Blog

11.12.2016 12:34

 

Milí priatelia, dostali sme prosbu o pomoc malému dievčatku s pohybovou chorobou, ktoré potrebuje rehablitáciu. Prosíme vás, kto môžete, prispejte malej Natálke na pobyt v rehabilitačnom zariadení. Pán Boh vám to odplať. Ďakujeme vám! Anton Selecký


Vážený pán Selecký, obraciam sa na vás s prosbou o pomoc. Moja dcéra Jana Piskorová má choré dievčatko Natálku (na obr.) -7 ročné, ktoré má choré nožičky.

Jej diagnóza je DMO- hypotonická forma oneskorený vývin .Chcela by som Vás poprosiť o finančnú pomoc aby sa mohla dostať na odbornú rehabilitáciu. Natálka má veľkú šancu že sa uzdraví a bude chodiť. Máme Vieru v Boha a veríme že nás Boh neopustí a pomôže každému kto ho o niečo prosí. Veľmi ma to bolí ,že nemôžeme Natálke pomôcť zo svojich vlastných zdrojov, sme nezamestananí. Natálka je veľmi zlaté veselé dievčatko ,ale keď sa stretne s deťmi jej veku, očička jej zosmutnia lebo pozerá na deti ako chodia a hrajú sa a skáču. Veľmi pekne prosím ,aby sa našli dobrý ľudia, ktorý by pomohli prispieť Natálke na jej rehabilitáciu, aby mohla urobiť svoje prvé krôčky. Nech Boh žehná všetkých ľudí ktorý majú otvorené srdiečko pomôcť chorým deťom.
Pán Selecký ,zo srdca Vám veľmi pekne dakujem a prosím Pána nech Vás ochraňuje a požehnáva Vás aj vašu rodinku. Pán s Vami.

Adresa Jana Piskorová Bunkovce 44,07244
č.účtu: SK06 0200 0000 0035 8513 2255

P.S Anna Gunárova – (babička Natálky).

www.magnificat.sk/islam-vrazdiace…
26.10.2016 23:12

 



Zaiste ste počuli o Troloch z rozprávok, ktoré momentalne prichadzaju aj do kín,
topfilm.sk/trolovia-2016-online/ ale ako veriaci kresťania predsa nebudeme veriť rozprávkam, zvlašť keď ide o vymyslené postavy, ktoré napokon svojim správaním šíria nemravnosť a vierolomnosť.

Avšak v mediálnom a virtuálnom živote sa stretávame aj s "trolmi", ktorí si osvojili ducha týchto malých démonov a tak sa stáva, že sa s nimi stretávame naživo alebo na internetovom fore.

Spomeňte si ako často-krát počujete od jednej a tej istej osoby ako je niekto perfektný, nemá chybu a nedopustí ani krivého slovíčka na osobu alebo miesto, či štát, aj keď očividne vidí, že tam chyba je.

To sú virtuálni, ale skutoční stelesnení trolovia, ktorí sú financovaní pre spomenutí zámer: vytvoriť falošnu predstavu o nejakej osobe, mieste, či štátu, ideologii...

Rusko, USA, Putin, Obama, Komunizmus, kapitalizmus, Slovensko, .......


Neexistuje také miesto alebo osoba, ktorá by sa nemýlila, ale trolovia to nemôžu dopustiť, pretože maju "patent" ktorý ich drží nad vodou - životom. Sami sa stali otrokmi vlastnej schizofrenie v rannom štadiu, klamu sami seba a idealizuju to, čo v skutočnosti sa rozpadne ako dom postavení na piesku.

Pro-ruské média:
www.tvnoviny.sk/zahranicne/1793155_spoved-…

Pro-americké média:
www.protiprudu.org/co-nas-mozu-psy…
16.10.2016 21:14

UFO - Unidentified Flying Object

UFO je neidentifikovatelný létající objekt, který může být z počátku čímkoli, třeba letadlem, helikoptérou, vzducholodí nebo balónem. Je spoustu lidí, kteří mají na UFO různé názory, ale jelikož nebylo nikdy prozkoumáno, jsou to jen dohady a spekulace.
 

Německo za Hitlera

Vědci z kanálu Discovery objevili informace z archívů třetí říše. Tato Hitlerova zázračná zbraň měla srazit celý svět na kolena.
Na konci roku 1943 měli za sebou nacisté několik porážek, přesto ale Hitler stále věřil ve vítězství. Chtěl ho docílit pomocí neviditelného letadla ve tvaru létajících talířů.
Německé "UFO" mělo vzlétnout nad Evropu a rozbombardovat nepřátelská města. Tyto letadla měla vyrábět Škodovka v Praze. Opravdu vyrobili podivuhodný létající objekt, měl tvar disku a byl bez křídel. Existovalo 15 prototypů, které byly vyrobeny na rozkaz SS. Měly vrtule na spodní straně a trysky. První testy v roce 1944 dopadly úspěšně. Hitler představil novou zbraň Mussolinimu. UFO bylo kulaté, uprostřed byl kokpit pro pilota, který byl krytý plexisklovou kupolí, a na všech stranách byly trysky. Na bojiště se ale tato unikátní letadla nedostala. V roce 1945 byl nedostatek materiálu a tak byly prototypy zničeny. Byly zničeny i z důvodu toho, aby nepadly do rukou Rudé armády.
 

UFO nazi

UFO nazi

 

Area 51

Oblast 51 (Area 51) je v současnosti označována jako Air Force Flight Test Center, Detachment 3 - Výzkumné centrum leteckých sil, Oddělení 3. Hovorově se používají také názvy Dreamland, Watertown Strip, Paradise Ranch, The Box, Groom Lake, Neverland a jiné.
Jedná se o území na okraji rozsáhlé zasolené oblasti vyschlého jezera Groom Lake v jižní části amerického státu Nevada. Nachází se zde přísně střežená základna Amerických vzdušných sil, která byla založena v roce 1957 jako výzkumné armádní středisko, pro vývoj nových letadel, testování a výcvik pilotů. Má 9,5 kilometrů dlouhou letištní dráhou používanou k testování armádních vysokorychlostních letadel. Hory v okolí znemožňují radarové sledování oblasti, a pokud by k nim zavítal neoprávněný návštěvník, byli by spatřeni už v horách. Americké letecké síly potvrdily existenci základny až v roce 1994. Toto cvičiště bylo využíváno jako cvičiště během druhé světové války. Poté bylo prázdné až do roku 1955.

 

UFO a konspirační teorie o Oblasti 51

Oblast 51 stala centrem dohadů o UFO a různých konspiračních teorií díky tajným leteckým výzkumům. K neobvyklým aktivitám připisovaným základně v Oblasti 51 patří:

  • Skladování, testování a zpětné inženýrství havarovaných mimozemských vesmírných lodí, studium bytostí pocházejících z těchto lodí (živých i mrtvých) a také výroba leteckých strojů založených na bázi mimozemských technologií
  • Schůzky či komunikace s mimozemšťany
  • Vývoj zbraní na bázi neobvyklých energií
  • Vývoj technologií určených k cestování v čase
  • Činnosti spojené s údajnou tajnou celosvětovou vládou

Muž, který vystupoval pod přezdívkou Denis, pracoval údajně na základně pět měsíců, od prosince roku 1988, vystoupil v televizi. Prohlásil, že americká vláda dělala výzkumy na devíti kosmických strojích a popsal přísně tajné podzemní centrum S4, které se údajně nacházelo v blízkosti jezera Papoose. V roce 1979 se stala nehoda, kterou tento muž vysvětluje tak, že mimozemšťané zabili vědce a členy obrany. Záhy po tomto rozhovoru americká vláda tyto informace dementovala, ale jak se později zjistilo, tento muž na základně opravdu pracoval.
Existuje mnoho hypotéz, jednou z nich je ta, že Oblast 51 má simulovat Měsíc a jeho prostředí. Jiná naopak říká, že v průběhu 90. letech byla nejtajnější část výzkumu přesunuta z Groomu do jiné oblasti a že se nynější práci v oblasti Groomu jen snaží veřejnost zmátnout.
Další muž pod přezdívkou Victor zase prohlásil, že má tajnou videonahrávku, ve které je možné vidět výslech mimozemšťana.

