Vojna v Sýrii sa stupňuje aj kvôli mocenskej politike Iránu a Ruska.

15.10.2015 22:06

 

 
Povstalci sú masívne vyzbrojovaní americkými zbraňami. A Rusko stupňuje letecké útoky. Čo posúva konflikt v Sýrii bližšie k totálnej vojne Ruska a Spojených štátov - v zastúpení.

S touto drsnou predpoveďou prišiel americký denník The New York Times. Prívlastok ,,totálna vojna“ je možno prehnaný. Bojové nasadenie veľmocí je stále obmedzené. Určite však platí, že konflikt v Sýrii sa mení na veľkú vojnu Ruska a Spojených štátov. V zastúpení (proxy war).

Na tejto vojne je smutné a strašné, že celkom ničí Sýriu a Sýrčanov. A spolu s nimi Európu, zaplavenú utečencami… Straty hlavných aktérov vojny (Rusko – Spojené štáty) sú takmer nulové. Bojujú predsa v zastúpení (by-proxy). V zastúpení Sýrčanov a Arabov.

Rusi podporujú vládu a šiítov. Američania podporujú sunitov.

Dôvody, ktoré menia konflikt v Sýrii na veľkú vojnu, sú dva.

Americké zbrane

Po prvé: Spojené štáty celkom zlyhali v programe výcviku ,,svojich“ rebelov. Ukončili ho. A zvolili celkom novú stratégiu – vyzbrojovanie miestnych vodcov, ktorí potom distribuujú zbrane svojim oddielom.

Ide hlavne o muníciu a moderné americké protitankové rakety. Povstaleckí velitelia si podľa The New York Times pochvaľujú, že dodávky amerických zbraní cez Saudskú Arábiu sú konečne masívne a účinné. Čo zvyšuje odhodlanie a bojovú morálku rebelov.

Američania tvrdia, že rebelov vyzbrojujú v boji proti teroristom a Islamskému štátu. Je to klamstvo.

Obama. Krvavý mierotvorca

Američania vyzbrojujú rebelov v boji proti sýrskej vláde.

A budú v tom pokračovať. Je za tým aj Obamova mierová dohoda o jadrovom programe Iránu. Táto dohoda pobúrila a vystrašila amerických spojencov na Blízkom východe – hlavne Izrael, Saudov a Katar. Američania museli ubezpečiť spojencov, že nedopustia, aby Irán a šiíti mocensky expandovali. Napríklad aby so spojencom Asadom ovládli Sýriu.

Znie to paradoxne, ale je to tak: mierotvorca Obama musí kvôli ,,mierovej“ dohode s Iránom stupňovať vojnu v Sýrii. Do šialených rozmerov. V Sýrii padlo takmer 250 tisíc ľudí. A 12 miliónov stratilo domov. Sme svedkami najväčšej humanitárnej katastrofy v 21. storočí.

Amerčania sa vo svojej vojne opierajú o sunitských spojencov – Saudov, Katar, Turecko. Práve tieto krajiny pôvodne podporovali Islamský štát. A neskôr presunuli podporu na teroristickú al-Kájdu, ktorá v Sýrii bojuje ako an-Nusrá. Ďalším pomocníkom Spojených štátov je Európska únia, ktorá si plní povinnosti a bez reptania prijíma utečencov.

Pre Američanov je hladké zvládanie utečeneckej krízy v EÚ a tolerovanie vojny v Sýrii veľmi dôležité. V opačnom prípade by sa museli zo Sýrie stiahnuť. Aby neniesli zodpovednosť za nezvládnutú humanitárnu krízu.

Ruské zbrane

Po druhé: vojna v Sýrii sa stupňuje aj kvôli mocenskej politike Iránu a Ruska. Obe krajiny priamo vojensky zasahujú v Sýrii – na podporu Asadovej vlády. A chrbát im kryje Čína. Ako spojenec a sponzor.

Rusi v tejto vojne takisto klamú.

Tvrdia, že bojujú proti Islamskému štátu (kalifát). V skutočnosti však bojujú hlavne proti koalícii ,,Dobyvateľská armáda“. Tá na jar nahradila zoslabnutú a rozloženú Slobodnú sýrsku armádu, ktorú sme prezývali ,,umiernení rebeli“. Nová Dobyvateľská armáda začala Asada vytláčať z pozícií.

Dobyvateľskú armádu financujú Saudi a Katar (spojenci USA). Jej kostrou je al-Kájda, resp. sýrska an-Nusrá. Teroristická organizácia, ktorá má rovnaký cieľ ako Islamský štát... Aj al-Kájda chce vybojovať veľký univerzálny arabský islamský štát.

Teraz si možno položíte otázku, kto v tejto ,,sýrskej“ vojne vlastne bojuje za Sýriu. Hm… Takmer nikto.

Izrael potrebuje udržať Golanské výšiny - a Sýriu ďalej oslabovať. Saudi, Katar a Turecko potrebujú posilniť svoj vplyv cez podporu islamistov (sunitov). A potrebujú vytlačiť zo Sýrie šiítsky Irán. Spojené štáty potrebujú takisto vytláčať Irán a podporovať sunitských spojencov. Aj s rizikom, že cieľom islamistov je celoarabské zjednotenie.

No a Rusi zas potrebujú udržať v Sýrii svojho spojenca – Irán. A hlavne svoje vojenské základne na pobreží Sýrie. Bez ohľadu na obete vojny.

Paradoxne, jedinou silou, ktorá ako tak bojuje za ,,svoju“ Sýriu, je vláda alavitov. Jadrom vládnej armády sú Sýrčania (hoci menšinoví šiíti a alaviti). Kým jadrom rebelov je zberba teroristov z celého moslimského sveta (aj Čečencov z Ruska a moslimov z Británie a Francúzska).

Svätý boj teroristov

Podľa nemeckej spravodajskej služby mohlo byť až 90 percent ,,sýrskych“ rebelov zo zahraničia, prevažne z arabských krajín. A bojovať neprišli za Sýriu, ale za veľký zjednotený arabský štát. Buď pod ,,kalifátom“ (Islamský štát), alebo pod al-Kájdou.

Nie, za ich fanatizmom nie je Sýria a nepriateľ Asad. To by bolo na ,,svätý boj“ málo. Za ich fanatizmom je sen o veľkej arabskej ríši.

Američania a ich miestni spojenci robia veľkú chybu, keď tento sen islamistov financujú a vyzbrojujú. V naivnej nádeji, že tým posilnia ,,umiernenú sýrsku opozíciu“ (tá už takmer neexistuje).

A Európa robí veľkú chybu, keď v tejto šialenej masakre ticho a vzorne plní svoje vojnové úlohy. Ako poľná nemocnica. A záchytný utečenecký tábor.

S otvorenými dverami a zatvorenými ústami.

www.aktuality.sk/clanok/306193/komentar-daga-danisa-v-syrii-hrozi-totalna-vojna-rusov-s-americanmi/?utm_source=azet.sk&utm_medium=box-magaziny-aktuality&utm_content=clanok1&utm_campaign=HP-new2#