V Bad Ischli si pripomenú cisára Františka Jozefa

17.08.2015 23:18

Linz, 15.8.2015 (kath.net/KAP) 018 178 – Vyše 98 rokov uplynulo od smrti cisára Františka Jozefa I. V utorok si preto v rámci „Cisárskych dní“ v známych a obľúbených kúpeľoch cisára Bad Ischl pripomenú aj úlohu tohto monarchu ako „Kráľa Jeruzalema“ a zakladateľa tamojšej Rakúskej ubytovne pútnikov. Svätú omšu na pamiatku cisára vo farskom kostole v Bad Ischli v deň jeho narodenín (18. augusta) o 10. hodine preto bude sláviť jeruzalemský latinský patriarcha Fouad Twal. Koncelebrantom bude rektor cirkevného Inštitútu a kňazského kolégia Santa Maria dell’Anima v Ríme, Franz Xaver Brandmayr. Rakúska ubytovňa bola založená v r. 1863. František Jozef ju navštívil v r. 1869 na svojej ceste do Svätej zeme a o niekoľko rokov neskôr aj korunný princ Rudolf.
Na „cisárskej omši“ v slávnostne vyzdobenom farskom kostole sa zúčastnia početní príslušníci rodiny Habsburgovcov. Účasť prisľúbili aj členovia šľachty a oddiely tradičných regimentov z bývalých krajín habsburskej monarchie v nádherných historických uniformách a viaceré občianske gardy. Na záver zaspievajú cisársku hymnu.
V kúpeľoch Bad Ischl sa František Jozef oficiálne zasnúbil s Alžbetou – „Sisi“ – 19. augusta 1853 – deň po jeho 23. narodeninách a tri dni po tom, čo sa spoznali. V cisárskej vile strávil najslávnejší letný hosť kúpeľov až 80 letných pobytov. -zg-