Švédskeho lekára súdia za omámenie drogami, únos a znásilnenie

27.02.2016 18:45

Policajné správy uvádzajú, že 38-ročný Martin Peter Trenneborg, ktorý zadržiaval istú ženu v zajatí šesť dní, sa priznal k jej únosu, ale odmieta obvinenie zo znásilnenia.

 
Ilustračné foto
 
Štokholm 25. januára (TASR) - Súd v Štokholme začal dnes pojednávať v prípade švédskeho lekára, ktorého obvinili z únosu a znásilnenia ženy. O vypočúvaní muža prirovnávaného k rakúskemu trýzniteľovi Josefovi Fritzlovi informuje agentúra Reuters.

Policajné správy uvádzajú, že 38-ročný Martin Peter Trenneborg, ktorý zadržiaval istú ženu v zajatí šesť dní, sa priznal k jej únosu, ale odmieta obvinenie zo znásilnenia. Podľa prokurátorov Trenneborg plánoval svoju obeť väzniť niekoľko rokov v špeciálnom zvukotesnom úkryte. Prokurátori tiež veria, že plánoval uniesť aj ďalšie ženy.

Podľa vyjadrenia hlavného žalobcu Petra Claesona pre Reuters lekára obvinili z toho, že svoju obeť omámil drogami, mal s ňou pohlavný styk, zatiaľ čo bola v bezvedomí alebo spala, a uniesol ju do svojej rezidencie v okolí mesta Kristianstad.

"Ten muž nám povedal, že chcel aby sa žena stala jeho priateľkou a mala tam ostať (v zajatí) niekoľko rokov," dodal Claeson.

Jeho plány stroskotali, keď išiel do ženinho bytu po jej veci a zistil, že zámok medzičasom vymenili a ženu hľadajú. Trenneborg ju následne priviezol na políciu s tým, aby povedala, že nie je nezvestná a získala nový kľúč, uvádza sa v policajnej správe. Podľa spravodajskej televízie CNN však žena polícii povedala, že ju Trenneborg uniesol. V správe sa neuvádza, prečo si únosca myslel, že sa žena nepokúsi o útek.

Utrpenie tejto ženy začalo už v jej byte v Štokholme, kde ju lekár nadrogoval jahodami v čokoláde napustenými rohypnolom a následne previezol do odľahlého domu na juhu Švédska vzdialeného približne 550 kilometrov od hlavného mesta.

Žena vo veku okolo 30 rokov povedala polícii, že Trenneborg ju plánoval držať v zajatí niekoľko rokov. "Môžeš kričať koľko chceš, no aj tak ťa nikto nebude počuť," uviedla počas vypočúvania.

Média tento prípad prirovnávali k prípadu Josefa Fritzla, rakúskeho násilníka, ktorý zadržiaval a znásilňoval svoju dcéru v pivnici 24 rokov.