Turínske plátno po piatich rokoch opäť sprístupnia verejnosti

06.11.2014 00:29

Turínske plátno, pohrebnú tkaninu, o ktorej sa niektorí domnievajú, že zahaľovala telo ukrižovaného Ježiša Krista, na budúci rok opäť vystavia na verejnosti.

Turínske plátno

Vatikán 5. novembra (TASR) - Turínske plátno, pohrebnú tkaninu, o ktorej sa niektorí domnievajú, že zahaľovala telo ukrižovaného Ježiša Krista, na budúci rok opäť vystavia na verejnosti. Túto náboženskú pamiatku bude možné zhliadnuť od 19. apríla do 24. júna, informovala dnes agentúra AP.

Naposledy sa tak stalo v roku 2010, a tak ako vtedy, aj teraz sa budú musieť záujemcovia na prehliadku plátna vopred registrovať, hoci poplatok sa vyberať nebude. Plátno dlhé 4,3 metra s odtlačkom mužskej postavy je uložené v Turínskom dóme na severe Talianska v puzdre s klimatickou kontrolou.

Pápež František dnes uviedol, že 21. júna si pôjde plátno osobne prezrieť. Jeho predchodca Benedikt XVI. označil Turínske plátno za ikonu "namaľovanú krvou" ukrižovaného človeka, do vedeckých otázok však nezašiel. Skeptici tvrdia, že slávna tkanina je iba podvrhom z obdobia stredoveku.

Turínsky arcibiskup Cesare Nosiglia nazval túto náboženskú pamiatku "realitou a hlbokou záhadou", na ktorú vedecké skúmanie zatiaľ neposkytlo žiadne "konkrétne odpovede".