Príroda vytvorila obraz Ježiša v J. Kostoľanoch, dielo zdobí kostol

07.09.2016 14:20

Keď rezbár odpílil prvú časť stromu, odkryl sa mu zhruba pol metra vysoký výjav.
Zvláštny úkaz vytvorila príroda na cintoríne v Jedľových Kostoľanoch. Pod kôrou storočnej lipy objavil rezbár Peter Šrank postavu pripomínajúcu Ježiša Krista známu z obrazov s motívom Nanebovstúpenia. Postava znázorňuje Ježiša s roztiahnutými rukami, oblečeného v rúchu (na snímke).
Jedlove Kostolany obraz Krista
Jedľové Kostoľany 3. júna (TASR) – Zvláštny úkaz vytvorila príroda na cintoríne v Jedľových Kostoľanoch. Pod kôrou storočnej lipy objavil rezbár Peter Šrank postavu pripomínajúcu Ježiša Krista známu z obrazov s motívom Nanebovstúpenia. Postava znázorňuje Ježiša s roztiahnutými rukami, oblečeného v rúchu. Atrakciu na miestnom cintoríne chodili obdivovať miestni obyvatelia, ale aj ľudia z okolia. Jedni hovorili o zvláštnom znamení, druhí obdivovali nevyspytateľnosť prírody. V súčasnosti už obraz zdobí kostol v Jedľových Kostoľanoch.

Kazimír: “Storočnú lipu sme mali a tá lipa, jednoducho z nej padali konáre suché, padali na hroby a poškodzovali to. Lipa je drevo, kde sa dá dobre vyrezávať a tak som si tak namyslel, že by som tam dal spraviť Panenku Máriu Sedembolestnú v životnej veľkosti. Ja som zohnal rezbára na to a keď odpílil prvú časť, tam sa skutočne odokryla taká hra prírody, taký obraz Nanebovstúpenia Ježiša Krista.Tí ľudia sa tam ako začali zastavovať. Ten obraz je v kostole.”

Jedlove Kostolany obraz socha Panny Marie

Suché konáre storočnej lipy na cintoríne ohrozovali ľudí aj náhrobné kamene. Starosta Dušan Kazimír sa rozhodol odstrániť poškodené konáre a do lipy chcel dať vyrezať plastiku Panny Márie v životnej veľkosti. “Lipa je drevo, do ktorého sa dá dobre vyrezávať a bolo by ju škoda vypíliť. Tak som sa dohodol so sochárom, že odstránime konáre a on do stromu vyreže plastiku. Nikto netušil, čo sa skrýva pod kôrou stromu,” uviedol Kazimír.

Keď rezbár odpílil prvú časť stromu, odkryl sa mu zhruba pol metra vysoký výjav. Plastiku Panny Márie napokon rezbár dokončil, je súčasťou miestneho cintorína. “Obraz je v kostole, lipa stojí na koreni, zdobí ju plastika. Chceme okolo nej upraviť okolie, aby si tam ľudia mohli posedieť,” konštatoval starosta.

https://www.teraz.sk/regiony/priroda-vytvorila-obraz-jezisa-v-j-k/10647-clanok.html