Rusi cvičia na sporných ostrovoch, Japonci sú pobúrení

25.04.2015 18:31
Japonský premiér Šinzó Abe už v minulosti uviedol, že ruské vojenské cvičenia na ostrovoch sú absolútne neakceptovateľné.
Po kríze na Ukrajine výrazne vzrástol strach Čechov z Ruska Foto: ilustračné, SITA/AP
MOSKVA 24. apríla (WEBNOVINY) - Rusko uskutočňuje vojenské cvičenia na Kurilských ostrovoch v Tichomorí, na ktorých časť si robí nároky Japonsko. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Cieľom cvičení je trénovať pobrežnú obranu pred možnými námornými a vzdušnými útokmi, citovala agentúra Interfax tlačový odbor Východného vojenského okruhu.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň uviedol, že je pripravený prediskutovať tému sporných ostrovov, obvinil však Japonsko z chýbajúceho dialógu. Japonský premiér Šinzó Abe už v minulosti uviedol, že ruské vojenské cvičenia na ostrovoch sú "absolútne neakceptovateľné".

Kurilské ostrovy medzi Hokkaidó a Kamčatkou, ktoré obsadili sovietski vojaci na konci druhej svetovej vojny, sa nachádzajú v oblasti bohatej na ryby a údajne aj na podmorské náleziská ropy a zemného plynu či ložiská zlata a striebra.

Skupina štyroch ostrovov má v Japonsku názov Severné teritóriá a spory o ich vlastníctvo bránia Tokiu a Moskve podpísať mierovú zmluvu, ktorá by formálne ukončila ich nepriateľstvo z čias druhej svetovej vojny. V roku 2010 ich navštívil ruský prezident Dmitrij Medvedev, čo Tokio označilo za "neospravedlniteľnú drzosť" a dočasne odvolalo svojho veľvyslanca z Ruska.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.
www.webnoviny.sk/svet/clanok/945836-rusi-cvicia-na-spornych-ostrovoch-japonci-su-pobureni/