Výbor VZ OSN vyzval zažalovať KĽDR za porušovanie ľudských práv

19.11.2014 23:04

Tretí výbor Valného zhromaždenia OSN už v predchádzajúcich rokoch odsúdil Severnú Kóreu za porušovanie ľudských práv, ale nikdy nežiadal zažalovať ju na ICC.

Ilustračné foto
New York 19. novembra (TASR) - Výbor pre sociálne, humanitárne a kultúrne záležitosti Valného zhromaždenia OSN v utorok schválil rezolúciu, ktorá by mohla vyústiť do podania žaloby na Severnú Kóreu na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) za porušovanie ľudských práv.

Za rezolúciu vyzývajúcu Bezpečnostnú radu OSN, aby sa obrátila na tribunál so sídlom v Haagu so žiadosťou o začatie konania voči Pchjongjangu, hlasovalo 111 členov tzv. Tretieho výboru, 19 bolo proti a 55 sa hlasovania zdržalo. Medzi krajinami, ktoré hlasovali proti, boli aj Čína, Kuba, Rusko, Sýria a Irán, informovala agentúra DPA.

Rezolúcia je prvým krokom v procese posunutia záležitosti Medzinárodnému trestnému súdu. Ako Bezpečnostná rada OSN na túto požiadavku zareaguje, však nie je nejasné.

Vyšetrovacia komisia OSN v správe založenej na desiatkach rozhovorov so severokórejskými exulantmi a odborníkmi a zverejnenej vo februári tohto roka konštatovala, že v KĽDR dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Jeho súčasťou je aj systém krutých zajateckých táborov, v ktorých sa nachádza 80.000-120.000 ľudí.

V texte rezolúcie, vypracovanom Európskou úniou a Japonskom, sa okrem iného uvádza, že spomínaná vyšetrovania správa obsahuje oprávnené dôvody sa domnievať, že v Severnej Kórei boli na základe vládnej politiky odobrenej na najvyššej úrovni spáchané zločiny proti ľudskosti. Dokument tiež vyzýva k cielené sankcie voči jednotlivcom, ktorí majú byť zodpovední za porušovanie ľudských práv.

Zástupcovia viacerých krajín, vrátane samotnej KĽDR, ale aj Kuby, Sýrie a Iránu, pred hlasovaním tvrdili, že postúpenie záležitosti ICC bolo politicky motivované a neúspešne sa pokúsili odstrániť z textu odporúčanie na trestné stíhanie.

Tretí výbor Valného zhromaždenia OSN už v predchádzajúcich rokoch odsúdil Severnú Kóreu za porušovanie ľudských práv, ale nikdy nežiadal zažalovať ju na ICC.

Valné zhromaždenie OSN bude teraz hlasovať o rezolúcii ako celku.

V snahe odvrátiť zapojenie ICC podnikla KĽDR koncom októbra bezprecedentný diplomatický krok, keď sa jej predstavitelia v New Yorku prvýkrát stretli s osobitným vyšetrovateľom OSN pre ľudské práva Marzukim Darusmanom a navrhli mu navštíviť ich krajinu. Zároveň žiadali vypracovanie "novej a objektívnej správy" o situácii v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei, keďže predchádzajúce sa zakladali na "fámach, výmysloch a skresleniach".