Turecko a USA začnú s komplexnými náletmi na Islamský štát

24.08.2015 21:21
Do operácie proti islamistom by sa mali zapojiť tiež Saudská Arábia, Katar, Jordánsko, Británia a Francúzsko.
F-16 Spojené štáty a Turecko plánujú poskytovať ochranu zo vzduchu tým povstaleckých skupinám v Sýrii, ktoré Washington označuje za umiernené. Foto: ilustračné, SITA/AP

ANKARA 24. augusta (WEBNOVINY) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok uviedol, že Turecko a Spojené štáty sa pripravujú na komplexné vzdušné operácie, ktorých cieľom je vytlačiť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) z jej pozícií v severnej Sýrii pri hraniciach s Tureckom.
 

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.


V rozhovore pre agentúru Reuters Čavušoglu spresnil, že uplynulú nedeľu boli finalizované všetky detaily plánu operácie, do ktorej sa podľa neho zapoja taktiež Saudská Arábia, Katar, Jordánsko, Británia a Francúzsko. Spojené štáty a Turecko plánujú poskytovať ochranu zo vzduchu tým povstaleckých skupinám v Sýrii, ktoré Washington označuje za umiernené.


Cieľom je vytlačiť islamistov z pohraničia

Cieľom celej operácie je vytlačiť IS z asi 80 kilometrov dlhého pásma územia v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom, kadiaľ podľa predpokladov voľne prechádzajú posily pre IS zo zahraničia. Podľa analytikov by odrezanie tejto cesty mohlo spôsobiť zvrat vo vývoji konfliktu.

Podľa Čavušogla by operácia vyslala signál aj sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a bola by nástrojom nátlaku na jeho vládu, aby sa zúčastnila na rokovaniach o mierovom urovnaní ozbrojeného konfliktu.Čavušoglu v rozhovore uvítal aj normalizáciu vzťahov Iránu s niektorými západnými krajinami, ktorá sa začala po vyriešení dlhoročného sporu ohľadne iránskeho jadrového programu.

Turecký minister uviedol, že je nutné, aby Teherán zohrával konštruktívnejšiu rolu pri riešení regionálnych kríz - takých, aké sa odohrávajú v Sýrii, Iraku a Jemene.
 

Odporúčame:

Islamský štát vyhodil do vzduchu chrám v Palmýre

Video: Džihádista John odhalil tvár, vraždiť chce naďalej

Islamský štát sťal archeológa, bezhlavé telo zavesil na stĺp

Islamský štát zbúral kláštor v Sýrii, stovky kresťanov zajal

Američania zabili významného muža Islamského štátu



Turecko chce pokračovať v náletoch na PKK

Turecký minister súčasne vyhlásil, že turecká armáda bude pokračovať v náletoch na pozície ozbrojencov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku a juhovýchodnom Turecku, a to dovtedy, kým kurdskí radikáli nezložia zbrane.

Nálety tureckej armády na pozície PKK sa začali koncom júla a PKK na ne odpovedala sériou útokov na bezpečnostné zložky krajiny. V súvislosti s tým turecká prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) v nedeľu vyzvala obe strany konfliktu, aby skoncovali s násilím a obnovili pred dvoma rokmi uzavreté prímerie.

Výzvu HDP zverejnil jej spolupredseda Selahattin Demirtaš, ktorý súčasne vyslovil podozrenie, že prezident Recept Tayyip Erdogan sa snaží rozpútať v Turecku občiansku vojnu, aby si posilnil svoje mocenské postavenie. "Občianskou vojnou v Turecku nikto nič nezíska," upozornil Demirtaš a ako negatívne príklady uviedol Sýriu a Irak.

www.webnoviny.sk/svet/clanok/985902-turecko-a-usa-zacnu-s-komplexnymi-naletmi-na-islamsky-stat/