Rusi nasadili flotilu, na islamistov páli z 1500 kilometrov

08.10.2015 14:24
Sýrske pozemné jednotky a ruské letectvo uskutočnili v stredu prvé koordinované útoky na pozície vzbúrencov v Sýrii.
SýriaRuský prezident súčasne vyhlásil, že konflikty toho druhu, aký sa odohráva v Sýrii, sa musia skončiť politickým riešením.Foto: ilustračné, SITA/AP

BEJRÚT 7. októbra (WebNoviny.sk) - Vojnové lode ruskej Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojgu. Putin ocenil, že ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Zásahy vysokopresnými zbraňami podľa neho svedčia o kvalite produkcie zbrojného priemyslu i o kvalitnej príprave vojakov. 
 

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.



Ruský prezident súčasne vyhlásil, že konflikty toho druhu, aký sa odohráva v Sýrii, sa musia skončiť politickým riešením. 
Šojgu na stretnutí uviedol, že štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. Putin v reakcii na to podľa agentúry Reuters povedal, že ešte je priskoro na hodnotenie výsledkov ruskej operácie v Sýrii. Vyslovil predpoklad, že ruské letectvo bude podporovať pozemné operácie sýrskej armády. 


Chcú spolupracovať so sýrskou armádou i USA

Na schôdzke, ktorú odvysielala televízie Rossija 1, ruský prezident vyhlásil: "Čo sa týka ďalšej práce, ako sme sa dohodli, predpokladám, že bude synchronizovaná s krokmi sýrskej armády na zemí a vojensko-kozmické sily budú efektívne podporovať ofenzívnu operáciu sýrskej armády". Putin nariadil ministrovi Šojgu, aby v súvislosti s vývojom v Sýrii pokračoval v spolupráci s USA, Tureckom, Saudskou Arábiou, Iránom a Irakom. 

Ruský minister obrany poznamenal, že bez súčinnosti všetkých krajín, ktoré sa zapojili do boja proti IS v Sýrii, nie je možné dosiahnuť úspech. Dodal, že v utorok sa uskutočnilo stretnutie vojenských atašé týchto krajín, na ktorom ruská strana navrhla zdieľať informácie o už zistených baštách islamistov v záujme toho, aby nálety na ich pozície boli efektívne. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/999997-rusi-nasadili-flotilu-na-islamistov-pali-z-1500-kilometrov/