žilinskom okrese. Na Porsche Cayenne zozadu narazil do pred ním idúceho Audi A6, to po náraze narazilo do Suzuki SX4. Vodiča Audi po nehode ošetrili. Ján S. dychovú aj krvnú skúšku na alkohol odmietol, vodičom Audi a Suzuki (56, 39) alkohol nezistili. Na základe vyjadrenia lekára nemohol byť po nehode umiestnený do policajnej cely a lekár rozhodol o jeho nutnej hospitalizácii.                 

 

10.02.2016 10:53
Exposlanca Jána Slotu po pondelkovej nehode obvinili z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.
Ján Slota Ján Slota Foto: archívne, SITA/Marián Peiger
BRATISLAVA/ŽILINA 19. januára (WebNoviny.sk) – Bývalého poslanca 62-ročného Jána S. zo Žiliny po pondelkovej nehode obvinili z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Policajti mu na mieste zadržali vodičský preukaz.

Ako agentúru SITA informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík, na základe vyjadrenia lekára nemohol byť obvinený muž umiestnený do policajnej cely, lekár totiž rozhodol o jeho nutnej hospitalizácii v zdravotníckom zariadení. Vodič Porsche Cayenne spôsobil pred 18:00 nehodu v katastri obce Porúbka, keď narazil do pred ním idúceho Audi A6. To po zrážke ešte narazilo do Suzuki SX 4.

Vodiča Audi jednorazovo ošetrili, nikto iný nebol zranený. Vodičom Audi a Suzuki (56, 39) alkohol nezistili, vodič Porsche dychovú aj krvnú skúšku odmietol. Obvinenému exposlancovi v prípade dokázania viny hrozí až ročný trest. Polícia na prípade intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony, z tohto dôvodu nie je možné k prípadu poskytnúť viac informácií, dodal Moravčík.

fotografia Bývalého poslanca 62-ročného Jána S. zo Žiliny po pondelkovej nehode obvinili z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Policajti mu na mieste zadržali vodičský preukaz. Bratislava, 19. január 2016. Foto: SITA/KRPZ Žilina

 

01.02.2016 16:40
https://i.ytimg.com/vi/DuiDolPijxI/maxresdefault.jpg
Zverejnené: 3. 1. 2016

Igor Matovič a Radoslav Procházka "kujú pikle" ako Kotlebovi zobrať 16% z prieskumu agentúry ABAKIS z obdobia okolo 18. februára 2014. Rozhovor z Matovičovej slávnej nahrávky


P: Dneska som videl prieskum nejakej tej onej, NOVA-ckej agentúry Abakis, Kotleba 16%.

M: To sa mi nejak nezdá.

P: Ani mne, ale vieš, aké čísla oni produkujú. Ale to že bude v parlamente, sa mi zdá čoraz pravdepodobnejšie. Jeho by museli na tej župe chytiť na nejakom ťažkom prúseri, a to on si dá pozor.

M: No ako ideál by bol, aby … ja si myslím, že by sa dalo na neho vymyslieť, len teda vedome sa dohodnúť v tej opozícii, si rozdeliť úlohy, povedať si, že áno, že chceme byť alternatívou dokopy Ficovi – a teda vy ste dobrí na to, vy na to, vy ste na to.

P: No to máš už dlhodobo túto myšIienku a zdá sa mi čoraz rozumnejšia a použiteľnejšia, že len jak sa tam s tými starými chlapcami dohodneš? Oni ťa podrazia pri prvej príležitosti.

M: Ísť na Kotlebu by sa dalo ísť, len cielene sa dohodnúť, že týchto zoberieš a týchto chytíš trošku light, akože tú tému, ale rozumne. A budeš mať síce tvrdé, možno tvrdšie vyjadrenia, riešenia zároveň tej problematiky, ale aby tí ľudia videli, že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba… dobre, nehovorí to úplne tak, ale hovorí to. Síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím ísť by sa nemalo, akože demokratická strana by nemala operovať, ale teraz si myslím, že tuto účel svätí prostriedky v tomto. Ako keď sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus dostať do parlamentu, tak mi mu musíme zobrať tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa k tomu jeho voličovi na kobylku. Ale to akože muselo by byť o tom že – všeobecný rešpekt a dohodnúť sa akože OK, tak ty si choď po hentom, to je tvoja úloha, a my do teba nebudeme útočiť za to. Lebo akože, keď to niekto spraví a začnú sa doňho všetci opoziční obúvať, že čo robí, tak je prúser. Tak to zabijú. Ale zas to nemôže robiť napríklad SDKÚ. Takže to môže robiť niečo také obdobné nám, nejaký ten protest, čo má v sebe antisystémový prvok. Ale nie SDKÚ, že, doprdele, mestský intelektuál a zrazu sa postaví niekde do osady a bude tam vyprávať o búraní chatrčí, šak to je strašné. Ináč, to sa čudujem, že tá SDKÚ ešte žije, že akí voliči tam vlastne zostávajú…

P: Asi nostalgickí voliči.
https://dennikn.sk/120708/cely-prepis...

