Ruská aktivistka ušla do Estónska, bála sa o svoje deti

21.04.2015 09:19
Činnosť aktivistky stála viacerých vplyvných Rusov miliardy dolárov v zmarených kontraktoch. Matka dvoch detí povedala, že z Ruska ušla najmä pre obavy, že jej orgány sociálnych služieb môžu odobrať deti.
Jevgenija Čirikovová Ruská environmentalistika Jevgenija Čirikovová Foto: SITA/ AP
MOSKVA 20. apríla (WEBNOVINY) — Prominentná ruská environmentalistika uviedla, že ušla z Ruska a pre strach z vládnych postihov sa aj s rodinou usadila v Estónsku. Obávala sa najmä toho, že jej úrady za jej činnosť na ochranu životného prostredia odoberú deti. Jevgenija Čirikovová je známa bojom proti výstavbe diaľnice z Moskvy do Petrohradu cez Chimský les nazývaný aj "pľúcami Moskvy".

Jej činnosť stála viacerých vplyvných Rusov miliardy dolárov v zmarených kontraktoch. Matka dvoch detí v pondelok povedala pre agentúru AP, že z Ruska ušla najmä pre obavy, že jej orgány sociálnych služieb môžu odobrať deti.

Čirikovová získala v roku 2012 prestížne medzinárodné ocenenie Goldman Award, ktoré dnes, 20. apríla, udelia ďalším bojovníkom za ochranu životného prostredia, ktorých vybrala medzinárodná porota. Čirikovová tiež uviedla, že nemieni platiť dane za ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Čirikovová nasleduje emigráciu viacerých prominentných vládnych kritikov, ktorí opustili Rusko v minulých rokoch.
www.webnoviny.sk/svet/clanok/944471-ruska-aktivistka-usla-do-estonska-bala-sa-o-svoje-deti/