 

Pád UFO v novém Mexiku

Světový den UFO se slaví 2. července. Právě v tento den v roku 1947 na farmě poblíž Roswellu v americkém Novém Mexiku havaroval neznámý létající objekt ve tvaru disku. Policie následně místo nehody uzavřela, vrak odvezla na neznámé místo a snažila se celou věc nemedializovat. Americká vláda celou událost dodnes popírá. Ale přesto uniklo několik výpovědí svědků, řada videí se zbytky vraku a pitva mimozemšťana. Pitva byla ale později prohlášena za podvrh. Událost se stala námětem několika knih i filmové předlohy, avšak americká armáda dodnes celou záležitost kategoricky popírá a prohlašuji ji za výmysl novinářů
Ufologové tvrdí, že americká armáda dodnes drží mimozemšťany v Oblasti 51. Do tohoto místa ale jen tak nikdo nemůže, je totiž hlídána několika vojáky v džípech a vrtulníky.

 

03.09.2016 15:54



MEXIKO – Paranormálni vyšetrovatelia venovali zvýšenú pozornosť videu, ktoré zachytáva, ako socha Ježiša v kostole v mexickom štáte Coahuila de Zaragoza zrazu otvorí oči. Nad analýzou záznamu strávili týždne a dospeli k záveru, že nejde o žiadnu počítačovú fotomontáž. Podľa niektorých veriacich sa stal zázrak.
Desivý záznam ukazuje sochu Ježiša v kaplnke Saltillo, ktorá počas bohoslužby, odohrávajúcej sa v pozadí, náhle ožila. Niektorí tvrdia, že to bol zázrak, iní optický klam a podľa ďalších iba podvod na divákoch. Za všetkým by dokonca mohol stáť herec.

VIDEO z kostola:

www.youtube.com/watch

Podľa elancasti.com.ar záznam vznikol ešte minulý rok v júni, ale masovo sa rozšíril až po tom, čo ho tento týždeň na svojej stránke zverejnil webový portál Adimensional, ktorý skúma nezvyčajné a paranormálne prípady.
Manažér stránky a expert na paranormálne javy Ivan Escamilla uviedol, že na analýze videa pracovalo viac ako 20 špecialistov, kňazov, sochárov či odborníkov na efekty. Podľa nich je záznam skutočný a nebol nájdený žiadny dôkaz o jeho úprave.
Avšak orgány v rámci diecézy Saltillo na to majú iný názor, video si odmietli čo i len pozrieť.

02.09.2016 12:57

Mons. Marek Forgáč tesne pred biskupskou vysviackou: Mladí sú naša budúcnosť | Správy Výveska | Scoop.it

 

Košice 1. septembra (TK KBS) V košickej Katedrále svätej Alžbety dnes prijme biskupskú vysviacku Mons. Marek Forgáč, nový pomocný košický biskup. Tesne pred začiatkom obradu sme položili Mons. Forgáčovi niekoľko bezprostredných otázok. Prinášame vám krátky prepis rozhovoru.

------------------------------------------------------

Ako prežívate posledné chvíle pred vysviackou?

- Odovzdanosť je slovo, ktoré to vystihuje.

Ako ste vnímate biskupskú vysviacku od doby, keď ste boli menovaný?

- Je to predovšetkým o službe. Príprava na kňazstvo je dlhá, trvá niekoľko rokov. To je viac o túžbe. Biskupská vysviacka je predovšetkým o službe. Tak ako hovorí Ježiš Petrovi: "Iný ťa opáše..."

Nový biskup si volí heslo a erb. Na tom vašom sa vyníma lev. Prečo?

- Lev je symbolom svätého Marka evanjelistu - to je môj krstný patrón. Lev nesie knihu evanjelia. Tento symbol sa vyskytuje v knihe proroka Ezechiela, takisto v Zjavení apoštola Jána. Lev aj preto, že práve začiatok evanjelia svätého Marka hovorí o ohlasovaní Jána Krstiteľa na púšti, a lev je symbolom púšte. Hlas volajúceho na púšti: "Pripravte cestu Pánovi." Je to teda o ohlasovaní tejto blízkosti nášho Pána, čo je aj mojím biskupským heslom.

Službu ohlasovania evanjelia teda pokladáte za dôležitú aj pre našu spoločnosť?

- Jednoznačne. Je to prvoradá vec. Dôležité je, aby to bolo radostné ohlasovanie: "Pán je blízko!" To je o optimizme a radosti.

Vaše biskupské heslo je "Domunis Prope". Čo to znamená?

- "Pán je blízko." Je to z Listu Filipanom od svätého apoštola Pavla. Povzbudzuje ich k radosti a spomína práve tieto slová: Pán je blízko; časovo aj priestorovo.

Pôsobili ste v Univerzitnom pastoračnom centre. Ako vnímate budúcnosť Cirkvi v rámci tejto skúsenosti?

- Som veľmi vďačný Pánu Bohu za roky pôsobenia v pastoračnom centre. Mal som tak možnosť vidieť akoby o niekoľko rokov dopredu, čo nás bude čakať v našich farnostiach. So všetkým dobrým, aj so všetkými ťažkosťami. Je nesmierne dôležité venovať sa mladým ľuďom. Je to naša budúcnosť, sú to naše budúce rodiny, sú to tí, ktorí raz budú aktívni v našich farnostiach.

Aké budú vaše úlohy po vysviacke?

- Keďže som pôsobil v univerzitnej pastorácii, budem sa okrem iného pravdepodobne starať v našej arcidiecéze o oblasť školstva, k tomu azda príde starostlivosť o kňazov, permanentná formácia, a tak ďalej...

Zhováral sa: Jozef Kováčik


 
02.09.2016 12:21
Škótska premiérka v Bruseli vyhlásila, že krajina, kde voliči v referende 23. júna podporili zotrvanie Británie v únii väčšinou hlasov a dokonca v pomere 2:1, nesmie byť proti svojej vôli donútené k odchodu z EÚ.

 

Brexit Foto: ilustračné, Thinkstock


Brusel 29. júna (WebNoviny.sk) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová vysvetľovala dnes v Bruseli, že Škótsko si želá zostať v Európskej únii. Jej snaha dokazuje, ako môže britské hlasovanie za vystúpenie z EÚ rozštiepiť Spojené kráľovstvo. Premiérka sa však dočkala odmietavého stanoviska od Španielska a zmiešaných reakcií od predstaviteľov EÚ, napísala tlačová agentúra Reuters.

Sturgeonová v Bruseli vyhlásila, že Škótsko, kde voliči v referende 23. júna podporili zotrvanie Británie v únii väčšinou hlasov a dokonca v pomere 2:1, nesmie byť proti svojej vôli donútené k odchodu z EÚ. Škótska premiérka chce preto rokovať priamo s Bruselom o členských právach pre Škótov.

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý sa zo všetkých síl snaží zabrániť odtrhnutiu autonómneho regiónu Katalánsko, dnes vyhlásil, že Madrid sa bude stavať proti akémukoľvek rokovaniu EÚ so Škótskom.
"Ak odíde Spojené kráľovstvo, odíde aj Škótsko," povedal Rajoy po dnešnom prvom stretnutí 27 lídrov členských štátov EÚ bez britského zástupcu. Britský premiér David Cameron po návrate z Bruselu dnes v Dolnej snemovni britského parlamentu povedal, že poreferendové rokovania musí s EÚ viesť Spojené kráľovstvo ako celok.
 

