Blog

20.09.2015 22:35
https://i.ytimg.com/vi/IALjCTgFp2I/maxresdefault.jpg
www.youtube.com/watch?v=IALjCTgFp2I
Zverejnené: 21. 9. 2013

Dňa 28.8.2013 sa uskutočnilo výberové konanie na pozíciu viceprezident Finančnej správy. Konalo sa v oblúkovej zasadačke Daňového úradu Bratislava. Zdá sa, že Meager nie je jediná, ktorá oblúkovou zasadačkou prešla :-)
Článok: https://www.ginn.pro/news/dana-meager-...
Predseda komisie bol František Imrecze a členovia komisie boli Daniel Čech, Iveta Hodásová. Tieto osoby sa do štátnej správy dostali rovnakým podvodom ako teraz Dana Meager - je to tragédia, či komédia?
Finančná správa vytrvalo odmieta oznámiť podrobnosti. Mená ďalších uchádzačov nechce zverejniť!
Dana Meager sa výsledok výberového konania dozvedela okamžite po konkurze, t.j. v deň jeho konania - 28.8.2013.
Verejný záujem je poškodený! Verejnosť oklamaná!
Výberové konania sú hrané divadlo! Zákon je účelový a zneužíva sa roky. Dokedy to budeme trpieť? Dokedy sa necháme beztrestne podvádzať? Už niet na čo čakať! Spojme sa proti tomuto podvodu, ktorý sme celý zdokumentovali a žiadajme potrestanie vinníkov!
----------------------
Podvod s výberovým konaním na viceprezidenta Finančnej správy! Výberové konanie bolo len divadlo pre ľudí - víťaza sme poznali už vopred - je ňou Dana Meager, ktorá predtým pracovala 9 rokov na vysokom poste v SPP. Môže jej nomínácia súvisieť so súčasnou kauzou v SPP? Kto je Meager a kto a prečo ju tam chce udržať? Bol porušený zákon. Prečo je všetko okolo jej osoby super tajné? Pre FS už pracuje 6 mesiacov, no ani jej podriadení ju nepoznajú. Kto je v skutočnosti Dana Meager?
------------------------
Séria: Gorila, Megalodon, 2013, Slovensko

 

20.09.2015 22:28
https://i.ytimg.com/vi/u4wOQ37n4_s/maxresdefault.jpg
www.youtube.com/watch?v=u4wOQ37n4_s
Zverejnené: 31. 8. 2013

Celý článok je tu: https://www.ginn.pro/news/dana-meager-...
Dňa 28.8.2013 sa uskutoční výberové konanie na pozíciu "viceprezident Finančnej správy". V súčasnosti túto funkciu zastáva Dana Meager, ktorá bola prijatá do pracovného pomeru dňa 1.3.2013 - iba jeden deň potom, ako si podala žiadosť o prijatie do zamestnania. Záhadným spôsobom ju predstavitelia Finančnej správy dokázali odskúšať, preveriť jej odborné a pracovné schopnosti a zistiť bezpečnostné riziká za menej ako 24 hodín a na doporučenie Prezidenta Finančnej správy Františka Imrecze ju Minister financií Peter Kažimír vymenoval do funkcie.
Na otázky ku spôsobu svojho prijatia do funkcie s nami už viac ako 2 mesiace odmieta komunikovať. Najprv nás chcela prijať, potom zavolala sekretárka, že stretnutie sa odloží a odvtedy sa už nikto nikdy neozval. Takto sa správa viceprezident finančnej správy?
----------------------------------------­-------------------
Výberové konanie sa uskutoční 28.8.2013 - pozývame Vás
GINN dlhodobo poukazuje na zneužívanie zákona o štátnej službe. Teraz máte jedinečnú príležitosť vidieť tento postup v reálnej situáci na úrade.
---------------
Fanúšikov GINN sme pozvali do budovy Daňového úradu na Ševčenkovu ulicu 32 v Bratislave, kde sa dňa 28.8.2013 o 9h mal uskutočniť výber viceprezidenta finančnej správy. Zúčastní sa ho osobne aj Dana Meager - dočasna viceprezidentka - a predpokladáme, že bude aj úspešná - tak ako to popisujeme.
--------------------------
Verejná pozvánka na konkurz 28.8.2013 bola tu https://www.facebook.com/events/55971...
--------------------------
Na verejnú pozvánku prišiel Ruolf Vaský a Michal Mašek. Ďakujeme... Pozvánky na tieto akcie pravidelne zverejňujeme na Facebooku https://www.facebook.com/ginn.pro a môže prísť ktokoľvek.
--------------------------
Hovorkyňa Finančnej správy: Patrícia Macíková, Dana Meager
--------------------------
Séria: Gorila, Megalodon, Slovensko, Slovakia, 2013

 

27.08.2015 00:11

Vrah exmanželky Milan Dz. († 57) bol obžalovaný z dvoch trestných činov, napriek tomu behal po slobode. V súdnom spise je napísané, že svoju rodinu šikanoval od roku 1999. Spoza mreží sa v roku 2009 vykúpil piatimi tisíckami eur, v pondelok samopalom naplnil svoju hrozbu.

Sudkyňa Halvoňová:
Prepustila
Milana z väzby
na slobodu
na kauciu
5 000 eur.

Sudkyňa Halvoňová: Prepustila Milana z väzby na slobodu na kauciu 5 000 eur.

Autor: IVAN MEGO

Exmanžel Zuzany Dz. bol obžalovaný z týrania blízkej a zverenej osoby a nebezpečného vyhrážania. To v pondelok na Banšelovej ulici naplnil doslova. Milan svoju ex popravil výstrelom zo samopalu. Tragédii predchádzali roky hrôzy. Píše sa o tom aj v samotnom súdnom spise, ktorého časť má denník PLUS Jeden deň k dispozícii.

