Učebnicu extrémisticko-rasistickej organizácie, ktorej predseda šíri nenávisť a intoleranciu preverí štátna komisia

29.05.2015 18:07

Ministerstvo vnútra ide preverovať publikáciu, na ktorú dalo mimovládke dotáciu. Tá ju poskladala aj z textov iných autorov, citácie však neuviedla.

BRATISLAVA. Učebnicu, ktorá má upozorňovať žiakov na nebezpečenstvo konšpiračných teórií a extrémizmus na internete, budú študovať aj úradníci. Jej vydavateľ, Inštitút ľudských práv, v nej použil časti textov iných autorov, no neoznačil ich ako citácie. Inštitútu tak hrozí, že dotáciu päťtisíc eur z ministerstva vnútra bude musieť vrátiť.
weisenbacher-marx
Na vykradnutie textov upozornila na sociálnej sieti Irena Biháriová zo združenia Ľudia proti rasizmu. Inštitút ľudských práv v brožúrke použil odseky z jej knihy Cyberhate z roku 2012 bez označenia, že ide o citáciu.

Rovnakú skúsenosť má aj autor odborných textov o fenoméne konšpirácií Matúš Ritomský.

weisenbacher-vojna-proti-cirkvi

„Sú to naozaj hutné texty, ktoré prevzali štýlom Ctrl+C, Ctrl+V, neunúvali sa meniť ani štylistiku,“ hovorí Biháriová.

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher chybu nepriznáva. „Publikácia pani Biháriovej, ktorú vydala Nadácia Fridricha Eberta za verejné prostriedky, je uvedená v zozname bibliografických odkazov,“ argumentuje.

Citovanie je nekorektné
Inštitút vydal brožúru Dôveruj, ale preveruj v náklade 2000 kusov a prispel na ňu sumou 1180 eur. Ministerstvo vnútra na knihu v rámci programu Rady vlády pre prevenciu kriminality na rok 2014 poskytlo dotáciu vo výške 5300 eur.

Uvedenie autorov v zozname použitej literatúry na konci knihy je nekorektné, upozorňuje Biháriová. „Peter Weisenbacher ako vysokoškolsky vzdelaný človek vie, ako sa správne používajú citácie, nedá sa to ospravedlniť tým, že publikácia nemá vedecký zámer,“ hovorí.

https://www.sme.sk/c/7828890/ucebnicu-preveri-statna-komisia.html?ref=trz

BRATISLAVA: PROTI KONSPIRAČNÍM TEORIÍM BUDE BOJOVAT NOVÁ KNIHA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY
Pomôcť v boji proti konšpiračným teóriám a extrémizmu na internete chce nová kniha pre stredné školy. Vydal ju inštitút ľudských práv aj s podporou ministerstva vnútra.

Konšpiračne teórie ako novodobý fenomén, trollovia v internetových diskusiách, či weby, ktoré šíria ruskú propagandu. Školáci môžu poľahky uveriť senzáciám na internete o tom, že o svetovom dianí nerozhodujú nami volení politici ale finančne skupiny v pozadí. Pomôcť zorientovať sa im, chce nová učebnica inštitútu ľudských práv, na ktorú prispelo aj ministerstvo vnútra, napísal dnes denník SME.

V Bratislave za Prahu marx-eu
Už dlhodobejšie sme sledovali nárast nového druhu extrémizmu, čo je prelínanie zvyškov neonacistickej scény s konšpirátormi, ktorí momentálne zažívajú boom ,vysvetlil pre SME riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher. Podľa neho sú mladí ľudia najrizikovejšou skupinou, pretože v tomto období si vytvárajú názory na politiku, spoločnosť a ľudské práva. Učitelia môžu knihu využívať ako pomôcku počas hodín občianskej náuky, či dejepisu. Peter Weisenbacher sa do povedomia dostal, keď vyhlásil vojnu kresťanom a aj svojim sporom s blogerom Radovanom Bránikom, ktorý ho označil za klamára a udavača. Peter Weisenbacher hodnotovo stojí na podpore LGBTI hnutia a vyhlasuje ankety ako homofób roka.

weisenbacher-femen

Stredoškolsky učiteľ Peter Cibulka považuje učebnicu za výborný nápad, ako upozorňovať študentov na fenomény ktoré sú nové, no o to nebezpečnejšie, pretože konšpirácie ohrozujú samotný demokraticky systém. Denník SME na záver uviedol aj názor jeho kolegu učiteľa Juraja Smatanu, ktorý vytvára zoznamy webov, ktoré ohrozujú západnú propagandu a podľa ktorého sa demokracia inak udržať nedá.

Publikácia sa snaží zmiešať dohromady seriózne aj absurdné teórie a následne tie absurdné vyvrátiť aj v mene tých serióznych. Tak sa v jednom vreci ocitnú útok na dvojičky aj tajne plány mimozemšťanov. Pritom v prípade zhodenia dvojičiek, teóriu o ich páde vypracovali na základe dôkazov výlučne inžinieri, architekti, piloti, požiarnici, vojaci, experti na demolíciu a výbušniny, zatiaľ čo oficiálnu teóriu podporujú výlučne novinári, politici a na nich naviazaný tretí sektor.

Konšpiračné teórie sú často úplné nezmysly, niektoré však, ako napríklad svojho času konšpiračné teórie o tom, že v Iraku nie sú žiadne zbrane hromadného ničenia a že všetky dôkazy sfalšovala a vyfabrikovala americká tajná služba, aby americké vedenie malo zámienku pre vojenskú intervenciu, sa neskôr potvrdili.

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/5999-bratislava-proti-konspiracnim-teoriim-bude-bojovat-nova-kniha-pro-stredni-skoly