V Štrasburgu ohlásili vznik európskej federácie „Jeden z nás“

26.11.2014 17:44

 

14-11-26 Cdp on One of Us-7Historicky najväčšia petícia Európanov „Jeden z nás“, ktorou dva milióny občanov požadovali chrániť ľudský život, má svoje pokračovanie v podobe rovnomennej európskej federácie. Jej založenie dnes ohlásili v Európskom parlamente v Štrasburgu v rámci Pracovnej skupiny EĽS pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť pri príležitosti tohtotýždňového Valného zhromaždenia federácie.

Vznik federácie je reakciou na rozhodnutie Európskej komisie, ktorá 27. mája vetovala občiansku iniciatívu. Petícia požadovala, aby Brusel viac nefinancoval praktiky, ktoré ničia ľudský život pred narodením. Nová európska federácia “Jeden z nás” si kladie za cieľ pokračovať v snahách o vypočutie občanov, ktorí chcú chrániť každý ľudský život a ľudskú dôstojnosť. Zakladateľmi je 25 európskych organizácií, Slovensko reprezentujú Fórum života a Donum Vitae.

Veľmi vítam pokračovanie petície Jeden z nás a plne podporujem ďalšie zapájanie občanov do tvorby európskych politík,” uviedol v Štrasburgu europoslanec a predseda pracovnej skupiny európskych ľudovcov pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) za účasti europoslancov Petra Lieseho (EĽS, Nemecko), Mareka Jureka (ECR, Poľsko) a s podporou ďalších, vrátane slovenských europoslancov Anny Záborskej (EĽS/KDH) a Branislava Škripeka (ECR/OĽaNO). Iniciatívu podporujú aj bývalí europoslanci Carlo Casini (Taliansko) či Jaime Mayor Oreja (Španielsko). “Sústrediť sa na posvätnosť ľudskej osoby a nedotknuteľné hodnoty a takto spoločne budovať Európu nás včera v pléne Európskeho parlamentu vyzval i pápež František. Povzbudení aj jeho slovami chceme pokračovať v práci, ktorou môžeme pomôcť vrátiť Európe dušu,” doplnil Mikolášik.

Nová federácia je historickým krokom k obrane života v Európe. Svoju činnosť bude zameriavať na dva neziskové ciele. Prvým je bezpodmienečné uznanie prirodzenej a neodňateľnej ľudskej dôstojnosti ako zdroja ľudských slobôd a občianskych práv. Táto dôstojnosť by mala byť nenarušiteľná a chránená všetkými verejnými autoritami. Druhým cieľom je rozvoj kultúry života v Európe prostredníctvom podpory aktivít, ktoré zahŕňajú ochranu ľudského života, predovšetkým v jeho najzraniteľnejších fázach vývoja (počatie, tehotenstvo, detstvo, materstvo, choroba, invalidita, staroba a koniec života). Valné zhromaždenie federácie sa uskutoční 28. a 29. novembra v španielskom Madride.

Miroslav Mikolášik