Priebeh apoštolskej návštevy v Štrasburgu

26.11.2014 17:45

Vatikán 25. novembra - Pápež František ráno krátko po 8. hodine odletel z rímskeho medzinárodného letiska Fiumicino na svoju 5. apoštolskú cestu. Počas letu, ako je zvykom, telegramom pozdravuje prezidentov krajín, ktorých vzdušným priestorom prechádza: Talianska, Švajčiarska a Francúzska.

Tesne po 10. hodine lietadlo so Svätým Otcom pristálo na medzinárodnom letisku Štrasbug-Entzheim. Na palubu lietadla ako prvý vystúpil apoštolský nuncius vo Francúzsku Mons. Luigi Ventura. Pod schodíkmi z lietadla Svätého Otca privítali podpredsedovia Európskeho parlamentu, francúzsky štátny sekretár pre európske záležitosti, primátor Štrasburgu a prefekt Regiónu Alsasko - Dolné Porýnie, spolu s viacerými cirkevnými predstaviteľmi.
Z letiska sa pápež František presunul osobným automobilom pred budovu Európskeho parlamentu, kde ho o krátko po 10.30 privítal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Za zvuku vatikánskej a európskej hymny v podaní nastúpenej vojenskej dychovej hudby zaviala popri vlajkách členských krajín EÚ vatikánska zástava.

Po vstupe do budovy a zvítaní sa členov delegácií Svätý Otec v sprievode Martina Schulza vystúpil špirálovým schodišťom na poschodie, kde nasledoval zápis do pamätnej knihy a výmena darov. Pápežov dar predstavovala mozaika z vatikánskej dielne zobrazujúca holubicu s európskym emblémom, prstencom hviezd, symbolizujúcim korunu Panny Márie.

Pápež František sa zvítal aj s 97-ročnou Helmou Schmidtovou z nemeckého mesta Boppard, ktorá bola jeho hostiteľkou počas jeho študijného pobytu, keď sa v roku 1985 v Nemecku učil nemčinu. Svätý Otec sprevádzaný štátnym sekretárom Pietrom Parolinom, substitútom Angelom Becciu a apoštolským nunciom Alainom Lebeaupinom sa potom odobrali na stretnutie v užšom kruhu s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, generálnym tajomníkom EP Klausom Wellem, vice-tajomníčkou F. Rattiovou a členmi vedenia kabinetu.

O 11.15 už Svätý Otec vstúpil do hlavnej rokovacej sály Európskeho parlamentu za potlesku členov poslaneckého zboru. Zaujal miesto za predsedníckym stolom a predseda parlamentu Martin Schulz predniesol krátky privítací príhovor. Potom sa už ujal slova Svätý Otec od pultu umiestneného uprostred polkruhovej sály snemovne. Jeho rozsiahly, vyše polhodinový príhovor, bol viackrát prerušovaný potleskom prítomných. (Plné znenie príhovoru je publikované samostatne)

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz uzavrel stretnutie svojím príhovorom, po ktorom sa pápež František odobral na krátky rozhovor s predstaviteľmi ďalších európskych inštitúcií, prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, predsedom Rady Európskej únie Matteom Renzim, a novým predsedom Európskej komisie Jean-Claudeom Junckerom.

Pred pol jednou už Svätého Otca privítal pred neďalekým sídlom Rady Európy jej generálny tajomník Thorbjørn Jagland. Vatikánsku delegáciu privítali aj predseda Výboru ministrov, predsedníčka Parlamentného zhromaždenia, predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv, predseda Najvyššieho súdu pre ľudské práva, komisár pre ľudské práva a predseda Medzinárodnej konferencie mimovládnych organizácií. Nasledovalo stretnutie delegácií a zápis do pamätnej knihy Rady Európy spolu s výmenou darov.

O 13.00 Svätého Otca privítala zaplnená polkruhovitá zasadacia sála Rady Európy. Generálny tajomník Thorbjørn Jagland v úvodnom príhovore pripomenul cieľ, s ktorým bola Rada Európy pred 65 rokmi založená. Svätý Otec následne vystúpil s príhovorom, opäť presahujúcim pol hodiny. (Plné znenie príhovoru bude publikované samostatne.) Po pápežovi Františkovi vystúpila s uzatvárajúcim príhovorom predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Anne Brasseurová.

Desať minút pred 14. hodinou, teda s približne s polhodinovým posunom oproti pôvodnému programu, sa už šedý Peugeot s pápežom Františkom pohol smerom k letisku. Niečo po 16. hodine sa 5. apoštolská cesta pápeža Františka ukončila návratom na rímske medzinárodné letisko Ciampino. -jb-


Text zverejnený na internetovej stránke https://sk.radiovaticana.va/news/2014/11/25/apo%C5%A1tolsk%C3%A1_n%C3%A1v%C5%A1teva_p%C3%A1pe%C5%BEa_franti%C5%A1ka_v_%C5%A1trasburgu/slo-837857
Vatikánskeho rozhlasu