Učitelia demonštrovali v Leviciach, podporili ich stovky ľudí

28.01.2016 00:19

Do Levíc prišli podporovatelia učiteľov z Bratislavy, Nitry, Šale, Banskej Bystrice, Krupiny, Žarnovice, Šiah a viacerých obcí v Nitrianskom kraji.

LEVICE. Zhruba štyri stovky ľudí prišli na Námestie hrdinov v Leviciach podporiť štrajk učiteľov.

Na pódiu rečnili zástupcovia rodičov, materských, základných, stredných aj umeleckých škôl a Iniciatívy slovenských učiteľov. Ľudia zvonili zvončekmi a držali transparenty s nápismi „Učitelia a sestry, to sú vládne resty“, „Aký učiteľ, taký žiak“, „Nerobte z nás utečencov“ či „Nie je nám to jedno.“

Štrajk učiteľov podporili v Leviciach stovky ľudí (10 fotografií)
Podpora z viacerých miest

Štrajkujúcich učiteľov prišli do Levíc podporiť učitelia a rodičia z rôznych kútov Slovenska, niektorí prišli aj s deťmi. „Na svojich požiadavkách trváme, sme odhodlaní a vydržíme v štrajku aj naďalej. Nie je nám jedno, čo sa deje v školstve. Rozhodne to nie je len o peniazoch,“ povedala jedna z organizátorov podujatia Zdena Ginčaiová, ktorá je učiteľkou na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach.

Čo žiadajú učitelia?

zvýšenie platov od 1. januára 2016 o 140 eur a o ďalších 90 eur od 1. januára 2017.
zvýšenie rozpočtov o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.
aby vláda prijala novelu zákona, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.
Podľa jej slov prišli učiteľov do Levíc podporiť z Bratislavy, Nitry, Šale, Banskej Bystrice, Krupiny, Žarnovice, Šiah a viacerých obcí v Nitrianskom kraji.

„Bolo to živé, odhodlané, ľudia reagovali spontánne, desiati prišli sami na pódium rečniť. Robili sme to trochu inak ako v Bratislave, my sme otvorili fórum s tým, že kto chce, nech príde niečo povedať. S podujatím sme veľmi spokojní,“ zhodnotila Ginčaiová.

Plánujú vydržať

Ako povedal Štefan Šimonov z Iniciatívy nitrianskych učiteľov, v Nitrianskom kraji je aj v stredu do štrajku učiteľov zapojených približne sto základných, stredných a materských škôl.

„Počet zapojených pedagógov a odborných zamestnancov škôl zostáva nad 1 500, niektorí sa zo štrajku odhlásili a iní sa prihlásili. Plánujeme vydržať nielen celý tento týždeň, ale aj dlhšie,“ povedal Šimonov.

Nespokojným učiteľom a ich podporovateľom sa prihovoril aj zástupca učiteľských odborov, ktorý vyzval na podpis otvoreného listu predsedovi Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavlovi Ondekovi, ktorý štrajk učiteľov nepodporuje. „Mnohí kolegovia z odborov sa pridávajú k štrajku,“ povedal Šimonov.

Podľa informácií z internetovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov je v sterdu do štrajku zapojených na Slovensku zhruba 11-tisíc registrovaných učiteľov z 826 škôl.

https://domov.sme.sk/c/20081090/ucitelia-demonstrovali-v-leviciach-podporili-ich-stovky-ludi.html?ref=trz