Zo slovenských nemocníc odišli stovky zdravotných sestier

01.02.2016 22:09
Najviac zdravotných sestier odišlo z prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana.
zdravotné sestry Foto: ilustračné, SITA/AP

TRNAVA 1. februára (WebNoviny.sk) - K pondelku odišlo zo slovenských nemocníc 540 sestier. Informoval o tom na brífingu minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. "Ľudsky mi je to veľmi ľúto, ale musím povedať, že zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov, pre všetkých pacientov, a teda aj v Žilinskom kraji, aj v Prešovskom kraji, je plnohodnotne zabezpečená. Zabezpečujeme adekvátnu zdravotnú starostlivosť, bezpečnú pre pacienta a bezpečnú pre zdravotnícky personál," povedal novinárom minister.

Šéf rezortu zároveň podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy. Čislákovi sa totiž nepozdávajú vyhlásenia z ostatných dní o ohrození bezpečnosti milióna pacientov. "V danej veci som podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých tých, ktorí tieto správy v posledných piatich dňoch šírili," doplnil minister.
 

Odporúčame:

Žilinské OAIM nie je pre pacientov bezpečné, tvrdia sestry



Ako poznamenal Čislák, akútna zdravotná starostlivosť v Prešove a aj v Žiline je zabezpečená na 100 percent. "Čo sa týka elektívnej, teda plánovanej a dlhodobo plánovanej, v Prešove funguje zhruba na 70 percent a v Žiline funguje tak isto, ale každým dňom sa to mení, pretože riaditelia prijímajú nové sestry," dodal Čislák.

Minister zdravotníctva vyčíta sestrám, že opustili pacientov. "Je to prvýkrát v histórii Slovenska, a stalo sa to dnes v noci, kedy sestry v žilinskej nemocnici na ARE o polnoci odišli. V prešovskej nemocnici, sestry, ktoré dali výpoveď, asi tri týždne pred tým náhle ochoreli v množstve tisíc percent oproti ostatným rokom, žiadna epidémia v danej oblasti nebola. Prajem im skoré uzdravenie," uzavrel Čislák.


V Prešove vypomáhajú aj pracovníci Ozbrojených síl SR

Najviac ich odišlo z prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana, kde k 1. februáru skončilo pracovný pomer 304 zdravotných sestier, ktoré nestiahli svoje výpovede a uplynula im výpovedná lehota. Do piatka stiahlo svoju výpoveď 91 sestier, pričom nemocnica prijala 100 nových sestier.

Neodkladná a akútna zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici je podľa jej vedenia zabezpečená ako ktorýkoľvek iný deň v roku v čase pred výpoveďami. Plne funkčných ostalo 60 percent oddelení, na ôsmich oddeleniach dočasne znížili počet lôžok a prechodne bola pozastavená iba činnosť oddelenia cievnej chirurgie, ktoré pričlenili k oddeleniu chirurgie.

Na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení boli zredukované lôžka z desiatich na štyri. Znížená lôžková kapacita je aj na oddeleniach úrazovej chirurgie, chirurgie, pediatrie, psychiatrie, kardiocentra, neonatológie a gynekológie I.

"Akútna zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Pozastavili sme časť elektívnej činnosti, teda plánovaných operatívnych výkonov. Ak sa niečo také stane, pacienta o tom informujeme a on sa rozhodne, či počká na iný termín, alebo osloví iné zdravotnícke zariadenia v okolí, ktoré nám deklarovali súčinnosť," uviedla hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.
 

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana Areál Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov Foto: SITA/Viktor Zamborský

Ako doplnil námestník pre chirurgické odbory LPS fakultnej nemocnice Ján Černák, ide o plánované výkony na ortopedickom oddelení, napríklad implantácie totálnych endoprotéz, výkony na urologickom a chirurgickom oddelení, ktoré sa dajú odložiť.

Cenková dodala, že nemocnica má od pondelka v stave o 195 sestier menej v porovnaní oproti minulým týždňom, kedy na oddeleniach chýbalo aj 220 až 230 sestier, ktoré boli práceneschopné, alebo čerpali OČR. "Od dnešného dňa už neočakávame situácie, že nám pri výmene zmien do práce na niektoré pracoviská nenastúpi sto percent zamestnancov," uviedla Cenková.

Nemocnica preto pristúpila k vynútenej organizačnej zmene, ktorá ale prakticky trvá už tri týždne a potvrdzuje len formálne stav fungovania nemocnice. Štruktúra sestier, ktoré nemocnica prijala, je podobná ako tých, ktoré dali výpoveď. Sú medzi nimi sestry s dlhoročnou, ale aj krátkou praxou, ako aj sestry špecialistky aj tie bez špecializácie.

Od pondelka v nemocnici pracuje aj sedem zdravotníckych pracovníkov Ozbrojených síl SR. Ide o sestry, ktoré posilnia tím na anestéziologickom oddelení. Už niekoľko rokov pracujú v nemocnici na rôznych pozíciách štyria takíto zdravotnícki pracovníci.