VŠETKO O BREXITE



Stály predseda Európskej rady Donald Tusk, predsedajúci summitu lídrov EÚ, rázne odmietol Sturgeonovej žiadosť o stretnutie. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker však so stretnutím s ňou súhlasil.
Niektoré krajiny EÚ označili Junckerovo rozhodnutie stretnúť sa so škótskou premiérkou za provokáciu so zámerom zvýšiť tlak na Londýn, aby predložil oficiálne oznámenie o odchode z EÚ. Juncker takéto tvrdenia odmietol.
"Škótsko si zaslúžilo právo, aby bolo v Bruseli vypočuté, preto budem pozorne počúvať, čo mi premiérka povie," vyhlásil Juncker na tlačovej konferencii.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa dnes už skôr so Sturgeonovou zišiel. Politička sa o tom vyjadrila len opatrne. "Bolo to do veľkej miery len prvé stretnutie, jedno z viacerých, ktoré som dnes mala v Bruseli. Takže predstavitelia dobre vedia, že Škótsko na rozdiel od ostatných častí Spojeného kráľovstva nechce odísť z Európskej únie," dodala premiérka. Predstavitelia únie uviedli, že Sturgeonová diskutovala o tom, či je nejaká právna cesta, aby mohlo Škótsko zostať v EÚ, keď už Spojené kráľovstvo dokončí proces tzv. brexitu. "Nechcem podceniť výzvy, ktoré nás čakajú," povedala Sturgeonová. Schulz vyhlásil, že si ju "vypočul a dostal informácie".

Predstavitelia EÚ zdôraznili, že Škóti nemôžu požiadať o členstvo v únii, kým sa nestanú nezávislým štátom. Vysokopostavení predstavitelia zavrhli aj návrh, že Škótsko by mohlo prevziať prázdne britské kreslo v Európskej rade.
Sturgeonová takisto prišla s nápadom, že škótsky parlament by sa pokúsil zablokovať legislatívu týkajúcu sa brexitu, aby udržal v EÚ celé Spojené kráľovstvo. Takisto však vyjadrila presvedčenie, že teraz je vysoko pravdepodobné nové referendum o nezávislosti Škótska. Prvé sa konalo v roku 2014 a Škóti hlasovali proti nezávislosti od Londýna.
V mnohých častiach Európy sa zdvihla vlna sympatií voči 5,5 milióna Škótov, ktorých silný hlas za zotrvanie v EÚ prehlušili v referende Angličania - tí ich prevýšili v pomere 10:1. Británia ako celok hlasovala 52 percentami za odchod z únie, 48 percent voličov dalo hlas zotrvaniu v EÚ.                  

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1080341-brusel-odmietol-prosbu-o-zachovanie-clenstva-skotska-v-eu/

05.07.2016 14:54

 

Republika je typ subjektu Ruskej federácie. V súčasnosti existuje 21 republík (od 18. marca 2014 po medzinárodne neuznanom pričlenení Krymu je podľa ruských zákonov republík 22, pričom novou republikou je Krymská republika).

Republiky Ruskej federácie sa od druhých subjektov Ruskej federácie líši predovšetkým svojím národno-štátnym základom (subjekty totiž vznikli na územno-štátnom základe).

Republiky majú zo všetkých subjektov federácie najvyšší stupeň autonómie. Podľa článku 5 Ústavy Ruskej federácie sú charakterizované ako štáty Ruskej federácie, ktoré majú vlastnú ústavuprezidentaparlament, právo vydávať zákony a stanoviť úradný jazyk republiky (článok 68). Nie sú však subjektom z hľadiska medzinárodného práva, tým je iba Ruská federácia.

Republiky sú založené na etnickom základe, teda predstavujú oblasti obývané niektorým z neruských etník federácie. Vzhľadom na internú migráciu obyvateľstva vRusku tieto národnosti netvoria vždy väčšinovú skupinu obyvateľstva daných republík.

Zoznam republík Ruskej federácie[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny názov Skrátený názov Vlajka Umiestnenie
Adygejská republika Adygejsko Flag of Adygea.svg Russia - Republic of Adygea (2008-01).svg
Altajská republika Altajsko Flag of Altai Republic.svg Russia - Altai Republic (2008-01).svg
Baškirská republika Baškirsko Flag of Bashkortostan.svg Russia - Republic of Bashkortostan (2008-01).svg
Buriatska republika Buriatsko Flag of Buryatia.svg Russia - Buryat Republic (2008-01).svg
Čečenská republika Čečensko Flag of the Chechen Republic.svg Russia - Chechen Republic (2008-01).svg
Čuvašská republika Čuvašsko Flag of Chuvashia.svg Russia - Chuvash Republic (2008-01).svg
Dagestanská republika Dagestan Flag of Dagestan.svg Russia - Republic of Dagestan (2008-01).svg
Chakaská republika Chakasko Flag of Khakassia.svg Russia - Republic of Khakassia (2008-01).svg
Ingušská republika Ingušsko Flag of Ingushetia.svg Russia - Republic of Ingushetia (2008-01).svg
Kabardsko-balkarská republika Kabardsko-Balkarsko Flag of Kabardino-Balkaria.svg Russia - Kabardino-Balkar Republic (2008-01).svg
Kalmycká republika Kalmycko Flag of Kalmykia.svg Russia - Republic of Kalmykia (2008-01).svg
Karačajsko-čerkeská republika Karačajsko-Čerkesko Flag of Karachay-Cherkessia.svg Russia - Karachay-Cherkess Republic (2008-01).svg
Karelská republika Karelsko Flag of Karelia.svg Map of Russia - Republic of Karelia (2008-03).svg
Komijská republika Komijsko Flag of Komi.svg Russia - Komi Republic (2008-01).svg
Marijská republika Marijsko Flag of Mari El.svg Russia - Mari El Republic (2008-01).svg
Mordvianska republika Mordviansko Flag of Mordovia.svg Russia - Republic of Mordovia (2008-01).svg
Jakutská republika SachaJakutsko Flag of Sakha.svg Map of Russia - Sakha (Yakutia) Republic (2008-03).svg
Severoosetská republika – Alánsko Severné Osetsko Flag of North Ossetia.svg Russia - Republic of North Ossetia-Alania (2008-01).svg
Tatárska republika Tatársko Flag of Tatarstan.svg Russia - Republic of Tatarstan (2008-01).svg
Tuvianska republika Tuviansko Flag of Tuva.svg Russia - Tuva Republic (2008-01).svg
Udmurtská republika Udmurtsko Flag of Udmurtia.svg Russia - Udmurt Republic (2008-01).svg

 

05.07.2016 14:41

Rusko (rus. Россия), dlhý tvar Ruská federácia (RF) (po ruskyРоссийская федерация), je demokratická federálna republika s poloprezidentskou formou vlády. Jeho rozloha je 17 128 426 km². Je najväčším štátom sveta, zaberá niečo vyše osminu zemskej súše. Zahŕňa značnú časť východnejEurópy a takmer celú severnú Áziu. S počtom 146,1 miliónov obyvateľov[2] je Ruská federácia deviata najľudnatejšia[3] krajina na svete.

Susedia Ruska sú (od severozápadu proti smeru hodinových ručičiek): NórskoFínskoEstónsko,LotyšskoBieloruskoUkrajinaGruzínskoAzerbajdžanKazachstanČínaMongolsko, znovu Čína aSeverná Kórea. Prostredníctvom Kaliningradskej oblasti, strategickej západnej exklávy, ďalej susedí sLitvou a Poľskom. Ruské Kurilské ostrovy sa nachádzajú na dohľad od Japonska a z ruskej Čukotky je veľmi blízko na Aljašku (USA). Územie je rozdelené do 9 časových pásiem[4][5] a do 84 samosprávnych celkov, z toho 22 republík.

