Ultraortodoxní židia poškodili autobusy s kampaňou za rodovú rovnosť

21.10.2014 20:25

Incident sa odohral na jeruzalemskom predmestí Mea Šarim, kde žije mnoho ortodoxných vyznávačov judaizmu.

Protesty v Izraeli
Jeruzalem 21. októbra (TASR) - Desiatky ultraortodoxných židov zaútočili v noci nadnes na autobusy s reklamami propagujúcimi modlenie sa žien na jeruzalemskej Chrámovej hore. Informovala o tom dnes izraelská polícia.

Jej hovorca Micky Rosenfeld spresnil, že incident sa odohral v noci nadnes, keď skupina asi 50 mužov poprepichovala pneumatiky a hádzala kamene do autobusov s reklamnými plochami. Okrem toho na autobusy nasprejovali nápisy "Stop obscénnym fotkám".

Incident sa odohral na jeruzalemskom predmestí Mea Šarim, kde žije mnoho ortodoxných vyznávačov judaizmu. Podľa izraelských médií nebol pri ňom nikto zranený a nedošlo ani k zatknutiu páchateľov.

Majiteľ autobusov - spoločnosť Egged - uviedla, že pri útoku vandali poškodili desať autobusov. Spresnila, že v dôsledku incidentu zmení trasovanie autobusových liniek tak, že sa vyhnú miestu útoku. Okrem toho oznámila, že podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Reklamné plochy si zaplatilo združenie Ženy pri Múre, ktoré brojí za rodovú rovnosť pri jeruzalemskom Múre nárekov - najposvätnejšom mieste judaizmu, kam sa židia chodia modliť. Reklamy zobrazujú ženy a dievčatá so zvitkami Tóry, jarmulkami na hlavách či modlitebnými šálmi, čo mnohí ortodoxní židia odmietajú s tým, že je to vyhradené len pre mužov. Reklamy sprevádza nápis: "Mami, aj ja chcem mať bat micva pri Múre (nárekov)".

Kampaň feministického združenia sa začala pred týždňom, ale zničená už bola viac ako polovica reklamných plôch, uviedla dnes agentúra JTA.

Riaditeľka združenia Ženy pri Múre Lesley Sachsová vo vyhlásení pre médiá konštatovala, že "je smutné vidieť, ako ultraortodoxní občania berú zákon do svojich rúk a zneužívajú judaizmus, aby ospravedlnili použitie sily, vyhrážky a násilie voči ženám". Súčasne vyzvala vedúcich predstaviteľov ultraortodoxnej komunity, aby odsúdili akty násilia a všetky formy nepriateľstva, informovala JTA.

V Jeruzaleme prebieha v týchto dňoch aj iná reklamná kampaň s názvom "Ženy Jeruzalema, rada vás spoznávam", ktorá si kladie za cieľ bojovať proti vylúčeniu žien vo verejnej sfére.

Kampaň bola reakciou na odmietnutie dopravnej spoločnosti Egged, prevádzkujúcej autobusové spojenie v oblasti Jeruzalema, umiestniť v autobuse reklamné plagáty Žien pri Múre - údajne v obave, že autobusy by sa kvôli tomu mohli stať terčom útokov vandalov, napísal dnes na svojej webovej stránke denník Haarec.

Rozhodnutie firmy Egged vyvolalo protestnú reakciu v podobe petície, na základe ktorej prepravca a štát uzavreli dohodu, že štát garantuje, že počas šiestich mesiacov zaplatí prípadné škody spôsobené vandalmi na autobusoch s reklamnými fotografiami z kampane.

Náboženskí extrémisti v Izraeli čelia kritike za svoje úsilie dosiahnuť oddelenie mužov a žien na verejných priestranstvách.

Liberálne zmýšľajúce ženy, ktoré sa združili v organizácii Ženy pri Múre, nosievajú tradičné modlitebné šály a vykonávajú obrady, o ktorých sú ultraortodoxní židia presvedčení, že ich smú robiť výlučne muži. Ich cieľom je domôcť sa rovnoprávnosti v prístupe k Múru nárekov, pri ktorom mali - na rozdiel od mužov - vyhradenú len jednu časť, oddelenú od mužskej. Izraelský súd však potvrdil právo žien modliť sa tam.

Bar micva (u chlapcov) alebo bat micva (u dievčat) je židovský náboženský obrad, počas ktorého sa zo židovského chlapca či dievčaťa stáva dospelý človek, ktorý na seba prijíma zodpovednosť za dodržiavania prikázaní - micvot.