Nemocnica chce počet sestier postupne dopĺňať na pôvodné čísla. Trvať to môže niekoľko mesiacov. Nevylúčili ani prijatie tých sestier, ktoré podali výpovede, ak sa o tieto pozície budú uchádzať.


V Trnave nezatvárajú dvere pred sestrami, ktoré odišli

Z Fakultnej nemocnice v Trnave odišlo na konci januára 56 sestier a pôrodných asistentiek, do konca februára chce odísť ďalších deväť. Nemocnica zatiaľ prijala šestnásť nových sestier, takže aktuálne ich chýba štyridsať. Hľadať ich chcú pomocou inzerátov, ale aj v spolupráci s úradom práce. Vedenie nezatvára dvere ani pred sestrami, ktoré odišli.
 

Fakultná nemocnica v Trnave Fakultná nemocnica v Trnave už asi dva týždne funguje v upravenom režime bez sestier, ktoré podali výpovede. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

"Pokiaľ by sa hlásili sestry naspäť, nemáme žiadny problém prijať ich. Samozrejme, budeme posudzovať kvalitu ich predchádzajúcej práce u nás, tiež zohľadníme prax a skúsenosti, tak ako je to štandardné pri prijímaní do zamestnania," povedal hovorca nemocnice Matúš Stračiak. Najviac výpovedí bolo z kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, gynekologicko – pôrodníckej kliniky a neurologického oddelenia.

Fakultná nemocnica v Trnave už asi dva týždne podľa Stračiaka funguje v upravenom režime bez sestier, ktoré podali výpovede. "Akútne stavy riešime ako predtým. Menšie zmeny môžu nastať pri plánovaných výkonoch, kde môžeme meniť program plánovaných operácií v rámci mesiaca. Zmeny sa však nedotknú komfortu pacienta," dodal hovorca. Zatiaľ nie je potrebné pacientov z Trnavy presúvať do iných nemocníc. Pre prípady hromadných nešťastí má nemocnica pripravené traumatologické plány, aby dokázala zvládnuť každú takúto situáciu.


Žilinská fakultná nemocnica má služby sestier na sedem dní

Žilinská fakultná nemocnica má služby sestier zabezpečené na sedem dní. Čo ďalej, vedenie nemocnice zatiaľ nevie. "Riešenie je prijať sestry. Každú jednu, čo prišla, sme prijali. Keď vám nikto nepríde, tak odkiaľ máte tých ľudí zobrať. Sme sa snažili, aj sa snažíme každú jednu sestru, čo vieme, že je niekde voľná, prehovoriť, aby nastúpila do nemocnice," povedal na pondelkovom brífingu riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Ivan Mačuga.

Vedenie nemocnice sa do poslednej chvíle spoliehalo na to, že sestry výpovede nakoniec stiahnu. Mačuga priznal, že zohnať nové sestry nie je jednoduché. Preto apeluje na 175 sestier, ktoré od 1. februára už v nemocnici nepracujú, aby sa vrátili. "Sme sa so setrami rozprávali, sme im to vysvetľovali, dôvodili. Preto mi je to ľúto a chcel by som opätovne na nich apelovať, že nech si tento krok stále premyslia," povedal Mačuga. Nemocnica v januári prijala 20 nových sestier, v najbližších dňoch majú nastúpiť ďalšie štyri.

Služby sestier na tento týždeň sa nemocnici podarilo zabezpečiť a naplánovať aj za pomoci sestier, ktoré Žiline zapožičali okolité nemocnice, no hlavne nadčasmi žilinských sestier, ktoré výpoveď nedali. Podľa Mačugu nemocnica pomoc armády zatiaľ nepotrebuje.

Zdravotná starostlivosť v žilinskej fakultnej nemocnici je podľa Mačugu aktuálne "zachovaná". "Akútna zdravotná starostlivosť je zachovaná v plnom rozsahu a plánovaná čiastočne. Každý deň ráno o siedmej máme stretnutie s primármi jednotlivých oddelení, kde sa dohovárame, čo sme schopní urobiť a čo nie. Pacienti, ktorých sa to týka, sú informovaní telefonicky," povedal Mačuga s tým, že v pondelok večer by malo byť personálne zabezpečené už aj Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). "Už to máme zabezpečené. Máme tie sestry na tej OAIM, dokonca dnes večer by sme mohli fungovať už v plnom rozsahu," povedal v pondelok riaditeľ fakultnej nemocnice. Podľa neho ide o sestry, ktoré majú štvor- až päťročnú prax z oddelení ARO a niektoré majú aj potrebnú špecializáciu.

Predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká v pondelok okolo jednej hodiny po polnoci prešla spolu s novinármi niekoľko oddelení v žilinskej fakultnej nemocnici a podľa nej Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) a niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti neboli personálne správne zabezpečené, a teda neboli pre pacientov dostatočne bezpečné. "Na OAIM sme zistili, že majú jedného pacienta a je tam jedna sestra, pričom na týchto intenzívnych pracoviskách musí byť podľa výnosu ministerstva zdravotníctva personálny normatív nastavený podľa lôžok aj bez počtu obsadených lôžok. Čiže ak je na OAIM osem lôžok, musia tam byť štyri sestry. Tá starostlivosť tým pádom nebude zabezpečená správne a bezpečne," povedala Kavecká.