Ruská federácia je hlavným nástupníckym štátom Sovietskeho zväzu,[6] ktorý sa rozpadol v roku 1991; prevzalo jeho miesto v Bezpečnostnej rade OSN a je vedúcim členom SNŠ. Je tiež členom G20OBSE,OSKBSCOAPEC a ďalších medzinárodných organizácií.

Ruská ekonomika patrí medzi desať najväčších svetových ekonomík – podľa nominálnej HDP je desiata na svete a šiesta v HDP podľa parity kúpnej sily.[7] Medzi štátmi sveta má najväčšie zásoby prírodných zdrojov[8] – nerastných surovínropyzemného plynudrevapitnej vody – z energetického hľadiska je Rusko sebestačným štátom. Ruské hospodárstvo prekonalo v 90. rokoch 20. storočia dlhotrvajúcu krízu po ktorej nasledovalo obdobie silného rastu medzi rokmi 2000 až 2007. Rast bol prerušený svetovou finančnou krízou v období 2008 až 2009 a pokračoval v menšej miere od roku 2010 do roku 2014. Od konca roku 2014 zaznamenáva ruská ekonomika pokles spôsobený znížením cien surovín a ekonomickými sankciami.

Veľký vplyv má v Rusku pravoslávne kresťanstvo, hoci krajinu ovplyvnilo obdobie ateistickéhoSovietskeho zväzu. Ďalšie sú islamjudaizmus a budhizmus. Niektoré oblasti ruskej kultúry, ako napr.Literatúra 19. storočia, dosiahli svetového úspechu. Zároveň je súčasné Rusko mnohonárodnostným štátom, ktorý okrem úradnej ruštiny uznáva tiež regionálne jazyky jednotlivých menšínRusi tvoria 80% obyvateľstva.[9] Najpočetnejšou menšinou sú Tatári, ktorí rovnako ako mnohé národy ruského Kaukazuvyznávajú islam.

 

 

Hranice[upraviť | upraviť zdroj]

Ruská federácia hraničí celkovo so 16 krajinami a so 14 po súši:

na severozápade
  • Nórsko (219,1 km, po súši 195,8 km)
V dĺžke 152,8 km hranica Ruska a Nórska vedie riekami a jazerami a 23,3 km vedie po mori.
  • Fínsko (1 325,8 km, po súši 1 271,8 km)
V dĺžke 180,1 km hranica Ruska a Fínska vedie riekami a jazerami a 54 km vedie po mori.
na západe
  • Estónsko (466,8 km, po súši 324,8 km)
V dĺžke 145 km hranica Ruska a Estónska vedie po mori.
  • Lotyšsko (270,5 km, po súši 133,3 km)
  • Litva (288,4 km, po súši 266 km)
Hranica s Kaliningradskou oblasťou je dlhá 236,1 km a 22,4 km z nej vedie po mori.
  • Poľsko (236,3 km, po súši 204,1 km)
Hranica s Kaliningradskou oblasťou je dlhá 0,8 km z toho 32,2 km vedie po mori.
na juhozápade
  • Ukrajina (2 245,8 km, po súši 425,6 km)
V dĺžke 320 km hranica Ruska a Ukrajiny vedie po mori.
na juhu
V dĺžke 56,1 km hranica Ruska a Gruzínska vedie riekami a jazerami a 22,4 km po mori.
V dĺžke 55,2 km hranica Ruska a Azerbajdžanu vedie po mori.
  • Kazachstan (7 598,6 km, po súši 7 512,8 km)
V dĺžke 1 576,7 km hranica Ruska a Kazachstanu vedie riekami a jazerami a 85,8 km po mori.
V dĺžke 17 km hranica Ruska a KĽDR vedie riekami a jazerami a 22,1 km vedie po mori.
na východe

BieloruskomMongolskom a Čínou nemá Rusko hranicu vedúcu po vode.

Problém súčasných hraníc Ruskej federácie s bývalými sovietskymi republikami v medzinárodno-právnom vzťahu ešte nie je skončený. Napríklad hranica medzi Ruskom a Ukrajinou je doteraz ohraničená, hoci jej určenie bolo zakončené v roku 2006.

Hranice po súši[upraviť | upraviť zdroj]

Západná suchozemská hranica Ruska sa neviaže k nejakým prírodným hraniciam. V časti od Baltského do Azovského mora prechádza obývaným územím. V tejto oblasti hranicu vymedzujú železnice na trase Petrohrad – TallinnMoskva – RigaMoskva – Minsk – VaršavaMoskva – KyjevMoskva – Charkov.

Južná hranica po zemi s Gruzínskom a Azerbajdžanom vedie cez hory Kaukazu od Čierneho po Kaspické more. Železničná trať v tejto oblasti lemuje brehy morí. Cez strednú časť chrbta vedú dve diaľnice, ktoré sú v zime často zasypané snehom.

Hranica s Kazachstanom[upraviť | upraviť zdroj]

Hranica s Kazachstanom je najdlhšia hranica Ruska, ktorá vedie po súši. Vedie cez Zavolžie, južný Ural a juh Sibíri. Cez hranicu prechádzajú mnohé železnice smerujúce do strednej Ázie (Astrachan – GurievSaratov – UraľskOrenburg – Taškent) a Kazachstanu (Barnaul – Alma-Ata). Hranicou prechádza aj malá časťTranssibírskej magistrály (Čeľabinsk – Omsk), Stredosibírskej a Južnosibírskej magistrály.

Hranica s Čínou[upraviť | upraviť zdroj]

Hranica s Čínou je druhá najdlhšia hranica Ruska. Prechádza riekou Amur a jeho prítokom Ussuri a Argun. Stretáva sa s Čínskovýchodnou železnicou, postavenou ešte v roku 1903 a diaľnicou do Vladivostoku, ktorá pokračuje na čínskom území, aby tak mohla čo najkratším možným spôsobom spojiť Ďaleký východ so Sibírou.

Hranica s Mongolskom[upraviť | upraviť zdroj]

Prechádza hornou oblasťou južnej Sibíri a delí ju Transsibírska magistrála na trase Ulan-Ude – Ulanbátar – Peking.

Hranica s KĽDR[upraviť | upraviť zdroj]

Hranicou Kórejskej ľudovodemokratickej republiky prechádza železničná trať smerujúca do Pchjongjangu.

Hranice po mori[upraviť | upraviť zdroj]

Hranicu, ktorá prechádza len morom má Rusko s USA a Japonskom. Sú to úzke prielivy, ktorými sú rozdelené Južné Kurily od ostrova Hokkaidó a Ratmonov ostrovod Ostrova Kruzenšterna (tzv. Diomedove ostrovy). Celková dĺžka hraníc vedúca po vode je 38 807,5 km.

Severná hranica[upraviť | upraviť zdroj]

Najdlhšia morská hranica Ruska je dlhá 19 724,1 km a prechádza pobrežím Severného ľadového oceánuBarentsovhoKurskéhoLaptehoVýchodosibírskeho aČutského mora. Plaviť sa bez ľadoborca sa dá iba pri severných brehoch Kolského polostrova. Všetky prístavy, ktoré sa nachádzajú na severe Ruska okrem prístavu v meste Murmansk sa využívajú iba v letných mesiacoch (2 – 3 mesiace), pretože väčšinu roka sú zamrznuté. Toto je dôvod prečo sa severná hranica Ruska nevyužíva na lodné spojenie s inými krajinami.

Západná hranica[upraviť | upraviť zdroj]

Druhá najväčšia morská hranica v dĺžke 16 997 km prechádza pobrežím Tichého oceánu a BeringovýmOchotským a Japonským morom. Juhovýchodné pobrežieKamčatky sa nachádza bezprostredne pri oceáne. Hlavné nezamŕzajúce prístavy v tejto oblasti sú v mestách Vladivostok a Nachodka.

Železnica sa k pobrežiu Ruska dostane iba na juhu prímorského kraja v oblasti prístavov v Tatárskom prielive (Sovetskaja Gavaň a Vanino). Prímorské oblasti sú tu veľmi riedko osídlené.

