V USA popravili prvú ženu za 70 rokov, zabila svojho manžela

30.09.2015 20:23
Kelly Gissendanerová zomrela po podaní smrtiacej injekcie vo väznici v meste Jackson. Ženu odsúdili za spoluúčasť na vražde jej manžela v roku 1997.
georgiaKelly Gissendanerová zomrela po podaní smrtiacej injekcie vo väznici v meste Jackson.Foto: SITA/AP

ATLANTA 30. septembra (WebNoviny.sk) - V americkom štáte Georgia popravili v stredu prvýkrát za 70 rokov ženu, ktorej zamietli všetky odvolania rovnako ako žiadosti jej detí a pápeža Františka, aby ušetrili jej život.


Odsúdená bola za vraždu manžela

Agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na atlantskú televíznu stanicu WSB, uviedla, že 47-ročná Kelly Gissendanerová zomrela po podaní smrtiacej injekcie vo väznici v meste Jackson. Ženu odsúdili za spoluúčasť na vražde jej manžela v roku 1997. 

Naviedla na ňu svojho milenca, ktorý Douglasa Gissendanera ubodal na odľahlom mieste na smrť. V Georgii bola jedinou ženou medzi odsúdenými čakajúcimi na výkon najvyššieho trestu.

Pápež František, ktorý v nedeľu ukončil šesťdňovú návštevu USA a je otvoreným odporcom trestu smrti, sa u amerických úradov prihováral za zmenu Gissendanerovej trestu. Gissendanerová je 16. ženou popravenou v USA, odkedy tamojší Najvyšší súd obnovil v roku 1976 trest smrti. Georgijská štátna rada pre milosti a podmienečné prepustenie v utorok potvrdila svoje rozhodnutie nezmeniť odsúdenej trest smrti na doživotie.


Termín jej popravy opakovane preložili 

Členov rady nepresvedčila ani jej posledná žiadosť o milosť, v ktorej zdôraznila svoje vzorné správanie sa vo väzení a ľútosť nad činom spáchaným v roku 1997. Dve z troch detí Gissendanerovej, dcéry Dakota a Kayla, tento rok požiadali radu, aby ušetrila matkin život. Uviedli, že matke postupom času odpustili a jej smrťou by prišli aj o druhého rodiča. 

Termín jej popravy opakovane preložili z rozličných príčin - od výčinov počasia až po problémy so smrtiacou drogou. Najvyšší súd USA v utorok zamietol aj ostatnú žiadosť o odklad popravy, ktorú podali právni zástupcovia odsúdenej. Okrem iného argumentovali neprimeranosťou trestu, pretože ženin milenec a vrah jej manžela Gregory Owen bol odsúdený na doživotie a v roku 2022 bude môcť požiadať o predčasné prepustenie, napísala agentúra AP. 

Prokuratúra argumentovala, že žena milenca koncom roka 1996 presvedčila k vražde, zatiaľ čo on jej navrhoval, aby sa s mužom rozviedla. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/997502-v-usa-popravili-prvu-zenu-za-70-rokov-zabila-svojho-manzela/