Po koncerte zakázali v košickom dóme rockovú hudbu, je vraj znesvätený

05.01.2016 19:19

Októbrový koncert maďarskej rockovej kapely Omega v Dóme sv. Alžbety spôsobil, že v chráme dostane priestor už len vážna alebo sakrálna hudba.

Omega v košickom chráme. Foto - Facebook Omega Oratórium/ Benkő Laci

Na jednej strane úspech a obrovský záujem ľudí, na druhej obvinenia z okultizmu, nemravnosti a zo znesvätenia posvätného miesta. Koncert maďarskej skupiny Omega ešte aj dva mesiace po tom, ako dozneli posledné tóny programu s názvom Omega Oratórium, vyvoláva vášne medzi niektorými veriacimi. Výsledkom je, že košický arcibiskup Bernard Bober vydal novú smernicu, podľa ktorej rockové koncerty v Dóme sv. Alžbety viac nebudú.

Lavínu udalostí spustil list rozhorčeného veriaceho adresovaný farárovi Mariánovi Čižmárovi zo Stakčína. Duchovný vo svojej odpovedi napísal, že „ako kňaz i ako historik musím prehlásiť: košický Dóm sv. Alžbety v dejinách postihli mnohé a vážne kataklizmy, či to boli požiare, záplava vodou, zemetrasenie. No tento chrám nikdy vo svojich dejinách nebol tak znesvätený ako štvrtkovým rockovým koncertom. Neviem, kto k takémuto znesväteniu dal súhlas. Iste raz to bude musieť zdôvodniť pred Večným Sudcom, nielen za znesvätenie Božieho domu, ale aj za pohoršenie, ktoré bolo spôsobené mnohým veriacim“.

Arcibiskupovi je ľúto

Pridal sa aj košický arcibiskup Bernard Bober, ktorý vyhlásil, že aj jemu osobne je „veľmi ľúto, že sa takýto koncert v našej katedrále uskutočnil. Preto som sa rozhodol, že podmienky pre povolenie kultúrnych podujatí v sakrálnych priestoroch sa sprísnia“.

Podľa hovorcu arcibiskupského úradu Jaroslava Fabiána tak v budúcnosti v kostoloch arcidiecézy dostane priestor už len vážna alebo sakrálna hudba, či náboženské folklórne motívy. „Kostol je na prvom mieste určený k bohoslužbe, k modlitbe a k tichu,“ píše sa vo vyhlásení.

Video: Takto vyzeral program Omega Oratórium v Košiciach

dennikn.sk/335026/koncerte-zakazali-kosickom-dome-rockovu-hudbu-vraj-znesvateny/?ref=top-cl