Hranica Azovského mora[upraviť | upraviť zdroj]

Hranica Azovského mora prechádza od Taganrogského zálivu do Kerčského prielivu, a potom čiernomorským pobrežím Kaukazu. Hlavné prístavy na pobrežíČierneho mora sú v mestách Novorossijsk (najväčší prístav Ruska) a Tuapse. Známymi prístavmi Azovského mora sú Ejsk a Taganrog. More je však veľmi plytké, preto tu nie je veľa prístavov. Ďalším problémom je, že pobrežie Azovského mora na krátku dobu zamŕza a plavba v zimnom období je tu možná iba s ľadoborcami.

Hranica Baltského a Azovsko-čiernomorského úmoria[upraviť | upraviť zdroj]

Dĺžka morského pobrežia Baltského a Azovsko-čiernomorského úmoria je dlhá 389,5 kilometra. Využíva sa veľmi intenzívne.

Hraničné prístavy Ruska[upraviť | upraviť zdroj]

Sovietskom zväze sa prístavy stavali predovšetkým v regióne Pobaltia. Najväčším morským obchodným prístavom krajiny je prístav v Petrohrade, ale v súčasnosti sa stavajú vo Fínskom zálive aj ďalšie, ktoré sa v budúcnosti využijú ako ropné terminály.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Dejiny Ruska

Obdobia dejín Ruskej federácie:

Najvzdialenejšie body Ruskej federácie[upraviť | upraviť zdroj]

Povrch a podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

 
Chránená prírodná oblasť Stolby priKrasnojarsku
 
Rovinatá step pri Volgograde

Povrch[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšia časť Ruskej federácie sa nachádza v stabilnej oblasti vrchnej časti zemskej kôry Eurázijského kontinentu. Má väčšinou rovinatý, nízkohorský povrch. Podľa výšky a charakteru reliéfu v kontinentálnej časti Ruskej federácie sa územie delí na 6 veľkých oblastí:

  • pahorkatinovo-nížinnú (európska časť Ruskej federácie)
  • nížinno-rovinatú (západná Sibír)
  • nízkohorskú (stredná Sibír)
  • horskú (južná Sibír)
  • horskú a nížinnú (severná časť Ďalekého východu)
  • horsko-rovinatú (Ďaleký východ)

Súčasťou takéhoto rozdelenia oblastí Ruskej federácie sú aj pohoria Ural a Kaukaz, ktoré ohraničujú európsku časť krajiny a západnú Sibír.

Na južnom Urale sa nachádza jedna z najväčších pamiatok historickej kultúry z tejto oblasti – Kapova jaskyňa, kde v roku1959 našli najstaršie paleolitické nástenné maľby mamuta, koňa a nosorožca.

Okrem toho je tu vyše 100 unikátnych granitových útesov zaujímavých tvarov, ktoré sú na zozname chránených objektov sveta. Najväčší z nich s výškou 750 m sa nachádza v Krasnojarskom kraji.

V oblasti Veľkého Kaukazu sa nachádza najvyšší bod Ruskej federácie – Elbrus, ktorý dosahuje výšku 5642 metrov nad morom. Susedný vrch Kazbek (hneď oproti nemu) má výšku 5 621 m. Najnižším bodom v krajine je Kaspické more vo výške 27 metrov nad morom.

Hneď pri Elbruse sa nachádza známe ruské alpinistické stredisko Terskolom, ktoré je centrom vysokohorskej turistiky.

Polostrovy[upraviť | upraviť zdroj]

Pobrežie Ruska nie je až také členité ako pobrežie Európy. Napriek tomu dosahuje dĺžku vyše 37 000 km a obsahuje veľa polostrovov:

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

 
Pohľad na zamrznutú rieku Tom, pri Tomsku, južná Sibír.
 
Pláže pri Jejsku v Azovskom mori

Ruská federácia je štát s pomerne chladným podnebím. Teploty v zime siahajú hlboko pod bod mrazu.

Krajina sa rozkladá v štyroch klimatických pásmach:

Podľa klimatických ukazovateľov sa územie Ruskej federácie delí na:

  • Ruská arktída
Charakteristika: Dlhé slnečné dni v období od apríla do polovice septembra a nočné dni od polovice októbra do konca februára.
  • Európska časť Ruska
Charakteristika: Jednoznačný vplyv Atlantického oceánu na územie, kde sa morský vzduch pretvára na suchý kontinentálny. V tejto oblasti nastáva zmena charakteru západného a východného podnebia.
Charakteristika: Dosah kontinentálneho podnebia od severu na juh.
  • Východná Sibír
Charakteristika: Územie s kontinentálnym podnebím, ktoré má chladné zimy a teplé letá.
  • Ďaleký východ
Charakteristika: Pre toto územie je typické monzúnové podnebie.

Najchladnejším mesiacom v Rusku je január, kedy teplota vzduchu dosahuje okolo −30 °C. Je to zhruba 20-stupňový rozdiel oproti teplotám na Sibíri, kde januárová teplota dosahuje hodnotu −50 °C. Absolútne teplotné minimum, čo dokumentuje aj pamätník (tzv. Pól chladu), tu namerali v roku 1982 (−68 °C, Verchojanský chrbát).

Ruskí vedci robili výskumy a zaznamenali, že za každých sto rokov sa územie Ruskej federácie oteplí o 0,9 °C. Posledné takéto meranie sa uskutočnilo v 70. rokoch 20. storočia.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Geologická stavba ruského územia je veľmi pestrá, tvorená geologickými jednotkami rôzneho veku. Základné prvky geologickej stavby tvoria staré (archaické) platformy obklopené neoproterozoicko-kenozoickými orogénmi a na nich naloženými mladšími mezozoicko-kenozoickými panvovými oblasťami[10]. V európskej časti krajiny je to východoeurópska platforma (s jadrom v baltickom štíte) a v ázijskej – sibírska platforma (s jadrom v anabarskom štíte). Oddeľuje ich vrchnopaleozoické pohorie Ural a menšie a mladšie kryštalinické masívy prekambrického a spodnokambrického veku (tzv. timanidy a bajkalidy), ktoré tvoria napr. karský, ochotský a omlonský blok ako aj rad oblastí v podloží paleozoického platformného pokryvu. V južných oblastiach Ruska možno pozorovať aj celky kaledónskeho (spodnopaleozoického) orogénu tvoriace kazachstanský blok, altajsko-sajanskú a zabajkalskú oblasť. Na severe je to naopak výbežok škandinávskych kaledoníd až po Svalbard a hyperborská oblasť na šelfe Severného ľadového oceánu severne od Čukotky. Po ich okraji sa kontinuálne nachádzajú vrchnopaleozoické orogény, hlavne Ural, džungársko-balchašský masív a gobi-južnomongolský orogén. Mezozoické (druhohorné) orogény predstavujú hlavne mongolský, sichote-aliňský, novosibirsko-čukotský orogén, Verchojanský chrbát, južný TajmýrNová Zem a Paj-Choj. Najmladšími sú mezozoicko-kenozoické orogény Veľkého Kaukazu aKrymu v západnej časti krajiny a Sachalin na východe[11] Na túto zložitú stavbu sú naložené mladšie sedimentárne panvy. V európskej časti krajiny sú to hlavnemoskovskátimansko-pečorskávolgo-uralskáindolo-kubáňskaseverokaukazská a prikaspická panva. V ázijskej časti to sú hlavne rozsiahla západosibírska atunguská panva.

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

 
Medové vodopády pri Kislovodsku

Hlavný problém vodných tokov a jazier Ruskej federácie je znečistenie riek a vodných diel poľnohospodárskou činnosťou. To je dôvod, prečo vodné objekty nevyhovujú európskym normám a potrebám. Podľa zákona sa 76 % vody používa na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou a liečebné účely a 24 % sa využíva v priemysle.

