V kauze Bezák boli podľa kardinála Vlka chyby na oboch stranách

13.04.2015 23:41

TASR, 13. marca 2014 15:50

Vlk v rozhovore opisuje svoje prvé stretnutie s Bezákom, ktorý mu vtedy svoju kazu vysvetlil.

Bývalý trnavský arcibiskup počas slávnostného udelenia čestného občianstva.

Trnava 13. marca (TASR) – V prípade arcibiskupa Róberta Bezáka sa stali chyby na obidvoch stranách. Tvrdí to český kardinál Miloslav Vlk v rozhovore, ktorý aktuálne poskytol portálu christnet.cz.

Popisuje v ňom svoje poznanie v kauze, ktorá už takmer dva roky púta na seba pozornosť pre neutíchajúce úsilie priaznivcov odvolaného trnavského arcibiskupa dopátrať sa dôvodov, pre ktoré musel Bezák opustiť svoj post.

Kardinál Vlk sa Bezáka po odvolaní zastal, rovnako aj ďalší duchovní v Česku. Dnes hovorí, že ak sa bude Bezák kajať, môže ho prijať i pápež František, ktorý to v rozhovore s českými duchovnými naznačil.

Vlk v rozhovore opisuje svoje prvé stretnutie s Bezákom, ktorý mu vtedy svoju kazu vysvetlil. "Zdalo sa mi, že taká citlivá vec, ako je odvolanie, nemala byť riešená cez nunciatúru dekrétom, ale po osobných rozhovoroch. Ani slovenskí biskupi neboli o veci dostatočne informovaní a na tlačovej konferencii to neboli schopní poriadne vysvetliť," uviedol Vlk. "V tejto kauze sa urobilo veľa chýb aj zo strany cirkvi, a to situáciu vyhrotilo," konštatoval. No po rozhovoroch priamo v Ríme dospel k poznaniu, že to nie je jednofarebné a Bezák tiež nesie na vývoji celej kauzy svoj podiel viny.

Kardinál zmenil názor na prípad po tom, ako bol v Brne účastníkom opakujúcich sa protestov na Bezákovu podporu. Vlk vyčíta Bezákovi, že protestujúcich nezastavil a nevysvetlil im, že takto sa nemôžu v cirkvi veci riešiť. Dodal, že podľa niektorých informácií zaujal Bezák na stretnutí so šéfom kongregácie pre biskupov kardinálom Oulletom kritickejší postoj a uznal niektoré svoje chyby. "Na ktorej strane bolo viac chýb, nemožno posudzovať. Ale spôsob riešenia, ktorý mnohí Bezákovi priatelia, aj z politického spektra, zaujímali, nebol legitímny a cirkvi skôr uškodil," konštatoval kardinál Vlk pre portál christnet.cz. Zároven dodal, že cirkev diplomaticky nepochopiteľne necitlivo poverila biskupskou vizitáciou v Trnave biskupa z Česka. 

www.teraz.sk/slovensko/kauza-bezak-arcibiskup-vlk/77308-clanok.html