„Skutok mal byť spáchaný od druhej polovice roku 1999 až do 31. 5. 2009 tak, že svoju manželku Zuzanu Dz. fyzicky napádal. Opakovane ju udieral päsťou, ťahal za vlasy po podlahe, udieral ju o stenu, pričom ju chytal pod krk, vulgárne jej nadával a ponižoval, vyhrážal sa jej, že ju zabije, prikladal jej pod krk nôž. Obdobným spôsobom sa mal správať aj voči deťom, mieril na poškodenú pištoľou a prikladal ju k tvári, pričom došlo k výstrelu.“

Čítajte viac:

Milan na ulici popravil svoju exmanželku Zuzanu: Pozrel jej do tváre a vystrelil

Stačilo mu 5 000 eur

Milana pre obavu z pokračovania v páchaní v trestnej činnosti posadili do vyšetrovacej väzby. Sudkyňa Iveta Halvoňová však po piatich mesiacoch prepustila Milana na slobodu za peňažnú záruku 5 000 eur. Halvoňovej meno figurovalo aj v kauze Tomáša Práznovského.

Ten údajne plánoval jej likvidáciu za jeho vzatie do väzby, čo sa neskôr nepreukázalo. Po prepustení na slobodu pokračoval Milan vo svojom hroznom vyčíňaní. Vo februári minulého roku hrozil smrťou Zuzane aj svojmu synovi. „Cez otvorené okno auta hrozil zabitím, obom povedal, že skapú a rukou si prešiel popod krk, naznačujúc, že ich podreže,“ informoval hovorca bratislavského súdu Pavol Adamčiak.

Zaujímavosťou je, že hrozba sa odohrala na ulici, kde len pred pár dňami Zuzanu zastrelil. Na vedľajšej ulici potom zastrelil aj sám seba.

www.pluska.sk/krimi/domace-krimi/milan-popravil-exmanzelku-po-13-rokoch-trapenia.html

26.08.2015 13:54

Domáci kontrolóri urobili audit IT zákaziek platených z eurofondov a navrhli korekcie v sume 93 miliónov eur.

Minister dopravy Ján Počiatek. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister dopravy Ján Počiatek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákazka na elektronické občianske preukazy, ktorú zadával minister vnútra Robert Kaliňák ešte za prvej Ficovej vlády, je len jedným z príkladov IT tendrov, pri ktorých kontrolóri zistili chyby vo verejnom obstarávaní. Ďalšou je elektronizácia zdravotníctva či informačný systém pre finančnú správu. Pochybenia v obstarávaní sú také vážne, že nám Brusel podľa všetkého nepreplatí veľkú sumu z eurofondov.

Akú veľkú, predznamenáva materiál, ktorým sa nedávno zaoberala vláda. Niektoré IT zákazky financované z eurofondov, ktoré prešli kontrolou, mali také vážne chyby, že im národní kontrolóri, až na pár výnimiek, navrhli korekcie vo výške 25 percent.

Ako chybné vyhodnotili 22 zákaziek, teda zhruba pätinu z kontrolovaných obstarávaní. Hodnota korekcií je dokopy 92,6 milióna eur. Takú sumu nám podľa všetkého Brusel nepreplatí.

Takmer všetky verejné obstarávania, ktoré boli chybné, sa robili za prvej Ficovej vlády. Vtedy malo operačný program Informatizácia spoločnosti pod sebou ministerstvo financií, ktoré viedol Ján Počiatek.

Materiál, o ktorom rokovala vláda, vypracoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Vychádzal v ňom z údajov, ktoré mu zaslali jednotlivé riadiace orgány. V prípade operačného programu Informatizácia spoločnosti je to už dnes Úrad vlády. IT zákazky nie sú v materiáli jasne označené, pri každej je uvedené číslo, pod ktorým bol vypísaný tender uvedený vo vestníku.

„Vo všetkých prípadoch korekcia nie je definitívna, zistenie je evidované ako podozrenie z nezrovnalosti, riadiaci orgán požiadal ÚVO o potvrdenie, resp. vyvrátenie zistených pochybení,“ uviedol pred pár dňami pre Denník N Tlačový odbor Úradu vlády.

O aké zistenia v IT zákazkách platených z eurofondov ide? 

  • Najčastejšie bol porušený princíp nediskriminácie uchádzačov. Napríklad firma mala preukázať obrat za posledné tri roky bez ohľadu na vznik spoločnosti. Alebo mala preukázať stanovený obrat za každý rok zvlášť.
  • Ministerstvo zdravotníctva napríklad žiadalo predloženie dvoch zmlúv uskutočnených pre toto ministerstvo, v rámci ktorých by boli spracovávané údaje o minimálne dvoch miliónoch pacientov od minimálne 5000 poskytovateľov v počte aspoň 50-tisíc podaní mesačne. Ministerstvo financií si pri IT systéme pre daniarov určilo požiadavku, že uchádzač má predložiť minimálne štyri úspešne splnené zmluvy zrealizované v štátnej správe, predmetom ktorých bolo poskytnutie integrovaného systému pre správu verejných financií.
  • Nie všetci uchádzači dostali vysvetlenie k podmienkam účasti vo verejnom obstarávaní.
  • Niekedy sa líšil opis predmetu zákazky v oznámení o vyhlásení obstarávania, v súťažných podkladoch, v ponukách a v zmluve.
  • Neprimerané požiadavky na účasť expertov – napríklad referencie len za tri predchádzajúce roky, požiadavky na publikačnú činnosť, 10-ročnú prax a podobne. V prípade informačného systému pre daniarov bola požiadavka na expertov, ktorí majú skúsenosti z oblasti finančnej správy a legislatívneho prostredia EÚ, resp. správy verejných financií.
  • Súťažné podmienky neobsahovali obchodné podmienky, a tým nebolo možné hodnotiť ponuky rovnako a ďalšie nezrovnalosti.

