Propagandistická fraška v Dóme sv. Martina - prezident premenil kostol na súdnu sieň

26.10.2016 23:06
Kiska i Demeš na Kováčovom pohrebe rozpútali politické manévre. Veľkolepá rozlúčka s emeritným prezidentom Michalom Kováčom sa v bratislavskej Katedrále sv. Martina zmenila na politickú propagandistickú frašku. A cirkevné autority nenašli silu, aby z domu modlitby vyhnali tých, čo z neho urobili lotrovský pelech. Tak nazval predavačov a kupujúcich Ježiš v jeruzalemskom chráme, keď ich z neho vyhnal. Táto servilnosť pred mocou vyvolala veľké znechutenie veriacich, ktorí si zrejme viac ctia evanjelium než tí, ktorí ho hlásajú.



Je signifikantné, že na zneuctenie katedrály sa podujali osoby, ktoré možno považovať za predĺženú ruku Washingtonu. O súčasnom prezidentovi Andrejovi Kiskovi je to verejne známe. Pavol Demeš, bývalý minister medzinárodných vzťahov a poradca prezidenta Michala Kováča, sa v ostatnom čase vracia na scénu ako občiansky aktivista. Dôležitým aspektom jeho osobnostného profilu je skutočnosť, že v rokoch 2000 až 2010 bol riaditeľom americkej mimovládnej organizácie German Marshall Fund pre strednú a východnú Európu. I v súčasnosti spolupracuje s domácim i so zahraničným mimovládnym sektorom.

HRYZOVISKO AMNESTIÍ
Kiska aj Demeš v katedrále vyzývali politikov, aby zrušili amnestie udelené zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom. Išlo o skutky spojené so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny. Požiadavky opozičných poslancov Jána Budaja (OľaNO) a Ondreja Dostála (SaS) v diskusnej relácii O päť minút dvanásť pokračovali v nastolenom trende, no pritvrdili a žiadali zrušenie len tých častí amnestií, ktoré sa prednostne týkajú zavlečenia (nie únosu, pán Budaj) Michala Kováča ml. Po pripomienke prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku, že SNS podporí zrušenie amnestií, ak sa to bude týkať aj amnestie prezidenta Michala Kováča v kauze Technopol, Dostál poznamenal, že to by bola veľmi zlá cesta. Prečo? Lebo podľa neho sa nedá porovnávať štátny terorizmus (?) s aktom amnestie pre jedného občana. Aj keď si odmyslíme všetky nepresnosti či účelnosť vo výrokoch opozičných poslancov, v otvorení diskusie okolo amnestií ide o oveľa viac než len o akúsi spravodlivosť pre exprezidenta. Ide o pokus rozvrátiť právny systém štátu. Niekoľkokrát to zopakoval aj poslanec Miroslav Číž (Smer-SD).

Prezident premenil kostol na súdnu sieň

ÚČELOVÉ VÝKLADY

Demeš sa dokonca od oltára obrátil s výzvou na predstaviteľov štátu, aby sa postarali o zrušenie Mečiarových amnestií. Ústavný právnik Ján Cuper pre SNN v tejto súvislosti povedal, že pokiaľ ide o právnu rovinu, ide čisto o právny nezmysel. Lebo amnestie „sú v prvom rade inštitút morálny. Je spojený s odpustením. Tento aspekt prešiel z kresťanstva do svetskej morálky. Je to právo upustiť od potrestania, ktoré je okamžite vykonateľné a nikým nikdy nezrušiteľné“. Kedysi monarchovia, dnes hlavy štátov majú právo udeľovať milosť. Udelil ju aj Michal Kováč svojmu synovi a jeho spoločníkom za podvod na Technopole. Dokonca v milosti sa uvádza aj to, ako si lup rozdelili…Budaj išiel dokonca tak ďaleko, že síce uznal, že Ústavný súd SR v prípade návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií zastupujúcim prezidentom Mikulášom Dzurindom vyniesol výrok, že amnestiu udelenú prezidentom republiky nemôže nasledujúci prezident zrušiť, ale nepovedal, že tak môže urobiť parlament. A Dostál ešte poznamenal, že zrušenie amnestií nebude nezmyselné, ak sa nebude týkať ostatných osôb vystupujúcich v kauze zavlečenia. K tomu už právnik Číž iba poznamenal, že jeho vzťah k právnemu poriadku je bizarný, nebezpečný.

O PRÁVO NEJDE…
Michal Kováč sa ako prvý prezident spojil s politickým spektrom oddaným plniť cudzie záujmy v regióne. Súčasného prezidenta Andreja Kisku možno pokojne označiť za jeho pokračovateľa. Preto neprekvapuje, že i takú pietnu udalosť, akou pohreb prezidenta nesporne je, využil na politické manévre. Presne také, aké sledoval Kováč a opozícia pred vyše dvadsiatimi rokmi. Ovládnuť štát a ponúknuť ho svetovému hráčovi za veľkou mlákou. Nie je náhodné, že sa práve v tomto čase objavil na verejnosti Mikuláš Dzurinda. Bol to on, kto v rokoch 1998 až 2006 urobil zo Slovenska poslušného a, ako sa zdá, mieni v tom pokračovať ďalej. Momentálne ako externý poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pomáha udržiavať proamerický režim Ukrajiny. Ak by predsa došlo k tomu, po čom volá prezident a ľudia nenávidiaci Mečiara, rozsypal by sa náš právny poriadok. Azda o to ide v prvom rade tým, ktorí s týmto štátom nikdy nemali dobré úmysly.

Eva ZELENAYOVÁ
snn.sk/…/propagandistick…