Slovenskí biskupi sa o necelý mesiac (14.11.2015) stretnú s pápežom Františkom

15.10.2015 09:57

Stretnutie s pápežom Františkom je naplánované na štvrtok 12. novembra.

 
Pápež František, archívne foto
 
Bratislava 12. októbra (TASR) - Slovenských katolíckych biskupov čaká od 8. - 14. novembra návšteva Ríma a Vatikánu - tzv. Ad limina apostolorum. Zároveň sa 15 biskupov stretne s pápežom Františkom počas tradičnej generálnej audiencie a taktiež súkromne. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Oficiálny program sa začne v pondelok 9. novembra. Biskupi budú sláviť svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Stretnutie s pápežom Františkom je naplánované na štvrtok 12. novembra. Biskupi a veriaci sa s ním stretnúť aj počas generálnej audiencie, ktorá sa uskutoční o deň skôr. Biskupi navštívia aj viaceré sekcie Rímskej kúrie, kde budú hovoriť o stave Cirkvi na Slovensku. Naplánované majú aj návštevy viacerých bazilík v Ríme.

Posledná podobná návšteva sa uskutočnila v roku 2007 ešte za pápeža Benedikta XVI.

Z Kódexu kánonického práva vyplýva, že diecézny biskup je viazaný povinnosťou každých päť rokov podať Najvyššiemu veľkňazovi správu o stave svojej diecézy, prísť si do Večného mesta uctiť hroby svätých apoštolov Petra a Pavla a vykonať návštevu u Svätého Otca.