V Rusku zakázali kontroverznú organizáciu ICOCRIM

27.06.2015 15:07
11.3.2015 08:30   Júlia Mikolášiková

BRATISLAVA - Novinári mu dávajú titul právny zástupca či advokát. Vystupuje ako ochranca údajne týranej manželky exposlanca Vladimíra Jánoša, verejne jej pomáha. Kto je Ivan Katrinec?

Vladimír Jánoš sa vzdal poslaneckého mandátu.
 

Občianske združenie ICOCRIM (Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou) podalo minulý týždeň trestné oznámenie na exposlanca Vladimíra Jánoša. A to za vyhrážanie sa a týranie blízkej a zverenej osoby, ktorého sa údajne dopustil na manželke Ivete a ich spoločnej dcére.

 

Zobraziť väčšiu fotografiu
Iveta Jánošová je s manželom v rozvodovom konaní. Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/Martin Kukučka

Po internete sa šíria nahrávky a prepisy nahrávok, na ktorých žene vulgárne nadáva a vyhráža sa jej. Jánoš sa po medializácii prípadu vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného predsedu strany SMER-SD v Prievidzi.

Obvinili ho z týrania. Prokurátor pre neho žiadal väzbu. Súd však tento týždeň v utorok rozhodol, že za mreže nepôjde.

Sudkyni sľúbil, že bude viesť riadny život. Kauciu 20- tisíc eur za neho zložila sestra, ktorá sa za neho zároveň osobne zaručila. „Súd obvinenému uložil zákaz vycestovania do zahraničia, úplný zákaz telefonického, internetového a osobného styku s poškodenou manželkou a dcérou,“ informoval hovorca súdu Roman Tarabus.

Prokurátor podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

Polícia zhabala aj zbrane, ktoré mal Jánoš v legálnej držbe a zaistila bezpečnosť ľuďom zainteresovaným do prípadu.

Prvé trestné oznámenie pre domáce násilie podala Iveta Jánošová už pred desiatimi rokmi, vtedy ešte nebol poslancom, stal ním až o rok neskôr. Informoval o tom denník SME.

Jánošová však vtedy oznámenie stiahla. Katarína Farkašová z Aliancie žien Slovenska pre denník uviedla, že ešte v roku 2002 vstúpila do platnosti novela, ktorá tomu mala zabrániť. Policajti ju však vedeli obchádzať. „Ak by to bolo kvalifikované ako týranie blízkej osoby, oznámenie nebolo možné stiahnuť,“ dodala.

Kto zastupuje Jánošovú

Teraz za manželku exposlanca Ivetu Jánošovú vystupuje pred médiami Ivan Katrinec. Novinári mu dávajú titul právny zástupca či advokát.Tento pán však nemá právnické vzdelanie. Katrinec uviedol, že má dve maturity a absolvoval gymnázium. "Vysvetľoval som im, že nie som advokát, ani právnik, ale oni to tak uvádzajú," posťažoval sa, keď sa ho Aktuálne.sk pýtalo, prečo sa takto necháva oslovovať.

 

Zobraziť väčšiu fotografiu
Ivan Katrinec Zdroj: TASR
K prípadu Jánošovej sa dostal cez jej známu. "Nikto z právnikov z okolia ju nechcel zastupovať. Mala pocit, že všetci sú prepojení na jej manžela," povedal Katrinec. Za zastupovanie nedostáva žiadnu odmenu.

"Z čoho žijem, vám nemusím hovoriť. Trestnú činnosť nepácham. Venujem sa môjmu hobby a to sú koníky," uviedol.

Čudná organizácia

Katrinec je členom čudnej organizácie ICOCRIM. Tá je v skutočnosti občianskym združením. Členovia na čele s prezidentom sa javia ako oficiálna policajná organizácia.

Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Občianske združenie ICOCRIM v novembri 2012.
”Z oznámenia občianskeho združenia ICOCRIM doručeného ministerstvu  dňa 12.12.2012 vyplýva, že za prezidenta združenia bol plénom zvolený JUDr. Jozef Zaťko,” uviedli z tlačového odboru ministerstva.

Podľa stanov občianskeho združenia “pôsobí za účelom zvyšovania bezpečnosti a právneho vedomia svojich členov ako aj iných občanov".

V predmete činnosti má združenie uvedené aj to, že organizujú právnu a sociálnu pomoc fyzickým a právnickým osobám, ktoré boli poškodené trestnou činnosťou, prípadne inou protispoločenskou činnosťou.

Stanovy občianskeho združenia ICOCRIM si môžete pozrieť kliknutím na tento link.

"ICOCRIM nemá z touto kauzou nič spoločné. Robím to ako fyzická osoba," tvrdil Katrinec.

Katrinec sa zviditeľnil upozornením na kauzu s eurofondmi, v ktorej figuruje Slavomír Magál. O prípade písal týždenník Plus 7 dní.

Hodnosti si udeľujú sami

Katrinec si uvádza hodnosť "podplukovník". “Osoba s menom Ivan Katrinec nie je a v minulosti ani nebola príslušníkom Policajného zboru,” odpovedali nám z ministerstva. Rovnakú odpoveď zaslalo aj ministerstvo obrany: "Menovaný nebol a nie je príslušníkom Ozbrojených síl SR."

Ako ho menovali za podplukovníka, si môžete pozrieť kliknutím na tento link.

Členovia tohto združenia si hodnosti udeľujú sami na základe vlastných pravidiel. V stanovách občianskeho združenia sa píše, že “členovia združenia majú právo používať odznaky, preukaz, rovnošatu, zástavu a hodnostné označenie.”

Prezident občianskeho združenia Jozef Zaťko si zase uvádza titul "generál poručík". V ozbrojených silách Slovenskej republiky nikdy nepôsobil. Do februára roku 1998 však bol policajtom. Zviditeľnil sa v kauze “krádeže benzínu policajtmi”, na ktorú upozornil denník SME v marci 2010.

Právny zástupca?

“Poškodený sa v trestnom konaní môže nechať zastupovať splnomocnencom. Splnomocnenec sa preukazuje plnomocenstvom a v konaní vystupuje v mene poškodeného,” uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

V trestnom konaní má táto osoba označenie „splnomocnenec poškodeného“. Splnomocnencom nemusí byť advokát alebo osoba s právnickým vzdelaním. Najčastejšie to však bývajú práve advokáti či ich koncipienti.

“Splnomocnencom poškodeného môže byť ktokoľvek. Môže to byť aj organizácia, ktorá sa zaoberá uplatňovaním si nárokov poškodených v trestnom konaní. Splnomocnenec poškodeného však nemôže vystupovať ako právny zástupca,” ozrejmil člen predsedníctva Slovenskej advokátskej komory Ondrej Mularčík.

Na Slovensku je viacero občianskych združení, ktoré sa venujú pomoci obetiam domáceho násilia.

aktualne.atlas.sk/manzelke-obvineneho-exposlanca-vladimira-janosa-pomaha-cudny-patron/dnes/kauzy/