V Sýrii dosiahli dohodu o troch miestach, kde platilo prímerie

25.09.2015 07:59

Sunnitskí povstalci, vládne sily a libanonské hnutie Hizballáh, ktoré stojí na strane Damasku, pred niekoľkými dňami uzavreli v poradí už tretie prímerie na uvedených troch miestach.

24. septembra (TASR) - Strany občianskej vojny v Sýrii dosiahli dnes dohodu o ďalšom osude mesta pri hranici s Libanonom a dvoch dedín v severozápadnej provincii Idlib, kde nedávno uzavreli nové prímerie. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na zdroje blízke príslušným rokovaniam pod dohľadom OSN.

Na základe najnovšej dohody sa majú povstaleckí bojovníci stiahnuť z pohraničného mesta Zabadání neďaleko Damasku, zatiaľ čo zo šiitských dedín Kafarjá a Fúa v Idlibe, ktoré obliehajú, by mali umožniť odchod civilného obyvateľstva. Znepriatelené strany sa navyše dohodli na prepustení približne 500 zajatcov z vládnych väzníc. Sunnitskí povstalci, vládne sily a libanonské hnutie Hizballáh, ktoré stojí na strane Damasku, pred niekoľkými dňami uzavreli v poradí už tretie prímerie na uvedených troch miestach. Predošlé dve dohody z augusta vydržali len krátko, tentoraz však plánujú prímerie predĺžiť na šesť mesiacov, počas ktorých majú splniť vzájomné záväzky.

Zdroje Reuters uviedli, že evakuácia zranených na oboch stranách by sa mohla začať už v piatok. Na dodržiavanie dohody bude údajne dohliadať kancelária OSN v Damasku. Stranu povstalcov zastupovala v predošlých rokovaniach radikálna sunnitská skupina Ahrár aš-Šám spriaznená s Frontom an-Nusra, ktorý je považovaný za sýrsku odnož teroristickej siete al-Káida. Všetky tri miesta sa nachádzajú v západnej časti Sýrie, mimo hlavných bášt sunnitských extrémistov z konkurenčnej organizácie Islamský štát (IS).

Zabadání leží v blízkosti diaľnice spájajúcej sýrsky Damask s libanonským Bejrútom, je preto významným strategickým bodom. Sýrske vládne sily a Hizballáh už dlhšie bojujú proti tamojším povstalcom, čo donútilo k úteku takmer celé civilné obyvateľstvo.