V krajine je asi 300 minerálnych prameňov – EssentukiPiatigorskŽeleznovodskKislovodsk (Severný Kaukaz), Belokuricha(Altaj), Marcipánova voda (Karélia), Macesta (Čiernomorské pobrežie Kaukazu) a iné.

Moria[upraviť | upraviť zdroj]

Brehy Ruskej federácie obmýva 12 morí, ktoré patria trom úmoriam oceánov a Kaspickému moru:

Jazerá[upraviť | upraviť zdroj]

 
Jazero Strež v Tverskej oblasti

Ruská federácia je krajina jazier, hoci veľkých jazier je tam málo. Ich celkový počet prevyšuje počet 2,7 miliónov a ich rozloha je väčšia ako 400 000 km² (bez najväčšieho – Kaspického mora, ktoré má zhruba 371 000 km²).

 
Bajkal z vesmíru

Jazerá na území Ruskej federácie (podľa rozlohy):

Rieky[upraviť | upraviť zdroj]

 
Rieka Viatka pri Kirove.
 
Kamene vytŕčajúce z Angary pri jej sútoku s Jenisejom.

Územím Ruskej federácie preteká vyše 2,5 milióna riek. Najvodnatejšia z nich je rieka Jenisej tečúca strednou Sibírou. Väčšina ruských riek vteká do Severného ľadového a Tichého oceánu.

Bezodtokové Kaspické more zásobuje vodou rieka Volga, ktorá je najdlhšou riekou Ruskej federácie a zároveň jedinou, ktorá sa vlieva do tohto mora. Je tiež najdlhšou riekou Európy a piatou najdlhšou riekou sveta. Rieka je spojená s kanálmiBaltskéhoBielehoAzovského a Čierneho mora a s riekou Moskva.

Ostatné rieky: JenisejObLenaIrtyšAmurAngaraVolgaDonOkaMoskvaNevaUralDneperSeverná Dvina,PečoraSelenga

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Demografia Ruska
 
Demografický vývoj Ruskej federácie

Podľa najnovších údajov k 1. júnu 2014 činí počet obyvateľov Ruskej federácie 143 800 000 obyvateľov.[12] S Krymským federálny okruhom dosahuje počet obyvateľov Ruska k tomu istému dátumu 146 100 000 obyvateľov. V rokoch 1992 až 2012 Rusko zaznamenávalo prirodzený úbytok obyvateľstva, ktorý bol v 90. rokoch kompenzovaný imigráciou Rusov z postsovietskych republík, neskôr masovou imigráciou najmä zo strednej Ázie, ktorá bola motivovaná ekonomickými faktormi. Prvý raz od roku 1991 sa podarilo zaznamenať prirodzený prírastok v roku 2013.

Prvé sčítanie obyvateľstva Ruska sa datuje do rokov 1718 – 1724. V roku 1745 malo Rusko takmer 15,4 miliónov obyvateľov, na začiatku 19. storočia sa ich počet zvýšil na 26,7 miliónov a v polovici storočia 42,4 miliónov. V roku 1900počet obyvateľov stúpol na 71,1 miliónov, ale do konca 19. storočia sa každým rokom počet obyvateľstva Ruska zvyšoval iba o 1 %.

Demografický rozvoj obyvateľstva Ruskej federácie v 20. storočí bol dramatický. Pričinilo sa o to mnoho faktorov vrátaneprvej svetovej vojny a občianskej vojny, revolúcie v roku 1917 a následnej emigrácie ruského obyvateľstva do krajín západnej Európy, hladomor v krajine v rokoch 1932 – 1933 a represálie voči obyvateľstvu v 30. rokoch 20. storočia. Táto situácia sa čiastočne zlepšila v rokoch 1937 – 1939 zákonom z roku 1936, ktorý zakazoval potraty.

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam počtu Rusov v jednotlivých subjektoch Ruskej federácie

Veľká vlastenecká vojna (1941 – 1945), povojnový rast obyvateľstva (1946 – 1955) a jej pokles na začiatku 60. rokov 20. storočia boli hlavnými príčinami, pre ktoré Sovietsky zväz začal viesť tzv. propôrodnú politiku (1982 – 1987) (po rusky:пронаталистская политика). Tento druh politiky priniesol svoje ovocie v roku 2002, keď sa konalo sčítanie ľudu. V ňom sa Ruská federácia umiestnila na 7. mieste spomedzi krajín sveta s počtom obyvateľov 145 166 731 aj napriek prirodzenému úbytku 8 000 000 obyvateľstva v rokoch 1992 – 2002, ktorý sa čiastočne vykompenzoval migráciou obyvateľstva z pobaltských a zakaukazských republík.

Národnostné zloženie obyvateľstva[upraviť | upraviť zdroj]

Umiestnenie Národnosť Počet %
1 Rusi 115 889 107 79,83
2 Tatári 5 554 601 3,73
3 Ukrajinci 2 942 961 1,93
4 Baškirci 1 673 389 1,15
5 Čuvaši 1 637 094 1,13
6 Čečeni 1 360 253 0,94
7 Arméni 1 130 491 0,68
8 Mordvíni 843 350 0,58
9 Avari 814 473 0,56
10 Bielorusi 807 970 0,56
11 Kazachovia 653 962 0,45
12 Udmurti 636 906 0,44
13 Azerbajdžanci 621 840 0,43
14 Marijci 604 298 0,42
15 Nemci 597 212 0,41
16 Kabardínci 519 958 0,36
17 Lotyši 514 875 0,35
18 Dargínci 510 156 0,35
19 Buriati 445 175 0,31
20 Jakuti 443 852 0,31
21 Kumovia 422 409 0,29
22 Srbi 413 016 0,28
23 Lezgýnci 411 535 0,28
24 Komijci 293 406 0,18
25 Estónci 243 442 0,17
26 Židia 229 938 0,16
27 Gruzínci 197 934 0,14
28 Sekelovia 192 182 0,13
29 Rómovia 182 766 0,13
30 Kalmyci 173 996 0,12
31 Moldavci 172 330 0,12
32 Lakci 156 545 0,11
33 Kórejčania 148 556 0,1
34 Osetníci 139 149 0,09
35 Tuvinci 125 940 0,07
36 Inguši 108 423 0,06
37 Karejci 101 267 0,06
38 Karačajevci 94 144 0,05
39 Iné národnosti 2 414 558 1,66
40 Bez udania národnosti 1 460 751 1,01

Vierovyznanie[upraviť | upraviť zdroj]

Umiestnenie Náboženstvo %
1 Pravoslávie 65
2 Islam 10
3 Judaizmus 5
4 Kresťanstvo 5
5 Iné 5
Bližšie informácie v hlavnom článku: Náboženstvá Ruska

V súčasnosti v Ruskej federácii existuje vyše 70 náboženských smerov. Podľa ústavy Ruskej federácie sú všetky náboženské spolky v krajine nezávislé od štátu a rovnoprávne pred zákonom. Všetci občania majú právo vyznávať akúkoľvek vieru podľa ich želania. Majú tiež právo byť ateistami.

Tradičné náboženstvá na území Ruskej federácie sú pravoslávieislam, v menšej miere judaizmus a budhizmus. Väčšina obyvateľstva vyznáva pravoslávie. Jeho súčasťou sú aj náboženské sekty ako staroverectvo a molokánstvo.

Prežitky pohanskej viery ostali zakorenené v symboloch. Ľudia si predstavovali Zem, ktorá je zložená z troch častí – neba, zeme a pekla, ktorému vládnu slovanskí bohovia PerúnVeles a Svarog.

Súčasné politické pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Ruská federácia je parlamentnou demokraciou. Forma vlády sa charakterizuje ako prezidentská (respektíve poloprezidentská) republika. Na čele krajiny stojí prezident.

