Prezident Kiska odvolal ďalších osem sudcov

17.10.2016 17:52
Ak by bol presne stanovený vek sudcu, kedy odchádza do dôchodku, do celého procesu by sa vniesla podľa Andreja Kisku väčšia transparentnosť a poriadok.
Andrej Kiska Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: archívne, SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 17. októbra (WebNoviny.sk) - Prezident Andrej Kiska odvolal z funkcie osem sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Agentúru SITA o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta. Prezident sudcov nad 65 rokov odvoláva na základe právomoci danej z Ústavy SR a na návrh Súdnej rady SR. Kiska odvolal naposledy sudcov začiatkom júna, vtedy išlo o päť sudcov, predtým v máji odvolal 47 sudcov a v marci viac ako 50 sudcov.

Ako ďalej informoval Lipták, funkcia zanikla Márii Piusovej, Emílii Zimovej, Júlii Horskej, Petrovi Pospechovi, Stanislave Bezákovej, Eve Babiakovej, Márii Šramkovej a Jurajovi Krupovi.

Prezident aj členovia súdnej rady sa zhodujú v tom, že existujúca platná úprava je nedostatočná. Na zmenu ústavy, ktorá by presne stanovila vek odchodu sudcu do dôchodku, sa však v minulom volebnom období nenašla politická vôľa. Ak by bol presne stanovený vek sudcu, kedy odchádza do dôchodku, do celého procesu by sa vniesla podľa Kisku väčšia transparentnosť a poriadok. Sudcovia by presne vedeli, že po dovŕšení istého veku im funkcia automaticky zaniká, uviedol v minulosti prezident.                 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1110651-prezident-kiska-odvolal-dalsich-osem-sudcov/