V Číne vlani popravili 2400 odsúdencov

21.10.2014 20:08

Čínski drogoví díleri Mulati Tuohudabaike (vpravo) a Tan Siao (vľavo) fajčia poslednú cigaretu pred popravou v Chang-čou 24.júna 2005. Peking 21. októbra (TASR) - V Číne v roku 2013 popravili približne 2400 odsúdencov, čo je menej, než v predchádzajúcich rokoch. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správy aktivistov.

Podľa nadácie Dui Hua pôsobiacej v USA sa počet popráv v Číne trvale znižuje od roku 2002, keď tam podľa odhadov vykonali 12.000 rozsudkov smrti.

Nadácia však očakáva, že tohtoročná bilancia bude vyššia než vlaňajšia, a to vzhľadom na pokračujúce zásahy voči "teroristom" v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny a na celonárodnú kampaň zameranú voči korupcii.

Peking oficiálne údaje o počte vykonaných trestov smrti nezverejňuje. Odhaduje sa však, že v najľudnatejšej krajine sveta každoročne popravia viac ľudí, než vo zvyšku sveta.

Nadácia Dui Hua odhadla vlaňajší počet popráv na základe vyjadrení čínskych justičných predstaviteľov a neoficiálnych zdrojov z čínskej vlády.