„Európska komisia zatiaľ oficiálne nedostala Správu o výsledkoch kontrol a auditov v oblasti verejného obstarávania, takže k finančným korekciám parciálnym ani celkovým sa nemôže vyjadriť,“ hovorí Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Už dnes je jasné, že Slovensko nestihne dočerpať všetky eurofondy v rámci programového obdobia 2007 až 2013. Otázka je, či to bude miliarda, 1,5 miliardy alebo dve miliardy. Niektorí odborníci odhadujú korekcie za všetky operačné programy vo výške 500 miliónov eur. Problémom nedočerpania eurofondov sa chce zaoberať aj finančný parlamentný výbor.

Navyše, Operačný program Informatizácia spoločnosti je jedným z piatich operačných programov, ktoré nám Brusel stále neodblokoval. „Čaká sa pri nich na realizáciu nápravných opatrení, najmä čo sa týka zlepšenia systémov kontroly a uplatňovania finančných korekcií,“ povedal Králik.

 

Pozrite si obstarávania, kde domáci kontrolóri navrhli najvyššie korekcie:

Ministerstvo zdravotníctva: Národný projekt „Elektronické služby zdravotníctva” (Elektronicky by sa mali predpisovať lieky, pacienti by mali mať elektronickú zdravotnú knižku. Doteraz to však nefunguje. Prípravy na zavedenie sa začali v roku 2008. Pôvodne bol plán začať v roku 2013.)

dennikn.sk/121053/za-chyby-v-it-tendroch-za-pociatka-zaplatime-100-milionov-eur/

25.08.2015 22:58
https://i1.wp.com/slovensko.co.uk/wp-content/uploads/2015/08/NjH11zDppys.jpg?fit=1024%2C1024
www.youtube.com/watch?v=NjH11zDppys
Zverejnené: 22. 8. 2015

Tu je zaznam celehého súdneho procesu zo dňa 18. Augusta 2015 - uskutočnilo druhé súdne pojednávanie v kauze Poškodený Ján Počiatek versus Obžalovaný Martin Daňo.
------------
Upozornenie: Toto je upravená verzia videa, ktoré sme publikovali pred 12 hodinami (obsahovalo 20 minútovú pasáž, ktorá sa opakovala) - pôvodné video a komentre je tu: https://www.youtube.com/watch?v=idXA6...
-------------
Minister sa cíti byť poškodeny výzvou novinára, aby podstúpil drogový test - bol podozrivý že užíva omamné a psychotropné látky. Počiatek si myslel, že sa jedná o kokaín. Pojednávanie vedie Sudkyňa JUDr. Iveta Halvoňová. Daňo je obžalovaný za ohováranie, že minister berie drogy. Vypovedať prišiel osobne poškodený a stalo sa nepredívané. Deň predtým sme kvoli zvýšenú záujmu verejnosti informovali súd, že by bolo v zmysle zasadacieho poriadku vhodné zabezpečiť väčšiu miestnosť. Pôvodne naplánovaná miestnosť mala kapacitu iba 56 ľudí - prihlásených bolo cez 100. Súd "vyhovel" - ráno zmenil pojednávaciu miestnosť - ale naopak! Z väčšej miestnosti presunul pojednávanie do tej najmenšje - s kapacitou iba 16 ľudí - verejnosť a zákon je vraj dodržaný aj tak. Sudkyňa nepovolila ani zvukový prenos, aby mohli ďalší záujemci a fanúšikovia portálu GINN a Martina Daňa počúvať prenos online tak ako to umožňuje zákon!
-----
Sudkyňa Iveta Havloňová je známa tým, že v sále používa zvýšený ton hlasu. Jej rukamiuž prešli také osobnosti ako Ivan Lexa, Ján Cuper či Robo Beňo. Lexa si raz dokonca po jej hlasitom výstupe vyžiadal prestávku.
Ani na pojednávaní s Počiatkom tomu nebolo inak. Ešte pred začatím pojednávania - ako sa verejnosť usádzala na miesta - zvýšeným hlasom upozorňovala verejnosť čo sa smie a nie.... Zakázala sa dokonca aj usmievať a prikázala aby sa vypli kamery. Umožnila nahrávať zvuk, ale zvukový prenos bez odôvodnenia zakázala. Rovnako zakázala fotiť prokurátora a to aj mimo pojednávacej miestnosti - pritom takýto zákaz môže platiť len na špeciálneho prokurátora - nie bežného okresného.
§253 Zákona č. 301/2005 Z.z. • Trestný poriadok: (4) Ak tento zákon neustanovuje inak, z priebehu hlavného pojednávania môžu fyzické osoby a právnické osoby vyhotovovať zvukový záznam a so súhlasom predsedu senátu aj zvukový prenos....Vyhotovovanie obrazových záznamov alebo obrazovozvukových záznamov z hlavného pojednávania nie je prípustné
----
GINN podporujú občania https://www.ginn.press/podpora
----
Účinkovali: Matej Blaško, Rudolf Vaský, Badduci Legal, Alexandra Čižmáriková, Martin Čižmárik,
Ďalšie kľúčové slová: megalodon, gorila, nakrúcanie, politika, vláda, parlament, SMER-SD, demokracia, totalita, smrť, genocída, národ, Panasonic HX-A500, Canon VIXIA/LEGRIA HF-G25, súdna sieň
Produkcia: GINN a Martin Daňo © 2015
Séria: Gorila, Megalodon, Slovensko, Slovakia, 2015

 

