Poľsko: Prijali návrh zákona o zákaze nedeľného predaja. + Podporte petíciu AZN za prijatie zákona na ochranu nedele.

07.10.2016 23:51

Varšava, 6.10.2016 (KAP/KNA) 019 706 – Obľúbené nakupovanie v nedeľu sa má v Poľsku výrazne obmedziť. Poľský parlament veľkou väčšinou schválil vo štvrtok príslušný návrh zákona poľských odborov Solidarnosc v prvom čítaní. Odbory s podporou katolíckej cirkvi získali viac ako 500 000 podpisov pod svoju ľudovú iniciatívu.
azn
Návrh zákona pripúšťa v nedeľu otvorenie iba malých obchodíkov s potravinami, benzínových púmp, lekární a kioskov. Všetky ostatné obchody smú byť otvorené iba sedem určitých nedieľ – medzi nimi sú dve adventné nedele. Nakupovanie na Štedrý večer a Veľký piatok sa má ukončiť na poludnie. Porušenie zákazu sa má trestať peňažnými pokutami, alebo až dvomi rokmi väzenia.
Odborársky funkcionár Alfréd Bujara predtým na poslancov apeloval, aby sa k miliónu pracovníkov v obchode už nesprávali ako k občanom druhej kategórie: „Oni majú právo na normálny rodinný život a chcú nedeľu stráviť so svojimi najmilšími. No to sa predavačom v obchodoch, často matkám a starým mamám, upiera.“

Tu môžete podporiť petíciu AZN za prijatie zákona na ochranu nedele. Predseda KBS aj napriek prísľubom petíciu nepodporil. Našich biskupov bezstarostne žijúcich v prepychových biskupských palácoch zrejme zlé sociálne podmienky, existenčná mzda a zotročovanie drvivej väčšiny občanov Slovenska vôbec nezaujímajú

O návrhu zákona sa teraz poradia príslušné parlamentné výbory. Poslanci konzervatívnej vládnej strany „Právo a spravodlivosť“ zdôrazňujú, že pokladníčky čakajú už viac ako 20 rokov na zákaz práce v nedeľu. Politici liberálnej opozície však varujú pred zrušením až 100 000 pracovných miest v obchodoch, v čistiacich firmách a bezpečnostných službách.

Prejav predsedu AZN na Slovenský deň za voľnú nedeľu 13. 5. 2016
Katolícka cirkev v Poľsku sa v stredu nanovo postavila za túto ľudovú iniciatívu:
„Poliaci majú mať rovnako ako občania iných krajín právo na voľnú nedeľu! Nedeľa má vysokú hodnotu pre náboženstvo a pre rodinu,“ uvádza sa vo vyhlásení biskupov na záver plenárneho zasadnutia KBP vo Varšave. V júni biskupi veriacich vyzvali, aby iniciatívu o návrhu zákona podpísali. Vtedy kritizovali „vykorisťovanie pracovníkov“ po nedeliach.
V Poľsku sú v súčasnosti v nedeľu otvorené mnohé obchody. Zvlášť v nákupných centrách sa v tento deň nachádza veľa ľudí. Neexistujú nijaké zákonné obmedzenia. Podľa septembrového prieskumu inštitútu CBOS podporuje zákaz otvorenia obchodov v nedeľu 61 percent Poliakov.
Iba na zákonné sviatky musia mať supermarkety zatvorené. To presadila v r. 2007 vtedy parlamentná konzervatívna väčšina proti pravicovo-liberálnej opozícii. Výnimku vo sviatky majú len malé obchody s potravinami, v ktorých pracujú iba ich majitelia.

alianciazanedelu.sk/polsko-prijali-navrh-zakona-o-zakaze-nedelneho-predaja-podporte-peticiu-azn-za-prijatie-zakona-na-ochranu-nedele-predseda-kbs-aj-napriek-prislubom-tuto-ludovu-iniciativu-na-slovensku-nepodporil/