Tajfún si na východe Číne vyžiadal najmenej 21 obetí na životoch

10.08.2015 17:20

Obete zahynuli v dôsledku veľkých záplav, keď ich strhol príliv vody alebo skončili pod zrútenými budovami či zosuvmi pôdy.

Na snímke spúšť na ulici po tajfúne Soudelor v taiwanskom meste Tchaj-pej 8. augusta 2015.

Peking 10. augusta (TASR) - Najmenej 21 obetí a piatich nezvestných si na východe Číny počas víkendu vyžiadal tajfún Soudelor. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

Soudelor zasiahol v sobotu najprv provinciu Fu-ťien na juhovýchode Číny, odkiaľ sa presunul do susedných provincií Če-ťiang, Ťiang-si a An-chuej, až následne zoslabol na úroveň tropickej búrky. Tá však vyvolala záplavy a zosuvy pôdy, uviedlo ministerstvo pre občianske záležitosti.

Najviac zasiahnutou bola podľa údajov ministerstva juhovýchodná čínska provincia Če-ťiang, odkiaľ dnes ráno hlásili 14 obetí na životoch a štyroch nezvestných. K ďalším trom úmrtiam došlo v provincii Fu-ťien, kde je zároveň jedna osoba nezvestná. Štyri životy si prírodný živel vyžiadal aj v provincii An-chuej.

Obete zahynuli v dôsledku veľkých záplav, keď ich strhol príliv vody alebo skončili pochované pod zrútenými budovami či zosuvmi pôdy.

Miestne médiá ukazovali zábery vozidiel prevrátených prudkými nárazmi vetra či vody a ľudí na ulici prebíjajúcich sa do bezpečia.

Soudelor, ktorý dosiahol v nárazoch vetra rýchlosť až 173 kilometrov za hodinu, vyčíňal najskôr na Taiwane, kde spôsobil sedem úmrtí. Vyše 400 osôb tam utrpelo zranenia a päť zostalo nezvestných.

V krajine zapríčinil tiež rozsiahle výpadky prúdu. Podľa údajov štátom vlastnených taiwanských elektrárni sa dočasný výpadok prúdu dotkol až štyroch miliónov ľudí, čím sa stal najrozsiahlejšou odstávkou spôsobenou v dôsledku tajfúnu v dejinách tejto ostrovnej krajiny. 

www.teraz.sk/zahranicie/tajfun-vychod-ciny-21-obeti/150069-clanok.html