18.08.2015 13:35

https://postoy.sk/sites/default/files/minas.jpg

„Veríme, že vytvoríme nielen najlepšiu turistickú atrakciu na planéte, ale tiež jedinečné miesto pre život a prácu,“ uviedol tím fanúšikov J.R.R. Tolkiena. Súčasťou komplexu majú byť byty a ubytovacie zariadenia rôznych kategórií ako aj komerčné centrá.

postoy.sk/content/chcu-postavit-mesto-z-pana-prstenov-hladaju-miliardy

https://www.kolegium.org/wp-content/uploads/2014/01/pavol-rabara.jpg

Postoy.sk a Pavol Rábara ( na obr.) mediálne propagujú okultný film a novodobú akciu, aj keď sa to spája s bielou mágiou. Liberalizmus, ktorý vnášajú do Cirkvi je ovocím ich svojvôle.

 

18.08.2015 13:18

Večerná silueta Istanbulu - Modrá mešita - EPA

17/08/2015 16:40
 
 

Vatikán/Turecko 17. augusta – Aby katolíci a moslimovia spoločne pracovali na záchrane stvorenstva – toto prianie vyjadril kardinál Peter Turkson, predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj, v posolstve zaslanom na Islamské sympózium o klimatických zmenách. Organizátormi dvojdňového podujatia, ktoré sa dnes začalo v Istanbule sú svetová moslimská humanitárna organizácia „Islamic Relief Worldwide“, Islamské fórum pre ekológiu a vedy o životnom prostredí a náboženská ekologická organizácia „GreenFaith“.

Ako v posolstve píše kardinál Turkson, odvolávajúc sa na encykliku pápeža Františka Laudato si´, „vo svetle našej viery musíme pozmeniť predstavu o našom úsilí o starostlivosť o «spoločný dom», o túto našu planétu, o Zem“, lebo „nestačí len navrhovať technické riešenia «neschopné vyriešiť ťažké problémy sveta, ak ľudstvo stratí svoje smerovanie».“

„Veľkou motiváciou, ktorá spája kresťanov, moslimov a mnohých ďalších, je pevná viera v Boha: tá nás pobáda k starostlivosti o úžasné dary, ktoré Boh doprial nám, a aj budúcim generáciám“, uvádza ďalej v posolstve kardinál Turkson, pričom dodáva: „Naše konanie bude istotne účinnejšie, ak my veriaci rozličných náboženských spoločenstiev nájdeme spôsob ako pracovať spoločne, v duchu solidarity“.

Zajtra 18. augusta sa na záver spomínaného podujatia očakáva publikovanie vyhlásenia s názvom „Islamská deklarácia o klimatických zmenách“. Dokument bude vyzývať 1,6 miliardy moslimov po celom svete k aktivite v oblasti ochrany životného prostredia a bude kľúčovou výzvou s ohľadom na COP21 – medzinárodnú konferenciu o klimatických zmenách, ktorá sa uskutoční v Paríži v decembri tohto roka. -zk- 

16.08.2015 22:15

Rozhovor s Emiliou Hrabovec

Ako je to s odlukou cirkvi od štátu?
Musíme najskôr definovať, čo rozumieme pod odlukou. Rozlíšenie, v istom zmysle aj odluka, medzi oblasťou duchovnou a štátnou, verejnou, politickou, je element, ktorý je eminentne kresťanský. Ktorý charakterizoval kresťanstvo od jeho počiatkov. Žiaden iný nábožensko-politický systém, či predkresťanský, alebo súčasný, takúto dištinkciu medzi sférou náboženskou na jednej strane a politickou na druhej nepozná. Islam to napríklad nepozná. Je to výsostne a výlučne kresťanská dištinkcia. Preto iba v štátoch s kresťanskou tradíciou sa môže otvoriť otázka odluky.

Čo rozumieme pod pojmom odluky?
Treba definovať, či ide o separáciu oboch sfér, ktoré sú autonómne v plnení svojich úloh, alebo ide o situáciu, kde štát rešpektuje, že štát môže byť laický, odlúčený od cirkvi, ale nemôže to byť spoločnosť. Tú totiž tvoria ľudia veriaci aj neveriaci. Spoločnosti nemôže byť zvonku nanútený laicistický model separácie. Štát, jeho úradníci, systém, zákony, ale nie spoločnosť. Tento problém otvorili vo Francúzsku, ktorá je najklasickejšia európska rozluková krajina. Otázkou však zostáva, či je táto rozluka iba vo vzťahu k štátu a štátnym inštitúciám, alebo sa má týkať aj spoločnosti. Neutralita štátu je vnímaná ako požiadavka na to, aby umožnila koexistenciu kultúrne a konfesionálne pluralitnej spoločnosti, čo je správne. Alebo je vnímaná absolutizovane, teda tak, že prakticky zabraňuje akémukoľvek rešpektu a úcte voči náboženským presvedčeniam jeho občanov. Tie sú úplne vylúčené z vonkajšej sféry, ktorá je vnímaná tak široko, že zasahuje všetko, čo prekračuje najintímnejšiu sféru ľudského svedomia. To by už potom nebola legitímna neutralita, ale to je jej pravý opak, bojovný laicizmus.

www.webnoviny.sk/ostatne/clanok/741691-cirkev-zozne-potlesk-ked-sa-dotyka-socialnej-spravodlivosti/

12.08.2015 01:12

https://img.blesk.cz/img/1/normal620/1051492-img-kaddafi-libye.jpg

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl po dopadení ve čtvrtek zastřelen zblízka povstalci, poté co byl zbit. Prozatímní premiér země Mahmúd Džibríl tvrdí, že po dopadení žil, ale zemřel, když byl zasažen do hlavy. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International požaduje prošetření smrti plukovníka stejně jako OSN. Vláda ale popírá, že by šlo o exekuci.

