Taliban spustil ofenzívu na Kundúz, prebiehajú ťažké boje

28.09.2015 12:29
Pokiaľ by Taliban vybojoval aspoň jeden z troch hlavných strategických vstupov do afganského Kundúzu, bude pre vládne sily ťažké udržať si i naďalej kontrolu nad mestom.
Afganským parlamentom otriasol výbuchV minulosti relatívne pokojná oblasť na severe Afganistanu je v posledných rokoch dejiskom eskalujúceho násilia.Foto: ilustračné, SITA/AP

KUNDÚZ 28. septembra (WebNoviny.sk) - Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban odštartovali v pondelok nové ťaženie na mesto Kundúz, metropolu rovnomennej provincie v severnom Afganistane. Informuje o tom agentúra Reuters a dodáva, že povstalecké oddiely zaútočili z troch strán, pričom vládne sily sa pokúšajú udržať ich mimo územia mesta.

Koordinovaný útok sa začal a šiestej hodine ráno miestneho času (3.30 h SELČ). Ťažké boje na troch hlavných prístupových trasách do Kundúzu potvrdil pre Reuters hovorca mestskej polície. "Máme dostatok síl a čoskoro ich vytlačíme," uviedol. V meste počuť paľbu ťažkého delostrelectva a streľbu.

Pokiaľ by Taliban vybojoval aspoň jeden z troch hlavných strategických vstupov do Kundúzu, bude pre vládne sily podľa Reuters ťažké udržať si i naďalej kontrolu nad mestom. Radikálni islamisti sa podľa Reuters pokúšajú dobyť Kundúz už druhýkrát v tomto roku. Oblasť bez zahraničných vojenských posíl bránia afganská armáda a polícia, cvičená špecialistami Severoatlantickej aliancie (NATO).

V minulosti relatívne pokojná oblasť na severe Afganistanu je v posledných rokoch dejiskom eskalujúceho násilia. Po vlaňajšom stiahnutí sa amerických jednotiek z tejto stredoázijskej krajiny bolo mesto Kundúz v apríli centrom hlavných bojov medzi vládnymi silami a Talibanom, ku ktorého zosadeniu prispela americká vojenská intervencia v roku 2001.

Okresaná misia NATO v Afganistane sa v súčasnosti sústreďuje prevažne na výcvik afganských jednotiek a poradenstvo. Washington pritom stále v Afganistane nasadzuje drony, ktoré bombardujú ciele velenia Talibanu. V krajine tiež pôsobia americké protiteroristické zložky. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/996707-taliban-spustil-ofenzivu-na-kunduz-prebiehaju-tazke-boje/