V týchto dňoch vrcholí meteorický roj Perzeíd

10.08.2015 17:31

O polnoci z 12. na 13. augusta plánuje Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity vyslať do stratosféry balón s názvom Julo X, ktorý bude monitorovať meteorický roj.

Ilustračné foto

Slovensko, 10. augusta (TABLET.TV) – Meteorický roj Perzeíd nesie aj poetické označenie slzy svätého Vavrinca. Vrchol svojej aktivity dosiahne 12. a 13. augusta a zo Slovenska sa k nemu vznesie aj balón s označením Julo X.

Meteorický roj s produkciou viac ako 60 meteorov za hodinu patrí k najznámejším a najobľúbenejším letným úkazom. Na oblohe ho môžeme pozorovať relatívne dlhé obdobie – od polovice júla do polovice augusta. „Bývali roky, keď meteorov bolo až 400 za hodinu. Keďže človek sa nevie dívať súvisle na celú oblohu, jedným smerom ich uvidíme približne 20-30,“ dodáva astronóm Juraj Kubica z OZ Slovenské planetáriá.

Názov roja je odvodený od súhvezdia Perzeus, v ktorom sa nachádza tzv. radiant. Ide o miesto alebo bod na nebeskej sfére, z ktorého zdanlivo vylietavajú meteory. Súhvezdie je pozorovateľné na severovýchodnom obzore. Prvé zmienky o meteorickom roji pochádzajú z roku 36 n. l. a objavili sa v kronikách čínskych astronómov. Zdrojom meteorov je kométa Swift-Tuttle objavená v roku 1862.

O polnoci z 12. na 13. augusta plánuje Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity vyslať do stratosféry balón s názvom Julo X, ktorý bude monitorovať meteorický roj. Z letiska v Partizánskom odštartuje zariadenie podobné valcu, v ktorom je umiestnená kamera a meracie prístroje. Celý systém bude do výšky približne 35 kilometrov nad Zemou vynášať balón.

„Budeme tieto meteory pozorovať nielen zo stratosféry, ale aj zo Zeme. Potom budeme tieto dáta porovnávať a budeme sa snažiť určite dráhu týchto častíc v atmosfére a následne aj v slnečnej sústave,“ dopĺňa Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. 

www.teraz.sk/magazin/meteoricky-roj-perzeid-vrcholi/150089-clanok.html