Video

Video

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ještě živého Muammara Kaddáfího po jeho dopadení

zdroj: Reuters

Anketa

Má Libye po smrti Kaddáfího šanci na demokratizaci?

Celkem hlasovalo 55053 čtenářů.

pátek 21. října 2011, 7:43 - Tripolis
(Aktualizováno: pátek 21. října 2011, 12:42 )

Kaddáfího tělo bylo podle deníku The New York Times v noci na pátek vystavováno v Misurátě, aby se místní mohli přesvědčit, že diktátor je po smrti. Pohřben nebude rychle, jak se původně uvádělo, tedy ještě v pátek, jak si žádá islám. Bude odložen o několik dní. Zatím se hledá vhodné místo.

"Řekl jsem, aby zůstal několik dní v lednici, aby bylo jisté, že každý ví, že je po smrti," řekl ministr pro ropný průmysl Alí Tarhúní.

V sobotu pak bude oficiálně vyhlášeno osvobození Libye.

Video

 

Povstalci se fotí s Kaddáfího mrtvým tělem a slaví. Zdroj: Reuters

Už ve čtvrtek se objevily zprávy, že Kaddáfího zastřelili bojovníci Přechodné národní rady. Prý se pokusil utéct, což ale u zraněného člověka není příliš pravděpodobné. Podle patologa Michaela Badena, kterého cituje The New York Times, však stopy po kulkách na Kaddáfího hlavě ukazují spíše na to, že byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Tomu by odpovídalo i tvrzení jednoho z činitelů NTC, který pod podmínkou anonymity Reuters řekl, že Kaddáfí byl povstalci krutě zbit a pak zastřelen.

Video, které zveřejnila Al-Džazíra, ukazuje, že Kaddáfí byl vlečen ulicemi. Není ale jasné, zda v té době ještě žil. Rozhodně to ale nevypadá, že byl okamžitě odvezen do nemocnice.

Zraněný libyjský vůdce Muammar Kaddáfí po svém zadržení

 Muammar Kaddáfí ve videozáběrech krátce před smrtí

FOTO: ČTK/AP

Oficiální verze smrti

Džibríl uvedl, že Kaddáfí byl zajat živý. Zahynul podle něj ale v přestřelce, která propukla mezi vojáky povstalecké Národní přechodné rady a bojovníky věrnými Kaddáfímu. Premiér dodal, že byl zasažen do hlavy a zemřel dříve, než se jej podařilo dopravit do nemocnice. [celá zpráva]

Původně se ale uvádělo, že byl zajat a byl zraněn jen na nohou.

Video

 

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry dopadeného Muammara Kaddáfího. Zdroj: Reuters

Džibríl oznámil, že podle pitevní zprávy a forenzní expertízy zemřel plukovník na střelná zranění, která utrpěl po svém dopadení: „Když se auto rozjelo, dostalo se do přestřelky mezi revolucionáři a Kaddáfího silami, ve které byl zasažen střelou do hlavy. Forenzní lékař nebyl schopen říci, zda kulka pocházela od revolucionářů nebo od Kaddáfího sil.“

Tělo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího

Tělo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího

FOTO: Thaier Al-Sudani, Reuters

Útěk na poslední chvíli

Podle agentury Reuters se Kaddáfí ve čtvrtek před rozbřeskem pokusil v koloně několika desítek vozidel uprchnout z obklíčeného města, jenže kolonu asi v 08:30 SELČ zasáhly rakety vypálené z letadel NATO. Na místě útoku francouzského stroje vzdáleném tři kilometry na západ od Syrty zůstalo po zásahu na silnici asi 15 spálených automobilů s automatickými zbraněmi. Uvnitř vozů a okolo nich bylo asi 50 těl.

Video

 

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci dobyli Syrtu. Zdroj: Reuters

Jeden z Kaddáfího osobních strážců televizi Al-Arabíja řekl, že se kolona po útoku rozdělila do skupin, z nichž každá se vydala jinudy. Bývalý libyjský diktátor se podle bojovníků povstalecké Přechodné národní rady (NTC) spolu s několika svými muži ukryl do kanalizačního potrubí, kde je obklíčili protivníci.

Zraněný libyjský vůdce Muammar Kaddáfí po svém zadržení

Kaddáfí byl před smrtí postřelen.

FOTO: ČTK/AP

"Jeden z Kaddáfího mužů vyšel ven s puškou nad hlavou a volal, že se vzdává, ale hned, jak uviděl můj obličej, začal na mě střílet," vyprávěl jeden z bojovníků NTC, podle něhož pak Kaddáfí musel nařídit zastavení palby. "Můj pán je tady, můj pán je tady. Muammar Kaddáfí je tady a je zraněn," křičel prý Kaddáfího věrný.

"Šli jsme dovnitř a vytáhli Kaddáfího. Říkal: 'Co se děje? Co se děje?'. Pak jsme ho vzali a dali do auta." Když bojovníci Kaddáfího dopadli, byl prý již zraněn na noze a na zádech.

Lidé si fotografují zabitého syna Muammara Kaddáfího Mutasíma.

Lidé si fotografují zabitého syna Muammara Kaddáfího Mutasíma.

FOTO: Thaier Al-Sudani, Reuters

Kvůli podivným okolnostem Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva žádá vyšetření smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Čtvrteční záběry s Kaddáfím označil mluvčí úřadu Rupert Colville za zneklidňující.

"Okolnosti včerejší (čtvrteční) Kaddáfího smrti nejsou jasné. Domníváme se, že je zapotřebí je vyšetřit," řekl Colville. Ke zveřejněným záběrům z mobilních telefonů řekl: "Když si je dáte dohromady, jsou zneklidňující."

