Zomrel uzbecký prezident Karimov, štátu vládol tvrdou rukou

02.09.2016 12:12
Islam Karimov vládol v Uzbekistane autoritárskym štýlom od roku 1989 - najprv ako komunistický vodca a potom, po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, ako prezident.
 Uzbecký líder Karimov Zdravotný stav Islama Karimova (78) sa za posledných 24 hodín prudko zhoršil. Foto: archívne, SITA/AP

TAŠKENT 2. septembra (WebNoviny.sk) - Uzbecký prezident Islam Karimov zomrel vo veku 78 rokov po tom, ako utrpel mozgovú príhodu. Informovala o tom v piatok svetová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na tri zdroje z diplomatických kruhov. "Áno, zomrel," povedal jeden zo zdrojov o Karimovovi, ktorý bol hospitalizovaný od soboty 27. augusta.

Vláda v Taškente už skôr vydala stručnú správu, že prezident je chorý a nachádza sa v kritickom stave. To naznačovalo, že najľudnatejší štát strednej Ázie sa pripravuje na prvé odovzdanie moci od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991. Zdravotný stav Karimova (78) sa za posledných 24 hodín prudko zhoršil, uviedol uzbecký kabinet v spomínanom oznámení zverejnenom v oficiálnom vládnom denníku Narodnoje slovo vychádzajúcom v ruštine. Vláda dodala, že Karimov je v nemocnici od soboty 27. augusta, keď utrpel mozgovú porážku.

Karimov vládol v Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, autoritárskym štýlom od roku 1989 - najprv ako komunistický vodca a potom, po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, ako prezident. Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu, napísala svetová agentúra AP v stredu 31. augusta, teda na štátny sviatok Deň nezávislosti.

Ruské tlačové agentúry v deň osláv uviedli, že ich viedol premiér Šavkat Mirzijojev, ktorý je podľa šíriacich sa fám možným nástupcom Karimova. Neistota okolo zdravotného stavu prezidenta Karimova vyvolávala už niekoľko dní obavy, že Uzbekistan môže postihnúť vlečúci sa vnútropolitický zápas medzi záujmovými klikami o vedenie krajiny - a to môžu využiť islamskí radikáli.                  

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1098381-zomrel-uzbecky-prezident-karimov-statu-vladol-tvrdou-rukou/