ŠtB: Banáš bol Dodo aj Lotos

09.05.2015 12:17

https://img.cas.sk/img/8/640x360/156349_import-jozef-banas-jozef-banas.jpg?time=1141999620&hash=b78105b2adcfb9f5786d4be5b135691a

BRATISLAVA - Jozef Banáš podľa spisu, ktorý o ňom evidovala ŠtB, dostával za spoluprácu s tajnou službou viac odmien. Denník SME získal Banášov spis na základe žiadosti od Ústavu pamäti národa.

Bývalý poslanec ANO a terajší poslanec SDKÚ s krycími menami Dodo a Lotos dostal podľa archívov 28. novembra 1986 fľašu alkoholu v hodnote 13,50 nemeckých mariek. Na schôdzke, kde mu fľašu dali, zároveň poskytol informácie o objekte Cameron, Pragal. O aké objekty išlo, ŠtB nevysvetľuje.

Na základe Banášových informácií založila ŠtB minimálne dva zväzky, poskytol "kvalitné" informácie o štyroch prípadoch a "svojimi poznatkami sa podstatne podieľal na zavedení celoštátnej akcie". Akej, to Ústav pamäti národa vybielil.

1. júna 1979 zase Banáš príslušníkovi ŠtB Petrovi Moravčíkovi podpisuje potvrdenie, že od neho prevzal tisíc korún, Banáš však tvrdí, že podpis "Lotos" je falošný a ani nevedel, že má takéto krycie meno.

Nikdy vraj nepodpísal, že bude s ŠtB spolupracovať ako agent, podpísal vraj len súhlas, že bude informovať o schôdzkach so zahraničnými novinármi. To, že si niekedy zobral fľašu, neodmieta. Tvrdí, že bol diplomat, a to, že ho navštevovali eštebáci, bolo prirodzené. Podľa neho kľučkoval tak, aby neublížil ani sebe, ani nikomu inému.

Väčšina dokumentov, ktoré sú vypísané v zozname na začiatku spisu, bola podľa poznámok skartovaná, a to v decembri 1989. Chýba tak napríklad "vlastnoručné vyhlásenie", ktoré sa podľa zoznamu nachádza na strane 41, alebo vlastnoručné správy z roku 1977.

 

Banáš mal spolupracovať s ŠtB od roku 1974, keď pracoval v podniku Chirana Export-import. Bol obchodný referent a chodieval do zahraničia. Informoval napríklad o svojich služobných cestách vo Fínsku alebo vo Francúzsku.

Spoluprácu podľa správy kapitána ŠtB Moravčíka podpísal v júni 1977 na Lermontovovej ulici v Bratislave. Bolo to potom, ako nastúpil na Federálne ministerstvo zahraničných vecí na tlačový odbor. Neskôr sa stal riaditeľom Tlačového strediska pre zahraničných novinárov v Bratislave.

Banáš bol podľa správy dôstojníka ŠtB presvedčený, že zahraniční novinári si zasluhujú pozornosť aj preto, že v Československu môžu prísť do styku "s osobami, ktoré žijú ešte stále na politickej platforme z rokov 1968 - 1969". ŠtB poskytol množstvo informácií o zahraničných novinároch, ktorých mal na starosti.

Príslušníci ŠtB mu podľa dokumentov platili pohostenie v reštauráciách. Banáš tvrdí, že svojou prácou nikdy nikomu neublížil.

V prospech Banáša hovorí záznam o tom, že v spise by mali byť "nehlásené styky". Zrejme nejaké mal v čase, keď pracoval v Prahe. On tvrdí, že môže ísť o stretnutie s rakúskym novinárom, jeho kamarátom, ktoré nenahlásil.