Spravodajcu stanice BBC vyhostili zo Severnej Kórey

10.05.2016 11:29
 
Wingfield-Hayes bol jedným z trojčlenného tímu.
bbc Foto: ilustračné, SITA/AP
BBCPchjongjang 9. mája (WebNoviny.sk) - Spravodajcu britskej stanice BBC Ruperta Wingfielda-Hayesa zatkli v Severnej Kórei ohľadne jeho novinárskej činnosti a vyhostili ho z krajiny. Informovalo o tom predmetné médium.

Wingfield-Hayes bol jedným z trojčlenného tímu BBC, spolu s producentkou Mariou Byrneovou a kameramanom Matthewom Goddardom. Severokórejské úrady ich zatkli ešte v piatok, keď sa novinári pripravovali na odchod z krajiny. Wingfielda-Hayesa vypočúvali osem hodín a donútili podpísať vyhlásenie. Všetkých troch členov tímu počas víkendu zadržiavali a následne ich odprevadil na letisko ich pridelený sprievodca.

Tím BBC prišiel do KĽDR ešte pred začiatkom zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce, pričom sprevádzal delegáciu nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vykonávali v KĽDR výskum. Podľa ďalšieho korešpondenta BBC Stephena Evansa, ktorý je stále v KĽDR, bolo vedenie tejto totalitnej krajiny nespokojné so správami zameranými príliš na stránky života obyvateľov hlavného mesta Pchjongjang.