V Košiciach (28.1.2016) sa bude konať verejné stretnutie na podporu štrajkujúcich učiteľov

26.01.2016 20:37

 



Iniciatíva košických učiteľov (IKU) naplánovala verejné stretnutie na podporu štrajkujúcich učiteľov. Uskutoční sa vo štvrtok 28. januára o 15.00 h na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne, pred Štátnou vedeckou knižnicou.

“Pozývame všetkých občanov, ktorí určite prešli vzdelávacím procesom, teda rodičov, bývalých žiakov. Vyzývame všetky vzdelávacie inštitúcie – teda materské, základné, stredné a vysoké školy, aby sa do štrajku zapojili. Prevažná väčšina z nás sme predsa rodičia, resp. budúci rodičia, ktorých sa to bytostne týka,” uviedol Viktor Pončák z IKU.
Podľa jeho slov sa dištancujú od obvinení zo spolitizovania akcie a vyjadrujú svoj silný apolitický postoj.

“Štrajk košických učiteľov podporujú aj študenti z Katedry histórie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Na ďalších košických fakultách UPJŠ prebiehajú dnes stretnutia, kde sa študenti a niektorí vyučujúci rozhodnú o svojom postupe počas štrajku. Svoju podporu vyjadrili aj osobnosti Košíc, iniciatíva Otvorené Košice, organizácia mladých KLUB pripravujú teplé občerstvenie ako podporu štrajkujúcich a pridávajú sa ďalšie organizácie a iniciatívy,” uvádza sa v tlačovej správe, ktorú vydala Iniciatíva košických učiteľov.

“Podľa informácií, ktoré sme zistili na mnohých školách, objavil sa plnohodnotný bossing a mobbing zo strany riaditeľov aj zamestnávateľov. Jeho prejavy monitorujeme, koordinujeme akcie s bratislavskými učiteľmi a zverejňujeme ich na stránkach www.isu.sk,” dodal Štefan Csontos, jeden z koordinátorov plánovaného protestu v Košiciach.

Dôvodom vyhlásenia štrajku zo strany Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) je podľa nich dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.
www.kosicednes.sk//v-kosiciach-sa-…