ZEMAN: Zásah polície 17.novembra nebol masakrou a nevyvolal revolúciu

17.11.2014 19:34

Podľa českého prezidenta spomínajú na zákrok polície zo 17. novembra 1989 ako na krvavú masakru najmä ľudia, ktorí tam neboli. Revolúciu podľa neho vyvolala nepravdivá správa o smrti študenta Šmída.

Ilustračná snímka z novembra 1989

Praha 15. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman dnes povedal, že revolúciu roku 1989 nevyvolal policajný zásah na Národnej triede v Prahe, ale nepravdivá správa o smrti študenta Martina Šmída. Informoval o tom spravodajský kanál Českej televízie - ČT24.

Podľa Zemana spomínajú na zákrok vtedajšieho Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) zo 17. novembra 1989 ako na krvavú masakru najmä ľudia, ktorí tam neboli.

"Priatelia, nebola to nijaká krvavá bitka, nebola to nijaká neštandardná masakra, bola to jedna z -x - demonštrácií," spomínal dnes na konferencii 25 rokov kapitalizmu v Česku, ktorá sa uskutočnila v pražskom paláci na Žofíne.



Zeman na konferencii diskutoval so svojím predchodcom v prezidentskej funkcii Václavom Klausom pri príležitosti 25. výročia od novembrových udalostí 1989. Terajší český prezident tvrdil, že ozajstnú revolúciu naštartovala až nepravdivá správa o smrti študenta Matematicko-fyzikálnej fakulty Karlovej univerzity Martina Šmída počas zásahu polície na Národnej triede v Prahe, ktorá sa rozšírila 18. novembra.
 

Strhujúce obrazy vývoja Nežnej revolúcie, mladého Havla, Schustera, Kryla, Budaja. Kňažka a Čiča si môžete pozrieť TU.



Bývalý prezident Klaus hodnotil transformáciu, ktorá, ako povedal, v Česko-Slovensku "prebehla rýchlo, pokojne a ľudsky únosne. Ekonómovia tu v sále musia potvrdiť, že sme mali najnižšiu mieru inflácie - nesúmeriteľne, nekonečnekrát nižšiu mieru inflácie ako všetky ďalšie postkomunistické krajiny," citoval ho na svojej webovej stránke Český rozhlas.

"V podstate sme nezlikvidovali úspory obyvateľov. A tiež sme mali celú dekádu najnižšiu mieru nezamestnanosti," upozornil. Pozitívne hodnotil aj kupónovú privatizáciu, ktorej cieľom podľa neho bolo vytvoriť český kapitál.

O eurozóne povedal, že ju už nemožno zachrániť a prezidenta Zemana označil za "posledného Mohykána", ktorý euro obhajuje. Súčasne vyjadril nádej, že sa prijatia eura v ČR nedožije, napísal server Novinky.cz.