Zúfalá Kuzminová: Vyhadzov z bytu! Skončí s deťmi pred Vianocami na ulici?

16.12.2015 13:05
 
dnes, 11:55 | Obrovský šok zažíva dvojnásobná zlatá olympionička Nasťa Kuzminová (31). 

Zdobenie vianočného stromčeka a prípravy na najkrajšie sviatky v roku je momentálne to posledné, na čo myslí. Hrozí totiž, že spolu s deťmi a manželom skončia na ulici!

Pred piatimi rokmi si biatlonistka s veľkou pompou a za prítomnosti médií prevzala kľúče od nového 5-izbového bytu v Banskej Bystrici. Dal jej ho podnikateľ Peter Valach z firmy VAV invest. Tvrdil, že tým zachraňuje česť Banskej Bystrice, pretože mesto športovkyni po úspešnej olympiáde vo Vancouveri sľúbilo byt, ale svoj sľub nikdy nedodržalo. Z krásnych slov však už nezostalo absolútne nič a podnikateľ žiada od Kuzminovcov vyše 20-tisíc eur. Vraj za nevyplatený nájom. Celý prípad skončil v rukách právnikov a na súde. Namiesto pečenia vianočných koláčikov a kupovania darčekov rodina bojuje o prežitie.

 

Kuzminovci sa z vysnívaného bytu veľmi tešili, teraz im ostávajú len oči pre plač. Kuzminovci sa z vysnívaného bytu veľmi tešili, teraz im ostávajú len oči pre plač.Autor: fab, Nový Čas

 

Niekoľkomesačné problémy

 

Kuzminová po olympiáde v roku 2010 a prevzatí bytu uzatvorila niekoľko zmlúv so spoločnosťou Petra Valacha. Okrem zmluvy o reklamnej spolupráci to bola zmluva o prenájme bytu a ďalšia zmluva o budúcej zmluve o darovaní spomínaného bytu po 5 rokoch trvania reklamnej spolupráce. Preto manželia očakávali, že byt po uplynutí lehoty dostanú. Opak je pravdou. „Naša reklamná spolupráca fungovala. Aspoň do roku 2015 sa mi nikto neozval, že je nejaký problém, a nikto nič nespochybnil. K spoločnosti VAV invest som pristupovala rovnako ako ku všetkým mojim reklamným partnerom. Problémy sa začali pred niekoľkými mesiacmi,“ povedala nešťastná olympijská víťazka. „Pán Valach začal postupne odstupovať od spoločných zmlúv. Okrem iného som vraj nedodržala zmluvu o reklame a neuznal jej plnenie. Aj z toho dôvodu nám vyrúbil nedoplatok za nájomné za rok 2014 a 2015 vo výške tisíc eur mesačne, spolu je to vyše 20-tisíc eur. Momentálne som na materskej dovolenke a je to pre nás obrovská suma,“ hovorí Nasťa.

 

Skončí Nasťa s deťmi bez bývania? Skončí Nasťa s deťmi bez bývania?Autor: fab, Nový Čas

 

„Za takýchto okolností musíme, žiaľ, z bytu odísť. Zariadili sme ho a považovali ho za svoj domov. Najťažšie to znáša synček Jelisej, zvykol si tu. S plačom sa ma pýtal, kde budeme mať vianočný stromček. Je to ťažké vysvetliť,“ hovorí Nasťa s tým, že niekoľkomesačné problémy a naťahovačky s bytom sa podpísali aj pod štart jej novej kariéry po narodení dcérky Olívie. „Nedalo sa trénovať. Stále sme riešili problém s bytom. Robila som všetko, aby sa to dohodou vyriešilo čo najskôr a ja som sa mohla opäť naplno venovať športu a predovšetkým svojej rodine. Žiaľ, nestalo sa tak,“ dodáva smutná najúspešnejšia športovkyňa novodobej slovenskej histórie.

Zaujímavosťou je, že podľa listu vlastníctva je sporný byt založený a nepatrí už ani Valachovi. Novým vlastníkom je jeho syn. Jeden z argumentov, ktorý podnikateľ proti Kuzminovej použil, je, že si neplnila reklamné povinnosti z dôvodu materskej. S tým však Nasťa rozhodne nesúhlasí.

 

Podnikateľ Valach zaobstaral olympioničke byt, teraz chce od nej 20-tisíc eur. Podnikateľ Valach zaobstaral olympioničke byt, teraz chce od nej 20-tisíc eur.Autor: anc

 

Budeme rešpektovať verdikt súdu

Peter Valach, majiteľ spoločnosti VAV

- Spoločnosť VAV invest veľmi mrzí situácia, ktorá podľa nášho názoru vznikla neplnením zmluvných podmienok zo strany firmy Nastja SK, s. r. o. Na tento fakt sme ju opakovane upozorňovali. Keďže na naše výzvy nereagovala, od zmluvy sme odstúpili. Napriek našej ústretovosti sme nenašli kompromisné riešenie. V demokratickej krajine v takýchto prípadoch rozhoduje súd, ktorého verdikt budeme rešpektovať. Do ukončenia súdneho konania môže rodina pani Kuzminovej v byte samozrejme bývať.

Šéf Dukly Banská Bystrica: Tento stres jej ohrozuje kariéru!

Kuzminovej klub Dukla Banská Bystrica nie je nadšený zo situácie, v ktorej sa ocitla jeho najväčšia „zimná“ hviezda. V Dukle sú rozčarovaní z toho, že v čase, keď sa Kuzminová po pôrode pokúša o návrat do biatlonovej špičky, musí riešiť existenčné problémy. „Som veľmi sklamaný, že sa napriek maximálnemu úsiliu manželov Kuzminovcov nepodarilo túto frustrujúcu situáciu vyriešiť,“ povedal Novému Času riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Richard Galovič. „Nasťa je naša najväčšia hviezda v zimných športoch, ale je to zároveň veľmi čestný a citlivý človek. Táto negatívna skúsenosť jej významne znižuje možnosti pre ďalšie rozbehnutie športovej kariéry, keďže sa musí stresovať so starosťami, ktoré sa priamo dotýkajú jej najbližších. My na Dukle urobíme určite všetko pre to, aby sme jej v týchto ťažkých časoch pomohli,“ dodal Galovič.