Rakúšania sa obávajú utečencov. Vo veľkom nakupujú zbrane

08.10.2015 14:54

Viedeň 08. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

V Rakúsku sa rapídne zvýšil predaj zbraní súkromným osobám. Všetky brokovnice sú v súčasnej dobe vypredané. Ozbrojujú sa najmä ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto
 

Rakúšania sa začali ozbrojovať strelnými zbraňami. Ak si chcete v súčasnej dobe kúpiť v Rakúsku brokovnicu, máte smolu – sú totiž všetky vypredané. Ako hlási portál Tiroler Tageszeitung, dostupné informácie o kupujúcich ukazujú, že nejde o “hobby Rambov”, ale o bežných občanov.

“Nemôžeme sa sťažovať na nedostatok dopytu,” hovorí Stefan Mair, obchodník so zbraňami. Mair ďalej tvrdí, že je to “záležitosť posledných troch týždňov”. Tento obrovský dopyt má korene v “strachu” vyvolanom sociálnymi zmenami. “Ľudia sa chcú chrániť,” hovorí Mair. Avšak najčastejšie si zbrane kupujú predovšetkým rakúske ženy.

“Slzné spreje sú v súčasnosti v kurze u žien,” hovorí Mair. Odborník  tvrdí, že je po zbraniach “obrovský dopyt” a do obchodov so zbraňami vstupuje “toľko potenciálnych zákazníkov, ako nikdy predtým”. Donedávna boli hlavnými zákazníkmi v obchode so zbraňami športoví strelci, či poľovníci. Najčastejšími zákazníkmi v súčasnosti sú ľudia, ktorí majú bezpečnostné obavy, no pritom nemali nikdy predtým so zbraňou žiadny kontakt.

Na rakúskom ministerstve vnútra musí záujemca o zbraň podať zodpovedajúce odôvodnenie pre povolenie na vlastnenie zbrane. Na internetových stránkach sa však objavili tipy ktoré Rakúšanom zaručia takéto odôvodnenie. Strelné zbrane kategórie C a D, teda pušky a brokovnice, si môže kúpiť každý dospelý Rakúšan, ak podá odôvodnenú žiadosť (poľovníci, športoví strelci, či sebaobrana).

“Migrácia je v celej ľudskej histórii spojená s mnohými obavami,” hovorí viedenský sociológ Roland Girtler. Niektorí ľudia vidia hlavný zdroj nebezpečenstva v cudzincoch, ktorí majú boj v krvi. Girtler uviedol, že tento strach je neopodstatnený. Podľa sociológa by sa nikdy nemali zovšeobecniť tvrdenia o hnutiach alebo skupinách ľudí.

Rakúsky novinár Marco Witting situáciu okomentoval: “Ak si miestni obyvatelia kupujú zbrane, pretože sa nimi chcú ochrániť pred hladom a terorom zo strany utečencov, potom je tu niečo zlé. Brokovnica nevyrieši žiadny z aktuálnych problémov. Práve naopak.”

www.hlavnespravy.sk/rakusania-sa-obavaju-utecencov-vo-velkom-nakupuju-zbrane/692358