Se stejným požadavkem už přišla Amnesty International.

Smrt synů

Podobně nejasné okolnosti provázejí dopadení Kaddáfího syna Sajfa Isláma, který s otcem zůstával v Syrtě do posledních okamžiků. Nejprve ministr spravedlnosti Mohammad Alagi řekl, že byl dopaden a s poraněním nohou odvezen do nemocnice v Misurátě, pak ale libyjská televize uvedla, že je mrtvý stejně jako jeho bratr Mutasím.

Ten byl zastřelen, protože se bránil zajetí. [celá zpráva]

Kampaň NATO končí

Letecká kampaň NATO, která významně napomohla Kaddáfího pádu, se tak chýlí ke konci. Očekává se, že ji aliance záhy ukončí. Francie v pátek uvedla, že operace NATO v Libyi může být považována za ukončenou.

"Myslím si, že můžeme říci, že vojenská operace je skončena,“ řekl francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. „Celé teritorium Libye je pod kontrolou Národní přechodné rady.“

V Bruselu se podle SkyNews setkají ministři obrany států NATO. Britský ministr zahraničí William Hague ale uvedl, že před ukončením leteckých operací je nutné se ujistit, že v Libyi nezůstávají žádné kapsy odporu a že už Kaddáfího muži nepředstavují hrozbu pro civilisty.

www.novinky.cz/zahranicni/svet/248118-kaddafiho-zajali-jeste-ziveho-pak-ho-zrejme-zlyncovali-a-zastrelili.html

12.08.2015 01:05

Počas pondelkových protestov proti režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v líbyjskom hlavnom meste Tripolis prišlo o život pravdepodobne až viac ako 60 ľudí.

Líbya, stíhačky, vojak, Malta, lietadlá
Dvaja líbyjskí plukovníci pristáli s vojenskými stíhačkami na Malte a požiadali o azyl, po tom ako dostali príkaz na bombardovanie protestujúcich v Tripolise.
Autor:

S odvolaním sa na očitých svedkov o tom informovala televízna stanica al-Džazíra. Viaceré zdroje pre ňu potvrdili aj predošlé dohady, že demonštrantom sa podarilo prevziať kontrolu nad niektorými mestami v krajine vrátane druhého najväčšieho Bengází.

Masové demonštrácie v Tripolise podľa al-Džazíry poznačili krvavé zrážky medzi protestujúcimi a bezpečnostnými zložkami. Ahmed Elgazir, ktorý pracuje pre ľudskoprávnu spoločnosť Líbyjské tlačové centrum (LNC), pre stanicu uviedol, že policajti demonštrantov v Tripolise „masakrujú“.

Voči nespokojným obyvateľom tam údajne zasahuje aj líbyjské vojenské letectvo, ktoré do davu strieľa ostrú muníciu. Informácie je však ťažké overiť, keďže úrady bránia novinárom v pokrývaní udalostí a v krajine nefunguje internetové pripojenie. Štátna televízia navyše vysiela len provládnu propagandu.

Plukovníci dostali príkaz bombardovať mes­to

Televízia Al-Arabíja s odvolaním sa na svedkov a bez ďalších podrobností uviedla, že pri zrážkach v Tripolise prišlo v pondelok o život najmenej 160 ľudí.

„To, čoho sme dnes svedkami, je nepredstaviteľné. Vojenské lietadlá a helikoptéry bombardujú jednu oblasť za druhou bez rozdielu. Je tu mnoho mŕtvych,“ povedal arabskej televízii v priamom prenose jeden z obyvateľov Tripolisu. Na otázku, či bombardovanie pokračuje, odpovedal, že áno. „Ktokoľvek sa pohne, aj keď je vo svojom aute, toho zasiahnu,“ povedal tiež.

Dvaja líbyjskí plukovníci, ktorí pristáli s vojenskými stíhačkami na Malte a požiadali o azyl, podľa činiteľa maltskej vlády vypovedali, že dostali príkaz na bombardovanie protestujúcich. Ďalší obyvatelia líbyjského hlavného mesta, ale zatiaľ správy o bombardovaní nepotvrdili. Dvaja z nich len povedali, že je počuť občasnú streľbu.

Krajiny začali evakuovať svojich občanov

Veľká Británia v pondelok kvôli násilným zákrokom proti demonštrantom predvolala líbyjského diplomata a podľa šéfa britskej diplomacie Williama Hagua zvažuje evakuáciu svojich občanov z krajiny.

Líbyjské úrady Hague vyzval k ochrane ľudských práv a základných slobôd. Británia žiada okamžité ukončenie násilností a úplné vyšetrenie udalostí v druhom najväčšom líbyjskom meste Benghází, ktoré bolo doteraz hlavným strediskom odboja. Britské ministerstvo zahraničia potom podľa agentúry Reuters vyzvalo k odchodu z krajiny príbuzných zamestnancov britského veľvyslanectva v Líbyi.

Evakuáciu svojich občanov z Líbye začali pripravovať ďalšie európske krajiny ako Rakúsko, Srbsko a Portugalsko. Mnohé európske štáty na aktuálnu situáciu zareagovali vydaním výstrahy pre turistov a cestujúcich, ktorých vyzývajú, aby sa severoafrickej krajine vyhli.

Ako pre tlačovú agentúru AFP uviedol hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Peter Launsky-Tieffenthal, vláda v pondelok popoludní plánovala do Tripolisu vyslať vojenské lietadlo z maltskej Valletty, ktoré môžu využiť Rakúšania ako aj občania iných krajín EÚ. Rakúska vláda sa tak podľa neho rozhodla vzhľadom na plnú vyťaženosť pravidelnej leteckej linky z Tripolisu do Viedne.

