Synoda: Nejednotnosť v záležitostiach rozvedených

16.10.2014 13:26

 

Vatikán, 9.10.2014 (KAP) 017 435 – Vatikánska synoda o manželstve a rodine je očividne nejednotná, čo sa týka budúceho prístupu k znovu zosobášeným rozvedeným v Katolíckej cirkvi. Jedni rečníci k tejto téme – ako povedal vatikánsky hovorca Federico Lombardi vo štvrtok – vyzdvihli výpovede Evanjelia o nerozlučiteľnosti manželstva a zdôraznili, že ak chceme zostať verní vo viere, pripustenie znovu zosobášených rozvedených k prijímaniu nie je možné. Iní sa naproti tomu vyslovili za to, dôkladnejšie prihliadnuť na špecifické okolnosti a nechať pôsobiť viac milosrdenstva, bez toho, že by sme sa dotkli náuky o nerozlučiteľnosti manželstva.

Podľa náuky Cirkvi žijú znovu zosobášení rozvedení v hriechu a preto nesmú mať účasť na prijímaní Eucharistie. Ktorý „tábor“ tvorí v otázke správneho prístupu väčšinu, sa podľa Lombardiho v súčasnosti povedať nedá:

Synoda je spoločne na ceste,“ vyhlásil vatikánsky hovorca.

Aj mnohí rečníci, ktorí sa chcú držať doterajšej úpravy, zdôraznili, že s tým nesmie byť spojené morálne odsúdenie často bolestne touto situáciou trpiacich ľudí.  

 

Skepsa voči pravoslávnej úprave

Predseda Pápežskej rady pre texty zákonov, kardinál Francesco Coccopalmerio, sa na tlačovej konferencii vyjadril skepticky voči praxi pravoslávnych cirkví uznávať a žehnať občiansky uzavreté druhé manželstvá. Zdôraznil, že to nie je zlučiteľné s katolíckym cirkevným právom: „Iba prvé manželstvo je skutočne pravé,“ povedal Coccopalmerio. U pravoslávnych cirkví je síce tiež iba to prvé manželstvo platnou sviatosťou, ale pre druhé manželstvo sa môže konať pobožnosť s požehnaním.

Vysoko postavený cirkevný právnik však nevylúčil, že v jednotlivých prípadoch sa môže uvažovať o výnimkách zo zákazu prijímania Eucharistie. Tak chápe túto náuku aj pápež František, ako dodal Coccopalmerio. Aké kritériá tu zohrávajú úlohu, kardinál nespresnil.

 

Za zjednodušenie a urýchlenie anulovania manželstva

Ako Lombardi ďalej oznámil, na synode vládne veľká zhoda v tom, že proces anulovania manželstva sa má urýchliť a zjednodušiť. Rýchlejšie vyhlásenie nulity cirkevne uzavretého manželstva však neznamená nijaký „rozvod po katolícky“.

Jednota vládne medzi účastníkmi synody podľa Lombardiho v odmietnutí „manželstiev“ rovnakých pohlaví. „Svadba je pre celú ľudskú kultúru mysliteľná len ak ide o muža a ženu,“ zdôraznil Coccopalmerio. Vyslovil sa aj proti žehnaniu homosexuálnych párov. Avšak mnohí rečníci podľa Lombardiho súhlasili s „pastoráciou načúvania“ ako pre znovu zosobášených rozvedených, tak pre homosexuálov. Aj k nim chce Cirkev pristupovať s úctou a rešpektovaním ich ľudskej dôstojnosti. –zg-