Výkonná moc patrí prezidentovi a vláde, pričom prevažuje moc prezidenta. Zákonodarná moc sa delí medzi vládu a dvojkomorový parlament – Federálne zhromaždenie (po ruskyФедеральное собрание) – ktorý je najvyšším reprezentatívnym a zákonodarným orgánom krajiny, ale fakticky drží v štáte mocenskú prevahu prezident.

Dolnú komoru predstavuje Štátna duma (po ruskyГосударственная думаГОСДУМА), hornú Rada federácie (po ruskyСовет федерации). Dumu tvorí 450 poslancov volených v parlamentných voľbách. V Rade federácie zasadá 170 senátorov, ktorých vysielajú subjekty federácie (každý z 89 subjektov zastupujú dvaja senátori).

Na rozdiel od dumy sa rada nevolí v priamych voľbách. Senátorov vyberajú regionálne politické reprezentácie – jedného volí regionálny parlament, druhého ustanovuje regionálna výkonná moc. Počet členov Rady sa zrejme zmení v súvislosti so zlučovaním niektorých subjektov. V súčasnosti územie Ruskej federácie tvorí 89 subjektov federácie. (21 republík, 6 krajov, 49 oblastí, 2 mestá federálneho významu a 1 autonómna oblasť.) Všetky subjekty federácie sú si rovné.

Voľby do Ruskej štátnej dumy v roku 2003[upraviť | upraviť zdroj]

V parlamentných voľbách v roku 2003 bolo registrovaných 108 miliónov voličov a zúčastnilo sa ich takmer 60 miliónov. Najviac mandátov získala strana Zjednotené Rusko (po ruskyЕдинная РоссияЕДРОС) – 221 kresiel (získala 22,5 milióna hlasov), podporujúca prezidenta Putina. Keďže s poslancami Zjednoteného Ruskazvyčajne hlasujú aj viaceré menšie strany a nezávislí poslanci, prezidentova politika má v parlamente zabezpečenú nadpolovičnú väčšinu.

Druhou najväčšou stranou je Komunistická strana (po ruskyКомунистическая партия Российской ФедерацииКПРФ) – 51 kresiel a 7,6 milióna hlasov. Po nej nasledujú Liberálno-demokratická strana Ruska (po ruskyЛиберал-демократическая партия РоссииДЛПР) – 37 kresiel a koalícia Strany ruských regiónov a socialistov (37 kresiel). K najmenším patrí kedysi pomerne známa Ruská demokratická strana Jabloko (po ruskyЯБЛОКО) – 4 kreslá.

Voľby do Ruskej štátnej dumy v roku 2007[upraviť | upraviť zdroj]

7 % hranicu zvoliteľnosti prekročili v parlamentných voľbách v roku 2007 štyri strany. Rovnako ako v predchádzajúcich voľbách prvé miesto obsadila stranaZjednotené Rusko (po ruskyЕдинная РоссияЕДРОС) – 311 kresiel (získala 43 miliónov hlasov). Na druhom mieste sa umiestnila Komunistická strana (po rusky:Комунистическая партия Российской ФедерацииКПРФ) – 58 kresiel (získala 8 miliónov hlasov) a Liberálno-demokratická strana Ruska (po ruskyЛиберал-демократическая партия РоссииДЛПР) – 42 kresiel (5 miliónov hlasov). Na úkor ruskej demokratickej strany Jabloko sa do parlamentu dostala strana bývalých členov Putinovej strany Jednotné Rusko – Spravodlivé Rusko (po ruskyСправедливая РоссияСП), ktorí v parlamente získali 39 mandátov. Volilo ich okolo 5 miliónov občanov.

Mestá[upraviť | upraviť zdroj]

 
Panelová zástavba v meste Tomsk
 
Chata (tzv. dača) pri meste Myškin

Mestá Ruskej federácie sa delia do 6 skupín podľa ich veľkosti:

  • malé mestá (do 50 000)
  • stredne veľké mestá (50 000 – 100 000)
  • veľké mestá (100 000 – 250 000)
NovorossijskGroznyjVelikij NovgorodJakutskPskovPetropavlovsk-KamčatskijMajkopNachodkaPiatigorsk,NoriľskKislovodskSergiev PosadKyzyl
  • väčšie mestá (250 000 – 500 000)
TomskTulaMachačkalaBrianskKaliningradMagnitogorskKurskTverUlan-UdeArchangeľskStavropoľ,MurmanskSmolenskVladimírVladikavkazČerepovecTaganrogKomsomoľskKomsomoľsk na Amure
  • najväčšie mestá (500 000 – 1 000 000)
KrasnojarskSaratovVoronežTogliattiKrasnodarUlianovskIževskJaroslavľIrkutskVladivostokChabarovsk,NovokuzneckOrenburgRiazaňAstrachaň
  • miliónové mestá (po ruskyгорода миллионеры) (vyše 1 000 000)
MoskvaPetrohradNovosibirskJekaterinburgNižný NovgorodSamaraOmskPermVolgogradKazaňČeľabinsk,Rostov nad DonomUfa

Administratívne rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

 
Republiky Ruskej federácie.
Bližšie informácie v hlavnom článku: Administratívne členenie Ruska

Oficiálny názov krajiny – Ruská federácia – napovedá, že nejde o unitárny štát, ale o spojenie rozličných subjektov s väčšou či menšou autonómiou. Od roku 2008 Ruskú federáciu tvorí 83 subjektov, medzi ktorými sú veľké rozdiely nielen čo do rozlohy, počtu obyvateľstva, či životnej úrovne, ale aj čo do miery politickej autonómie.

Najvyšší stupeň samostatnosti v rozhodovaní má 21 republík, ktoré sú zväčša vytvorené na etnickom základe, aj keď podiel ruského obyvateľstva v nich môže byť mimoriadne vysoký. Ako príklad možno uviesť Udmurtskú republiku, kde sú titulárnym národom Udmurti, no tí v celkovom počte obyvateľov republiky predstavovali podľa sčítania obyvateľstva v roku 2002 iba 29,3 %, kým podiel Rusov presahoval 60 %.

Najnižší stupeň autonómie majú autonómne okruhy (celkovo 4) a autonómna oblasť (1), ktoré sú síce subjektami Federácie, ale zároveň tvoria všetky – s výnimkou Čukotského autonómneho okruhu – súčasť iných subjektov Federácie.

Okrem toho Ruskú federáciu tvorí ešte 46 oblastí a 9 krajov. Osobitnými subjektmi sú aj dve najväčšie mestá Moskva a Sankt Peterburg ako tzv. mestá federálneho významu.

Najvyššie funkcie môžu mať v jednotlivých subjektoch federácie rozličné označenia, no s výnimkou republík, kde sa používajú tituly prezident republiky alebo hlava republiky, je to spravidla gubernátor alebo primátor (po ruskyмэр). Novšie sa v rámci úsilia o väčšiu centralizáciu a integráciu krajiny vytvorilo 7 federálnych dištriktov (4 v Európe a 3 v Ázii). Správu dištriktov ustanovuje prezident Ruskej federácie.