Svojich zamestnancov začal sťahovať rakúsky energetický koncern OMV, taliansky výrobca vojenskej techniky Finmeccanica, nórska ropná spoločnosť Statoil alebo petrolejársky gigant British Petroleum. Medzi ďalšie zahraničné podniky, ktoré sťahujú svoj personál, patria Ruské železnice (RŽD) realizujúce projekt vysokorýchlostnej trate spájajúcej 550 kilometrov vzdialené mestá Bengází a Surt. Útoky na svoje záujmy, konkrétne stavby alebo sídla spoločností, oznámila Južná Kórea a Turecko. Sledovať dianie v krajine podľa AFP odporučil svojim podnikateľom tiež Peking.

Proti režimu Kaddáfího sa protestuje aj pred líbyjskou
ambasádou v Londýne.
Proti režimu Kaddáfího sa protestuje aj pred líbyjskou ambasádou v Londýne.
Autor: Reuters

Portugalská vláda do krajiny vyšle lietadlo na evakuáciu svojich občanov a ďalších Európanov. Lietadlo má vraj do Tripolisu doraziť za niekoľko hodín. Od nedele Líbyu podľa tuniskej štátnej agentúry opustilo 2300 Tunisanov. K ukončeniu násilností v krajine v pondelok vyzval vodca Ligy arabských štátov Amr Músa. Podľa egyptskej tlačovej agentúry MENA požiadavky zmeny arabského ľudu označil za legitímnu a vyzval na ukončenie krviprelievania.

Zatiaľ žiadny zo Slovákov v Líbyi nepožiadal slovenské veľvyslanectvo v Tripolise o pomoc pri opustení krajiny. Rezort diplomacie vie o 25 Slovákoch, no toto číslo môže byť aj vyššie. „Všetci občania SR, o ktorých vieme, sú v poriadku,“ povedal hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. „Slovensko bude pri evakuácii slovenských občanov využívať prepravné kapacity našich partnerov,“ konštatoval. Týka sa to napríklad aj rakúskeho vojenského lietadla, ktoré má základňu na Malte.

Vedenie sľubuje reformy a varuje pred vojnou

Líbyjský prezident Muammar Kaddáfí nikam neodcestoval a stále sa nachádza na území svojej vlasti. Potvrdilo to v pondelok ministerstvo zahraničných vecí africkej krajiny. To zároveň uviedlo, že krajinu neopustil ani žiaden z členov vlády. Líbyjský rezort diplomacie tak potvrdil informácie z Venezuely, ktorá v pondelok odmietla, že Kaddáfí by do juhoamerickej krajiny mal už čoskoro pricestovať v rámci reakcie na násilné protivládne protesty v jeho vlasti. O jeho údajnom úteku z Tripolisu v pondelok v Bruseli hovoril britský minister zahraničných vecí William Hague, podľa ktorého mal byť kontroverzný líbyjský líder „už na svojej ceste“ do Venezuely.

Líbyjský vodca Kaddáfí sa k dianiu v krajine zatiaľ na verejnosti nevyjadril. Jeho syn Sajf Islám v nedeľňajšom televíznom prejave povedal, že demonštranti sa zmocnili niektorých vojenských objektov a zbraní vrátane tankov, a varoval pred občianskou vojnou. Zdôraznil, že armáda zaistí bezpečnosť „za každú cenu“, zároveň ale Líbyjčanom sľúbil reformy týkajúce sa okrem iného novej ústavy alebo liberálnych zákonov, a zvýšenie platov. „Ľud si musí vybrať medzi novou Líbyou a občianskou vojnou,“ povedal tiež.

Agentúra AP napísala, že Spojené štáty analyzujú prejav Kaddáfího syna s cieľom zistiť, či sú vyhliadky pre nejaké zmysluplné reformy v Líbyi. Zvažujú vraj tiež „všetky vhodné akcie“ v reakcii na násilné potláčanie protestov v krajine.

Medzinárodná mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) dnes uviedla, že násilie v Líbyi si od 17. februára vyžiadalo najmenej 233 mŕtvych. Len v nedeľu v Benghází vraj zahynulo 60 ľudí. Sajf Islam pripustil pochybenie zo strany líbyjskej armády a polície pri riešení pouličných nepokojov. Správy o stovkách mŕtvych odmietol.

Protesty v líbyjskom meste Benghází.
Protesty v líbyjskom meste Benghází.
Autor: SITA/AP

Demonštranti majú na strane vojenskú jednotku

V Tripolise bolo podľa svedkov počuť v noci streľbu v uliciach a potýčky medzi odporcami a prívržencami Kaddáfího. Podľa svedkov AP sa demonštranti v noci presunuli na centrálne Zelené námestie a na neďaleké miesta. Zo striech vraj strieľali ostreľovači a z prechádzajúcich áut s podobizňami Kaddáfího vraj ich posádka pálila do ľudí okolo a prechádzala ich. Horela vraj policajná stanica a sídla revolučných výborov. V nedeľu večer vyrabovali sídlo druhého kanálu vládnej televízie a sídlo vládneho rozhlasu. Zelené námestie vraj demonštranti ráno opustili. Spravodajca Reuters v pon­delok v metro­pole videl horieť vládnu budovu, kde zvyčajne zasadá líbyjský parlament.

Doterajšie centrum odboja Benghází sa podľa Reuters zdá byť z veľkej časti pod kontrolou demonštrantov, ktorí prinútili armádne jednotky a políciu stiahnuť sa z oplotenej oblasti. Vládne budovy tu boli vydrancované a zapálené. V Benghází prešla na stranu protivládnych demonštrantov i vojenská jednotka uvádzaná pod označením Blesk, ktorá vraj bojovala s Kaddáfího elitnými gardami a porazila ich.

