Ukrajinu strašia nacionalisti. Pravý sektor pohrozil pochodom na Kyjev

12.02.2015 10:38

https://images.scribblelive.com/2014/4/20/0c0f2e13-a95c-4df5-8e1d-96ee5e236273_500.png

Ostrý konflikt prepukol medzi vedením ukrajinského ministerstva vnútra a veliteľom nacionalistického združenia Pravý sektor Dmytrom Jarošom. Podľa ukrajinskej tlače Jaroš obvinil ministra vnútra Arsena Avakova z "kontrarevolúcie" a pohrozil ozbrojeným pochodom na Kyjev.

Avakov tvrdí, že Jaroš sa hrá na Robina Hooda a ženie svojich stúpencov do záhuby.


Členovia Pravého sektora pomohli zosadiť ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Napätie medzi ukrajinskými bezpečnostnými zložkami a Pravým sektorom, ktorého aktivisti zohrali značnú rolu pri páde proruského prezidenta Viktora Janukovyča, trvá už niekoľko mesiacov. Rozbuškou sa stala marcová smrť Jarošovho bojového súputníka Oleksandra Muzyčka, ktorý v ukrajinskom meste Rivne zahynul po zásahu policajnou strelou. Muzyčko bol stíhaný kvôli vážnym kriminálnym činom, v susednom Rusku mal povesť brutálneho vraha.

 

Po vypuknutí proruskeho povstania na východe Ukrajiny vyslal Jaroš do boja proti vzbúrencom svoje ozbrojené oddiely, ktoré len voľne podliehajú veleniu ukrajinskej armády. Proruskí radikáli označujú oddiely Pravého sektora za "nacistické hordy, ktoré sa nezastavia pred ničím". Pre Moskvu je spojenectvo Pravého sektora s ukrajinskou vládou dôkazom o krajne pravicovej orientácii kyjevských politikov.

Avakovovi ale podľa ukrajinských médií došla trpezlivosť. V sobotu vydal vyhlásenie, v ktorom Jaroša obvinil, že nahráva ruskej propagande a za cenu ľudských životov si buduje vlastnú povesť neohrozeného bojovníka.

"Už bolo dosť hry na Robina Hooda a zneužívanie dôvery vlastencov, z ktorých sa stáva potrava pre delá," uviedol minister. Bojové oddiely Pravého sektora označil za nelegálne bandy, ktoré bojujú bez pravidiel a mimo zákona. "Pre koho Jaroš pracuje?" Uzatvára svoje vyhlásenie Avakov.

Vodca Pravého sektora dal na vedomie, že zápas s ministerstvom vnútra nevzdá. Prezidentovi Petrovi Porošenkovi zaslal posolstvo, v ktorom ho vyzýva, aby na ministerstve zaviedol poriadok. "Ak nebudú naše požiadavky splnené, počas 48 hodín odvoláme naše jednotky z frontu a začneme pochod na Kyjev. Pochodové kolóny Pravého sektora sa vydajú na cestu v plnej zbroji," napísal Jaroš. Avakova označil za vodcu "vnútornej kontrarevolúcie".

Podľa správ ukrajinských médií tajná služba SBU v minulých dňoch vykonala niekoľko razií v kanceláriách Pravého sektora a viacero ľudí zatkla. Vo Ľvove podľa ukrajinského serveru Gazeta policajti zabavili auto Pravého sektora plne naloženého granátmi, pištoľami a útočnými puškami.

Čo je Pravý sektor
Tvrdá militantná skupina s 300-členným jadrom (odhad). Pri minuloročných bojoch v Kyjeve sa aktívne bili s policajnými jednotkami, nasadili strelné zbrane aj zápalné fľaše. Ak sa v spravodajstve objavia zmienky o radikáloch, ktorí bojovali s ukrajinskou políciou - prípadne o nacistickej symbolike na Ukrajine - prakticky určite ide o radikálov z Pravého sektora.

https://www.rebelion.org/imagenes/181954_13.jpg

https://pbs.twimg.com/media/BhyGUGRCcAASH9l.jpg