Zrodila sa dohoda, mier na Ukrajine bude platiť od nedele

12.02.2015 19:59
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin rokovali v Minsku o znení dohody asi 15 hodín

V Minsku prebieha rokovací maratón o mieri na Ukrajine. Na fotografii je ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom (vpravo). Foto: SITA/AP
MOSKVA 11. februára (WEBNOVINY) - V Minsku sa po 15-hodinovom rokovacom maratóne zrodila dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, oznámil to ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.



Putin tlačil na separatistov

"Podarilo sa nám dohodnúť na hlavných bodoch," vyhlásil Putin. Nové prímerie na východe Ukrajiny začne platiť od tejto nedele, 15. februára.

"Hlavné je, že zo soboty na nedeľu je vyhlásené bezpodmienečné prímerie," vyhlásil. Porošenko dodal, že okrem prímeria dokument stanovuje, že Ukrajina má do konca roku 2015 prevziať plnú kontrolu svojich hraníc s Ruskom a hovorí tiež o stiahnutí všetkých zahraničných vojakov.

Obrazom: Rokovanie o mieri na Ukrajine


"Pred koncom rokovaní prezident Putin tlačil na separatistov, aby súhlasili s prímerím od soboty o 24:00," povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová novinárom v Minsku. Počas rokovaní ukrajinský prezident Petro Porošenko vraj "robil všetko na dosiahnutie dohody o ukončení krviprelievania," dodala.


Určili si demarkačnú líniu

Obe strany sa v dohode zaviazali do 19 dní prepustiť všetkých zajatcov. Uzavretá dohoda zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu.

Dokument stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl, pričom obe strany by sa mali stiahnuť za túto líniu do dvoch dní od začiatku prímeria.

Odporúčame:

Fond schválil Ukrajine pomoc, čerpať bude miliardy dolárov

Lídri preberú Ukrajinu a terorizmus, Fico mieri do Bruselu



Porošenko zdôraznil, že Ukrajina sa v dohode nezaviazala udeliť autonómiu Doneckej a Luhanskej oblasti a reforma ústavy podľa neho neznamená prechod k federalizácii krajiny.


Rusi pustia na slobodu ukrajinskú pilotku

Súčasťou dohody jej aj prepustenie v Rusku väznenej ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovovej. V ruskom väzení ju zadržiavajú od minulého leta pre údajný podiel na zavraždení dvoch ruských novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny.


Zľava: Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová, Francúzsky prezident Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko na mierovom summite v Minsku. Foto: SITA/AP


Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin rokovali v Minsku o znení dohody vyše 15 hodín. Všetci štyria lídri sa v spoločnej záverečnej deklarácii zaviazali, že budú rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

Hollande zdôraznil, že dosiahnutá dohoda prišla ako "úľava pre Európu". Lídri sa tiež dohodli, že sa budú pravidelné stretávať, aby zabezpečili jej plnenie.

Dohodu o mieri podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa predstaviteľov ukrajinskej vlády, proruských separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Predseda Európskej rady Donald Tusk dohodu označil za "vítanú správu, ktorá dáva nádej", avšak dodal, že "nádej nestačí". Tusk povedal, že skutočným testom bude rešpektovanie prímeria v bojových oblastiach. "Skúškou pre dohodu z Minsku bude, či cez víkend skutočne začne platiť prímerie tak, ako bolo dohodnuté," uviedol.

Na základe dohody má Ukrajina do konca roku 2015 prevziať plnú kontrolu nad svojimi hranicami s Ruskom. Tusk však v deň stretnutia európskych lídrov v Bruseli upozornil na to, že v súvislosti s dohodou "musíme byť opatrní".