 

28.01.2016 22:38

 

 

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico
Zdroj: TASR
 
Jeden z lídrov štrajku učiteľov píše list premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý zverejnil na sociálnej sieti.

„Dobrý večer, pán Fico,

na úvod sa vám ospravedlňujem, že píšem tak neskoro večer, ale až teraz som sa vrátil z druhej práce, ktorú ešte popri základnej škole musím mať, aby som uživil rodinu a aby mi banka nezobrala byt, ktorý sme si kúpili.

Je mi ľúto vášho pracovníka, ktorý musí triediť toľko nevyžiadanej pošty, koľko Vám od nespokojných učiteľov prišlo. Možno si dokonca bude musieť zobrať robotu domov. Je nás takých dosť. Ale ľúto mi je v prvom rade Vás, pán premiér. Musí to byť strašné, keď sa na vašich výrokoch baví toľko ľudí. Je mi Vás ľúto viac než to, že kvôli spomínaným veciam som dnes (v deň synových prvých narodenín) svoje dieťa ani nevidel. Áno, máte pravdu, je to moja chyba, veď to robím pre svoju rodinu a nie pre štát. Dostali ste ma.

Čo teda robia učitelia pre štát. Očakávate, že začnem vypisovať rad radom, čo som urobil počas šiestich rokov mojej praxe aj pre Vás, pán Fico, urobil? Omyl. To by bolo príliš egoistické a na takýchto princípoch fungujete vy, nie ja. V prvom rade som vďačný tým učiteľom, ktorým som prešiel cez ruky ja. Keď som bol siedmak na základnej škole, povedal som si, že ak by som náhodou raz učil, tak to bude geografia a ja by som chcel byť ako on. Hovorím o mojom triednom učiteľovi zemepisu.

 

 

Hádajte, čo robím teraz. Ale pre Vás je to málo, keď ide učiteľ príkladom a svojim postojom, správaním a spôsobom práce vedie deti k cieľavedomosti a schopnosti rozmýšľať, čo ďalej. On ma nasmeroval, no koľko bolo tých, ktorí ma ovplyvnili, to si netrúfam ani odhadnúť. Keď ma triedny učiteľ na strednej brával hrať tenis, nemám pocit, že by to robil pre seba. Nebol som mu vyrovnaným sparingom a časom som zistil, že sa náš vzťah upravil. To, že ďalší učiteľ, ktorý ma viedol v školskej hudobnej skupine, mal v skúšobni polovicu svojich vecí, zrejme nestojí za reč. To, že mi spríjemňovali štúdium na základnej a strednej škole a aj takým spôsobom vychovali ďalšieho človeka, ktorý chce toto robiť pre školstvo ďalej, to je podľa vás nič. Nič pre tento štát.

Už počas praxe na vysokej škole sa mi darilo. Mal som dobré nápady, myšlienky, nemal som problémy s empatiou a nejeden cvičný učiteľ mi zložil kompliment, že by sa rád inšpiroval aj mnou a vždy čaká, čo kedy urobím a čím ho prekvapím. Mňa to nakoplo, aby som robil teraz veci ešte lepšie. Vy im za to pripisujete veľkú nulu, ja nie.

Aktívny učiteľ sa veľmi často stretáva s rôznymi druhmi výsmechu a toto sú najčastejšie otázky, zväčša s dávkou irónie a sarkazmu, či už zo strany nezainteresovaných alebo učiteľov, ktorí to už vzdali: -To prečo toto robíš? - Za také peniaze? - Čo tu (pozn. v škole) ešte robíš? - Prečo nejdeš domov k rodine? - To za to aj niečo máš? Preklenúť sa cez to je ťažšie, no dá sa. A prekonávanie tohto procesu, ktorý zo mňa má urobiť vyhoreného a tradičného učiteľa, ktorý neprinesie do vyučovacieho procesu a mimoškolských aktivít žiadny nový vietor, je pre vás opäť nič.

Neustále sa sťažujete na novinárov. Tak sme zaviedli predmet MEDIÁLNA VÝCHOVA, kde im chceme vštepiť základy práce s médiami. Učíme deti na kvalitu. Hodiny a hodiny presedím pri grafickej úprave školského časopisu Prestávka, aby produkt nebol odpadovým materiálom, aby vyzeral, aby deti videli kvalitu.