Personálne zabezpečenie si Kavecká overila aj na ďalších oddeleniach. "Novorodenecká jednotka intenzívnej starostlivosti je od piatku zatvorená, povedali nám cez mikrofón. Neurochirurgická JIS-ka, tam nám otvorila sestra, ktorá nám povedala, že majú veľa pacientov, sestry sú dve a na otázku, či je sestra špecialistka v nočnej, nám neodpovedala. My máme informácie, že nie, že ani jedna z nich nemá špecializáciu v intenzívnom ošetrovateľstve," povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek.


Ministerstvo sťahuje sestry z ostatných nemocníc

Odchod sestier z prešovskej, žilinskej a trnavskej nemocnice rieši Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sťahovaním sestier z ostatných nemocníc. Vyhlásila to v pondelok na brífingu prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová. "Sám minister tak z lokálneho problému robí problém celoslovenský," konštatovala prezidentka. Lazorová sa pýta, či presunuté sestry boli preškolené v oblasti prístrojového vybavenia. "Vieme, že každá z nemocníc používa na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) iné prístroje, na ktoré sa treba zaškoliť. Treba sa opýtať, či sestry majú špecializáciu na to, aby poskytovali starostlivosť na týchto oddeleniach," argumentovala Lazorová.

Komora má informácie z prešovskej nemocnice, že z 39 zdravotníckych pracovníkov, ktorých prijalo riaditeľstvo do pracovného pomeru, je 37 bez platnej registrácie. "Sú to osoby, ktoré boli doteraz na dôchodku aj päť aj šesť rokov, sú to osoby, ktoré aj desať rokov nepracovali v systéme. Všetci dobre vieme, že ministerstvo zdravotníctva a nemocnice, ktoré pod neho patria, by mali byť prvé, ktoré by mali dodržiavať zákon. Týmto spôsobom sa zákon porušuje," apeluje Lazorová.

Zodpovednosť za súčasný stav nesie podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Moniky Kaveckej minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý od 25. novembra minulého roka odmietol so sestrami rokovať. "Rovnako je tak isto, v takej istej miere zodpovedný aj predseda vlády SR pán Robert Fico, ktorý nás síce pred dvoma dňami prijal, ale nijak zásadnejšie sa k našim návrhom nevyjadril," povedala. Ako ďalej upozornila Kavecká, v Žiline a v Prešove sa neposkytuje zdravotná starostlivosť v takej miere, ako to bolo pred odchodom sestier. "Je to logické, že keď niekde chýba 175 sestier, nemôže byť poskytovaná zdravotná starostlivosť takisto, ako bola predtým," dodala.

Ak je zabezpečená zdravotná starostlivosť v plnej miere, ako tvrdil šéf rezortu zdravotníctva, tak sa Kavecká pýta, prečo potom sú do žilinskej nemocnice povolávané sestry z Dolného Kubína, Trstenej a Ružomberka. "Nebudú tieto sestry chýbať napríklad v tých zariadeniach, odkiaľ odchádzajú? To je aké zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, keď presúvame personál ako na šachovnici? Dokedy chce ministerstvo takto plátať diery v žilinskej fakultnej nemocnici?," pýta sa Kavecká. "Pôsobenie ministra Čisláka sa zapíše do histórie ako čierne obdobie pre všetky slovenské sestry a pôrodné asistentky, ale aj pre celé slovenské zdravotníctvo," poznamenala Kavecká. Optimálnym riešením by bolo podľa nej zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, pretože vláda dlhodobo ignoruje požiadavky sestier. "Chcem vyzvať všetkých politikov, aby situáciu riešili a nebrali to len ako príležitosť na politikárčenie" uzavrela.

Lekárske odborové združenie (LOZ) na základe svojich informácií z fakultných nemocníc v Prešove a Žiline z pondelňajšieho rána konštatuje, že vyhlásenia Ministerstva zdravotníctva SR o bezproblémovom chode nemocníc sú zavádzajúce. "Je jasné, že nie je možné 600 sestier, ktoré odišli 1. februára, nahradiť narýchlo pár desiatkami nových, neskúsených a podľa našich informácií často aj nekompetentných,” uvádza vo vyhlásení šéf lekárskych odborov Peter Visolajský.

Podľa odborárov pri riešení krízovej situácie v zdravotníctve v súčasnosti mimoriadne chýba dialóg. "Vidíme, že nikto z vlády Slovenskej republiky, či už minister zdravotníctva Viliam Čislák, alebo predseda vlády Robert Fico nerokujú so sestrami tak, ako to situácia vyžaduje,” uviedol šéf LOZ. Ako upozornil, v roku 2011, kedy hromadné výpovede podali lekári, sa situáciu podarilo upokojiť až po intenzívnych rokovaniach.                 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1035027-zo-slovenskych-nemocnic-odisli-stovky-zdravotnych-sestier/