Slovákov ničia horúčavy, počet kolapsov prekročil stovku

05.07.2015 19:13
Počas horúčav sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu.
leto, teplo, horucavy, voda, pitny rezim Ľudia by sa predovšetkým mali vyhýbať pobytu na slnku v poobedňajších hodinách, kedy je najsilnejšie. Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) - Za posledných 24 hodín nahlásili Záchrannej zdravotnej službe 128 kolapsov na území Slovenska, čo je o osem menej ako v sobotu. Ako ďalej pre agentúru SITA povedal Boris Chmel z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, najviac - 25- ľudí v nedeľu skolabovalo v Prešovskom kraji, 24 v Košickom kraji a najmenej - 11- ich bolo v Banskobystrickom kraji.

V sobotu na Slovensku nahlásili Záchrannej zdravotnej službe 136 kolapsov, najviac ľudí skolabovalo v Košickom a Prešovskom kraji a najmenej v Trnavskom kraji. Počas horúčav by mali ľudia dbať na pitný režim a neprepínať svoje sily. Slnku sa treba vyhnúť najmä v poludňajších hodinách, kedy je najsilnejšie.
 

Odporúčame:

Kolapsov z tepla pribúda, zachraňovať museli desiatky ľudí

Pekelné horúčavy potrápia Slovákov, platia výstrahy



Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu.

Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu.

Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby. 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/970307-slovakov-nicia-horucavy-pocet-kolapsov-prekrocil-stovku/