V Stredozemnom mori sa minulý týždeň utopilo tisíc utečencov

01.06.2016 15:11
Podobnú bilanciu zverejnil dnes aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého zahynulo minulý týždeň pri takýchto nehodách prinajmenšom 880 ľudí.
utečenci Foto: ilustračné, SITA/AP

Ženeva 31. mája (WebNoviny.sk) - Najmenej 1000 migrantov zahynulo v priebehu minulého týždňa pri sérii nehôd člnov v Stredozemnom mori. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ktorej vyjadrenie citovala agentúra AP.

Uvedený počet zahŕňa potvrdené obete i nezvestných, ktorí pravdepodobne taktiež zahynuli. Bilancia je založená na výpovediach migrantov, ktorí nešťastia na mori prežili. Podobnú bilanciu zverejnil dnes aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého zahynulo minulý týždeň pri takýchto nehodách prinajmenšom 880 ľudí.
 

Odporúčame:

Fotka utopeného bábätka obletela svet, symbolizuje tragédiu



Najviac obetí na životoch, minimálne 700, si podľa informácií IOM vyžiadali tri veľké nešťastia na mori. Okrem toho však došlo aj viacerým menším tragickým nehodám plavidiel s migrantmi. Podľa IOM od 25. mája zaznamenali 62 potvrdených obetí nehôd v Stredozemnom mori; ďalších 972 ľudí je považovaných za nezvestných, avšak predpokladá sa, že taktiež zahynuli. Na trase medzi Líbyou a Talianskom bolo v tomto období zaznamenaných celkovo deväť tragických nehôd.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka.                  

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1070961-v-stredozemnom-mori-sa-minuly-tyzden-utopilo-tisic-utecencov/