Líbyjský minister spravodlivosti Mustafa Abdeldžalíl v pondelok rezignoval. Podľa vlastných slov tak urobil na protest proti „nadmernému použitiu sily“ voči protivládnym demonštrantom. Informovala o tom líbyjská tlač. „Minister Mustafa Abdildžalíl v telefonickom rozhovore potvrdil, že rezignoval na protest proti násiliu a nadmernému použitiu sily zo strany bezpečnostných zložiek proti neozbrojeným demonštrantom,“ uviedli líbyjské noviny Qurina na svojej internetovej stránke.

Líbyjský veľvyslanec v Indii v pon­delok spravodaj­skému serveru BBC oznámil, že na protest proti násilnému zásahu voči demonštrantom rezignuje. Líbyjský vyslanec v LAS zas oznámil, že sa „pridáva k revolúcii“. K zahájeniu dialógu s opozíciou podľa Sajfa Islama vyzval bývalý hovorca líbyjskej vlády.

Muammar Kaddáfí

Dlhé desaťročia bol považovaný za šéfa „teroristického“ štátu, ktorý organizuje výbuchy a podporuje rôzne násilné hnutia. Niekdajší americký prezident Ronald Reagan ho nazval „naštvaným psom Blízkeho východu“. Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí (68), ktorý je pri moci vyše 41 rokov (je najdlhšie vládnucim vodcom krajiny na svete okrem monarchií), ale v poslednom desaťročí obrátil. Vzdal sa programu výroby zbraní hromadného ničenia a uznal zodpovednosť za atentáty v Lockerbie (1988) a v Nigeri (1989), čím dosiahol zmierenie so Západom. Excentrický plukovník, ktorý jazdí na zahraničné cesty so stanmi a ťavami a so ženskou ochrankou, ale teraz čelí protivládnym protestom vo vlastnej krajine.

Kaddáfí sa snaží zlepšovať vzťahy so západným svetom už niekoľko rokov. Po rokoch odmietania v apríli 1999 súhlasil s vydaním dvoch podozrivých z atentátu v Lockerbie (270 mŕtvych) haagskemu súdu. Líbya v roku 2003 uznala zodpovednosť za atentát v Lockerbie, za útok na lietadlo francúzskej spoločnosti UTA v roku 1989 v Nigeri (171 obetí) aj za útok na západoberlínskej diskotéke La Belle v roku 1986 (traja mŕtvi) a zaviazala sa zaplatiť pozostalým odškodné. Potom západné štáty odvolali sankcie voči Líbyi a obnovili s ňou diplomatické styky.

V minulosti ale Kaddáfi podporoval rôzne teroristické hnutia (na Blízkom východe, v Afrike, ale napríklad i v Severnom Írsku) a jeho krajina porušovala mnohé medzinárodné dohody. Okrem kauzy Lockerbie či francúzskeho lietadla v Nigeri Líbya napríklad v roku 1972 napadla susednú Čad. Po výbuchu na diskotéke v Západnom Berlíne v apríli 1986 nasledovali nálety amerického letectva na Tripolis a Benghází, pri ktorých zahynulo 44 ľudí vrátane adoptívnej dcéry Kaddáfího.

Kaddáfí v čase studenej vojny udržiaval výborne styky so socialistickými krajinami, napríklad Československo navštívil dvakrát a v roku 1978 dostal Československý rád bieleho leva s reťazou.

Dlhé roky sa tento „najväčší proletár sveta“ či „prorok z púšte“ snažil prostredníctvom zmlúv s inými arabskými štátmi zjednotiť Arabov, čo sa mu ale nepodarilo a navyše v iracko-iránskej vojne 1980–88 sa stránil nearabskému Iránu. Potom sa obrátil k Afrike a zaslúžil sa o vznik Africkej únie.

Muammar Kaddafi sa narodil 19. júna 1942 v blízkosti mesta Syrta v rodine berberského kočovníka. V sep­tembri 1969 stál ako 27– ročný v čele prevratu, ktorý zvrhol staručkého kráľa Idrís, ktorý sa práve liečil v Turecku.

Kaddáfí vyhlásil v Líbyi republiku a dal zoštátniť všetky zahraničné podniky na spracovanie a predaj ropy a vyvlastnil domáce statkára. V roku 1973 vyhlásil tzv. kultúrnu a ľudovú revolúciu, ktorej teoretickým rámcom sa stala jeho „tretia svetová teória“, predstava vlastnej cesty, ktorá mala byť alternatívou ku kapitalizmu a socializmu. V marci 1977 zaviedol Kaddáfí v krajine systém priamej vlády ľudu (džamáhíríja), čoho následkom bola okrem iného likvidácia súkromného obchodu a remesiel a hospodársky kolaps. Oficiálne nemá plukovník Kaddáfi žiadnu funkciu, je titulovaný ako vodca líbyjskej revolúcie.

Povestné sú jeho kuriózne historické výroky. Ameriku podľa Kaddáfího objavil Arab menom „Emír Ká“, William Shakespeare mal arabský pôvod, americkí Indiáni sú pôvodom Arabi, ktorí sa z Líbye a Jemenu kvôli nepriaznivým klimatickým podmienkam odsťahovali do Ameriky, a vírus spôsobujúci AIDS vyrobili USA.

Kaddáfí je dvakrát ženatý a má sedem synov a dcéru. Zo synov je najznámejší Sajf Islam (38), ktorý bol v októbri 2009 menovaný za „koordinátora ľudových výborov“ čím sa stal „mužom číslo 2“ v štáte.

spravy.pravda.sk/svet/clanok/237539-kaddafi-poslal-na-demonstrantov-bojove-stihacky/

<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>