Pred úradom vlády ochrankari napadli novinára a policajti sa len prizerali

20.06.2015 22:39

VIDEO.youtube.com/watch?v=c6cMDTizxwo

Kto je správny novinár? Kto môže vstúpiť na zasadanie vlády a kto nie? Pred kým / čím uteká Robert Kaliňák? Predstieraná sloboda a demokracia? Kto ponesie zodpovednosť za nezákonné zásahy proti novinárom?
GINN podporujú občania https://www.ginn.pro/podpora
-------------------------
V stredu dňa 10.9.2014 sa uskutočnilo zasadanie vlády SR, kde majú prístup všetci novinári bez rozdielu. Ráno, ešte predtým, som bol hľadať Roberta Kaliňáka na slávnostnom otvorení výstavy o bezpečnosti v hoteli Bonbón - neprišiel, ospravedlnil sa. Následne som sa presunul na Úrad vlády, kde sa chodí každú stredu, aby sa novinári dozvedeli horúce novinky po skončení zasadania vlády. Rozhovor a informácie môže posyktnúť ktorýkoľvek člen vlády keď schádza po schodoch zo zasadačky po ukončení rokovania. V osudný deň všetkých novinárov pustili do vnútra bez kontroly - tal ako je to bežné, okrem mňa.
-------------------------
Novinár Martin Daňo bol jediný, koho pracovník Úradu pre ochranu ústavných činiteľov zastavil a pokúsil a identifikovať. Ochrankár požadoval predloženie dokladov aké ani zákon nepozná. Napríklad požadoval novinársky preukaz - taký doklad oficiálne na Slovensku neexistuje - napriek tomu mu bol ukázaný redakčný novinársky preukaz - na čo povedal, že je to len zdrap papiera a neakceptoval ho a nestačil mu ani občiansky preukaz. Podoýkam, že ostatní chodili hore-dole bez preukazov. Keď ochrankár už nevedel protiargumentovať, zavolal si na pomoc ďalších troch kolegov. GINN zároveň privolal políciu - prišli však len dvaja mladí, smieši a nevzdalaní policajti bez právneho vedomia, ktorí len mlčky stáli a opakovali, že oni nič nevidia a nevedia.
Nakoniec sa privolaní policajti mlčky prizerali útoku na novinára, ktorý bol po viac ako hodine obmedzený na osobnej slobode, prevezený do nemocnice, potom na políciu a prepustený na slobodu bol po viac ako 10 hodinách.
Tomu prechádzala zaujímavá iniciatíva jedného z ochrankárov. Vytrhol z hrude novinára mikrofón a schoval si ho do dlane. Keď ho nechcel vrátiť a aj privolaní policajti povedali, že oni pre to nič nespravia, pokúsil sa mu z vrecka vybrať mikrofón sám novinár, na čo mu uchrankár vrazil päsťou do brucha, pričom padajúc na zem bolo ochrankárovi zlodejovi roztrhnuté vrecko. V tom momente odhodil mikrofón cez plot do trávy a policajti novinára obmedzili na osobnej slobode s pouzakazom na podozrenie z útoku na verejného činiteľa. Prokurátorka po zhliadnutí situácie poobede odmietla začatie trestného konania pre taký trestný čin a policajti to prehodnotili na priestupok.
Martin Daňo "Počas celého dňa niekoľko krát sa mi niekoľko razy policajti vyhrážali, že si ma nájdu. Jeden z nich ma chcel udrieť do tváre keď som odmietol chodiť bosý (nechceli mi dať obuv keď ma presúvali na iné poschodie na polícii)"
Po vyšetrení v nemocnici ma mali zobrať do ambulancie na odstránenie kanyly. Nezobrali ma a nechali viac ako 10 hodín v tomto stave v cele aj počas celého dňa, kde som bol v infekčnom prostredí, kde sám policajt povedal, že každý druhý ma hepatitídu... a podobné príbehy sa dialy od rána... Celé video aj odpovede príslušných orgánov zverejníme čo najskôr.
Lekársky zákrok ma stál 120 EUR (prevoz do nemocnice) a 156,79 EUR za vyšetrenie. Naviac mi pri zákroku polície a mojom obmedzení osobnej slobody zmizlo viac ako 200 EUR.
-------------------------
GINN podporujú občania www.ginn.pro/podpora
-------------------------
Účinkovali: Úrad pre ochranu ústavných činiteľov, Robert Kaliňák, Robert Fico,
Novinárka: Zuzana Hanzhelová, RTVS - výrok: "mali by ste sa nad sebou zamyslieť"
Policajt 1: Róbert Karovič - č. 11367
Policajt 2: Ing. Miroslav Šrámek - č. 11849
Miesto: Úrad vlády SR, Bratislava
Produkcia: GINN a Martin Daňo © 2014
Séria: Gorila, Megalodon, Slovensko, Slovakia, 2013, 2014