Z tepla dostalo dnes kolaps 136 ľudí, najviac prípadov bolo na východe

05.07.2015 11:36

TASR, včera 18:27

Horúčavy nás neopustia ani v najbližších dňoch, varujú záchranári.

Ilustračné foto

Bratislava 4. júla (TASR) - Z horúčavy dnes skolabovalo 136 ľudí. V porovnaní s piatkom (3.7.) je to nárast o 23 prípadov. Podľa informácií hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Borisa Chmela museli zdravotníci pri kolapsových stavoch najčastejšie pomáhať v Košickom a Prešovskom kraji. Naopak, najmenej problémov spôsobených vysokými teplotami vzduchu zaznamenali v Trnavskom kraji.

"Horúčavy nás neopustia ani v najbližších dňoch, preto je potrebné byť maximálne obozretný a riziko nepodceniť," zdôraznil hovorca záchranárov. Pripomenul dôležitosť pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Treba sa vyhýbať alkoholu.

V prípade, že ku kolapsu príde, človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. "Vtedy ho treba dať do tieňa, podať trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť, a zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc," radí Chmel.

www.teraz.sk/slovensko/teplo-dnes-kolaps-136-ludi/144280-clanok.html