Zmeny v roku 2014[upraviť | upraviť zdroj]

Od 18. marca 2014 považuje Ruská federácia za súčasť svojho územia aj polostrov Krym. Na základe tejto zmeny má podľa ruskej ústavy Ruská federácia od 18. marca 2014 85 subjektov federácie. Novými subjektami federácie sú Krymská republika a mesto Sevastopoľ ako mesto federálneho významu. Veľká časť medzinárodného spoločenstva pripojenie Krymu k Rusku na základe referenda neuznáva a Krym je naďalej považovaný za súčasť Ukrajiny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jump up Демография [online]. Федеральная служба государственной статистики, [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. (po rusky)
  2. Jump up https://www.gks.ru/bgd/free/b12_00/IssWWW.exe/Stg/dk09/8-0.htm
  3. Jump up Populačné hodiny
  4. Jump up SITA. Rusko má o dve časové pásma menej. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 28.3.2010 20:50. Dostupné online [cit. 2015-10-22]. ISSN 1335-4418.
  5. Jump up Rozhodnutie vlády Ruskej federácie č. 725 z 31.8.2011 [online]. Moskva : Правительство Российской Федерации, 2011-08-31, [cit. 2012-03-11]. Dostupné online. (rus.)
  6. Jump up Termín государство-продолжатель Союза ССР bol uzákonený 15. júla 1995. Viac zákon N 101-ФЗ «О международных договорах Российской Федерации»
  7. Jump up MMFspráva z apríla 2015
  8. Jump up MSN Encarta, heslo Russia
  9. Jump up Всероссийская перепись населения 2002
  10. Jump up Yakubchuk, A. S., Nikishin, A. M., 2005, Russia. in Selley, R.C., Cocks, L.R.M., Plimer, I.R. (Editori), Encyclopedia of Geology. Elsevier, Amsterdam, s. 456 – 473
  11. Jump up Metelkin, D. V., Vernikovskij, V. A., 2005, Regionaľnaja geologia Rosii (Kratkij kurs lekcii). Novosibirskij Universitet, Novosibirsk, 93 s.
  12. Jump up Demografia,Dostupné online Štatistický úrad Ruskej federácie

Mapy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

04.07.2016 12:27

 

„V této chvíli o tom neuvažuji. Je teď taková hodina pro demagogy, jako jsou Donald Trump a Miloš Zeman. Současná situace jim nahrává, užívají si ji. Nebude to trvat věčně, vlna hysterie a strachu opadne. Ale nyní je jejich hodina. Kdybych nyní kandidoval, pravděpodobně bych získal hlasy lidí rozumně uvažujících a vzdělaných. Ale ti dnes nepředstavují většinu. Abych získal většinu, tak bych asi musel říkat věci, které jsou populistické a které odporují mému svědomí a rozumu. To nikdy dělat nebudu. Dnes si myslím, že daleko více můžu naší zemi prospět na mezinárodní intelektuální scéně. Ta situace se může změnit, ale nepředpokládám, že se změní v následujících dvou letech... Můj hlas bude slyšet, ale myslím, že v současné době nemá šanci získat většinu, protože lidé jsou jako pod drogou. Strach, nenávist, morální atmosféra společnosti a politická kultura se tak zhouply, že rozumné hlasy v tuto chvíli nemají šanci. Nyní je hodina demagogů, ale za nějakou dobu si lidé uvědomí, že jim nic pozitivního nenabízejí a že nemohou žít trvale jen z urážek druhých. Tato vlna opadne. Lidé zase začnou rozumně uvažovat, ale bude to chtít čas,“ řekl tehdy Halík.

 

„Nikdy jsem ani neohlašoval prezidentskou kandidaturu, ani ji neodvolával - už 18 let od chvíle, kdy mne v této souvislosti zmínil prezident (Václav) Havel a kdy se objevuje mé jméno na předních místech anket, tvrdím, že stále vidím víc důvodů proti než pro a že bych kandidoval jen v krajním případě,“ napsal Halík již v reakci na nedávný prezidentův projev na sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu.

„Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli,“ uvedl teolog a filozof, který před dvěma lety obdržel prestižní Templetonovu cenu.

Halík: Na Hrad kandidovat nebudu, je tu málo rozumných lidí

Katolický kněz a teolog Tomáš Halík, který si v létě převezme čestný doktorát na univerzitě Oxford a zařadí se tak mezi prezidenty Tomáše G. Masaryka, Edvarda Beneše nebo Václava Havla, už na úřad hlavy státu nepomýšlí. V rozhovoru pro Právo řekl, že nyní je doba pro demagogy, jako jsou Miloš Zeman nebo kandidát na prezidenta USA Donald Trump.

Profesor Tomáš Halík
 
 

Profesor Tomáš Halík

FOTO: Michal Krumphanzl, ČTK

středa 9. března 2016, 14:58

Před rokem jste řekl, že byste jako kandidát na prezidenta měl co nabídnout. Stále o boji o Hrad uvažujete?

V této chvíli o tom neuvažuji. Je teď taková hodina pro demagogy, jako jsou Donald Trump a Miloš Zeman. Současná situace jim nahrává, užívají si ji. Nebude to trvat věčně, vlna hysterie a strachu opadne. Ale nyní je jejich hodina.

Takže si nedáváte šanci?

Kdybych nyní kandidoval, pravděpodobně bych získal hlasy lidí rozumně uvažujících a vzdělaných. Ale ti dnes nepředstavují většinu. Abych získal většinu, tak bych asi musel říkat věci, které jsou populistické a které odporují mému svědomí a rozumu. To nikdy dělat nebudu. Dnes si myslím, že daleko více můžu naší zemi prospět na mezinárodní intelektuální scéně. Ta situace se může změnit, ale nepředpokládám, že se změní v následujících dvou letech.

Není ale chyba vyklízet pole lidem, o kterých říkáte, že se vezou na vlně hysterie a strachu?

Já se nezříkám mediální pozornosti, stále komentuji, stále je slyšet můj hlas. Přednáším. Samozřejmě že za to čelím nenávisti a osobním útokům, ale toho já se nebojím. Můj hlas bude slyšet, ale myslím, že v současné době nemá šanci získat většinu, protože lidé jsou jako pod drogou. Strach, nenávist, morální atmosféra společnosti a politická kultura se tak zhouply, že rozumné hlasy v tuto chvíli nemají šanci. Nyní je hodina demagogů, ale za nějakou dobu si lidé uvědomí, že jim nic pozitivního nenabízejí a že nemohou žít trvale jen z urážek druhých. Tato vlna opadne. Lidé zase začnou rozumně uvažovat, ale bude to chtít čas.

Co jako duchovní říkáte na kritiku islámu a strach z uprchlíků, který dnes společnost štěpí asi nejvíce?

Já se snažím ukázat, že je nutné velmi pečlivě rozlišovat mezi islámem a džihádistickým radikalismem. Dvě skupiny jsou nebezpečné: džihádisté, kteří by chtěli vyvolat válku mezi liberálním Západem a islámským světem. Tomu se snaží říci, že Západ nenávidí islám jako takový. Ale my nejsme nepřáteli islámu, nýbrž džihádistů. Té propagandě islamistů nahrává druhá skupina – lidé na Západě, kteří nerozlišují mezi džihádisty a islámem. Jde o velký ideový zápas, o myšlení celé miliardy muslimů na celém světě. Aby nebyli zatlačeni urážkami islámu na stranu islamistů.

Kdy tahle atmosféra podle vás pomine?

Morální atmosféru v zemi se vždy snadno podaří zkazit, ale napravit ji trvá dlouho. Já jsem optimista, za nějakou dobu se situace změní.

www.novinky.cz/domaci/397172-halik-na-hrad-kandidovat-nebudu-je-tu-malo-rozumnych-lidi.html

01.06.2016 14:46

Modlitba za svätorečenie bl. Zdenky

Otče, ty si obdaroval bl. Zdenku svetlom a mocou Ducha Svätého a dal jej milosť, aby podľa príkladu Ježiša Krista viedla kresťanský a rehoľný život až po hrdinskú mučenícku smrť. Prosíme ťa, udeľ nám milosť ..., o ktorú prosíme na jej príhovor v nádeji, že ju Cirkev čoskoro pripočíta k tvojim svätým. Daj zároveň, aby sa pre ľudí našich čias stala vzorom presvedčivého kresťanského života a veľkej úcty k sviatosti kňazstva. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

S cirkevným schválením Arcibiskupského úradu v Trnave, dňa 28. mája 2014, č.: 3804/14

www.zdenka.sk/sk/modlitby-tlacove-spravy-top-spravy/modlitby/modlitba-za-svatorecenie-bl-zdenky

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Kontakt