Na kolene sme zariadili vysielacie štúdio školského rádia Mauribox a ešte stále po 4 rokoch zariaďujeme, lebo nie sú peniaze. Namiesto akustickej peny máme po stenách polepené kartóny z vajec. Nenalepili sa samé. Ani technika sa nenakonfigurovala sama, a to už vôbec nespomínam údržbu a servis v popoludňajších hodinách. Učím deti vysielať, stretávam sa s nimi, upravujem relácie, strihám príspevky. Všetko po nociach. Začíname so školskou televíziou. Luxus? Nie. Aby sme mohli zakúpiť dva televízory, museli sme makať na projekte. Odmena žiadna, iba dobrý pocit. A to nepíšem o tom, aká činnosť ešte len príde.

Málo? Aby mali deti záujem o geografiu, tri roky som robil online súťaž Geomacher pre žiakov. Čo som z toho mal? Vzbudenie záujmu o predmet a menej času pre seba a blízkych. Spomínanú stránku, doménu a webhosting si platím sám, vešiam tam materiály pre deti a komunikujem s nimi aj takouto modernou formou.

Organizujem školské plesy. Do tomboly nosím veci z domu. A to už ani nespomínam také malichernosti, ako sú papiere na kopírovanie atď. Ak chceme mať na škole interaktívnu tabuľu, polovica učiteľov sa musí zapojiť do projektu a pracovať na ňom, inak si ju nemôžeme dovoliť. Chcem robiť veci ešte lepšie. Ale ako, keď môj mobil je výkonnejší než počítače v učebni. Supluje ich môj súkromný.

Učím deti prácu so zvukom, ozvučujeme školské akcie. Musím tam prísť dve hodiny skôr, dve hodiny neskôr končím. Vymyslel som spevácku súťaž. S deťmi skúšame v piatok poobede, vo finálnej show ich doprevádzam s ďalšími známymi košickými hudobníkmi. Aby toho nebolo málo, každý rok organizujem popoludňajšie súťaže, ktorých cyklus trvá 2 mesiace.

Chodievam cez víkendy s deťmi na výlety, na hokej, popoludní s nimi pozerám v škole filmy. A nech mi niekto povie, že o druhej končím. Často ma v príchode domov predbiehajú tí, ktorí končia o piatej. Telefonujem za svoje, všetky tlačoviny, ktoré vyrobím vyzdvihujem vo svojom voľnom čase, jazdím svojim autom za svoju naftu. Mimochodom, keby som si ho (už jazdené) mal kúpiť sám, tak ho nemám.

Organizujem hudobné a geografické talkshow. Využívam na to súkromné kontakty a otravujem známych ľudí s tým, že im viem pokryť možno časť cesty, občerstvenie za vlastné. Aby som mal aspoň ako tak reprezentatívny nábytok v triede, musel som otapetovať skrinky. Navrhujem a vyrábam profi diplomy, aby za súťaže nedostávali deti trápne skice z 80. rokov vytlačené na béžovom farebnom papieri. Spravujem školský YouTube kanál, aby sme presvedčili, že školstvo žije v roku 2016. Ale klameme. Vy ho zabíjate a toto, čo sa už dlhšie deje je jedna strašná agónia.

Nie som ani v polovici toho, čo by som mohol písať. Je to v podstate pod moju úroveň, ale aspoň vidíte, čo ste ma prinútili urobiť. A to nútite aj ostatných kolegov: robiť pod úroveň. Pod úroveň toho, čo by chceli, čo by mohli.

Ó, pán premiér, opäť ste ma dostali. Veď nič z uvedeného som neurobil pre štát ale pre deti. A štát netvoria ľudia. Ani budúce generácie, ktoré budú rozhodovať o smerovaní krajiny a ktoré teraz sedia doma a prizerajú sa na celý tento cirkus. Ale vám to môže byť jedno. Nahromadené máte, moc vám chutí a starobu prežijete v izolácii od spoločenskej úbohosti, ktorú tu nastavujete tým, že kašlete na normálny vývoj tých, o ktorých sa chceme my starať a vychovávať.

Ja viem, vy by ste dali aj zo svojho, ale keď raz už tie peniaze nie sú... Mrzí ma, keď vás médiá označujú za zlodeja, no nie ste v tom sám. Ja som zlodej tiež. Okrádam svoju rodinu o čas, ktorý investujem do školy a výchovy detí prostredníctvom mimoškolských aktivít bez nároku na odmenu, lebo v tom vidím zmysel. Okrádam svoju rodinu o peniaze, ktoré investujem do školy a do žiakov. A vôbec ma to nemrzí. Mrzí ma to, že neviem, ako dlho vydržím.

Lukáš Hirko, učiteľ na ZŠ Ľudovíta Fullu, Maurerova, Košice"

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>